"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag behåller objektivet ett tag till

För ett par veckor sedan la jag ut mitt Leitz Summicron-R 35/2,0 till försäljning. Jag har haft ett par intressenter på objektivet och en av dem ville att jag skulle skicka honom några exempelbilder så att han kunde se vilken bildkvalitet som objektivet levererar.Det är egentligen ganska så farligt att göra ett sådant test. Jag vet av tidigare erfarenhet att jag brukar ångra mig när jag får se bildresultatet. Summicron-R 35/2,0 är ett helt manuellt objektiv men genom att ställa ASA på 320 och kameran i manuellt läge så kan jag enkelt klara av ljusmätningen själv. Objektivet har inte autofokus men det har tydliga avståndsskalor som gör det enkelt att ställa in hyperfokalen vilken är den klart snabbaste fokuseringsmetoden när ljuset räcker till.När jag kom hem och detaljstuderade bilderna som jag tagit kom jag fram till att jag ska behålla objektivet ett tag till. Jag tror inte att jag någonsin kan få tag på en bättre 35:a och priserna på begagnade Summicron-R 35/2,0 har stigit betänkligt de senaste åren. Det är framförallt filmare som har upptäckt att Leicas R-objektiv är mycket bra att filma med. Jag är även övertygad om att det någon gång i en nära framtid kommer att dyka upp en systemkamera med digital sökare. Då kommer 35:an att bli än mer användbar och jag har bestämt mig för att hålla hårt i mina Leitz- och Zeissgluggar för Contax, de kommer säkerligen att bli mycket användbara i framtiden och det är svårt att få tag på objektiv som levererar bättre bildkvalitet än dem.Bilderna som illustrerar dagens blogginlägg är dagsfärska och de är så kallade testbilder. Jag tycker inte om att fota tegelväggar när jag testar objektiv utan försöker att använda objektiven till det de är tänkta att användas till.

Alla bilderna i inlägget är varsamt framkallade i ACR 6.6 och jag har inte meckat med dem i Photoshop.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.Added 2012-02-13 16:14 | Permalink | Comments (1) | Comment

Jag kan köpa en Leica M9-P om jag vill

Jag har tillräckligt med pengar på banken för att köpa två Nikon D800 med 24, 35 och 85 mm eller en Leica M9-P med en ljusstark 35:a om jag så ville. Men det skulle inte göra mig till en lyckligare människa och därför avstår jag.

Det är inte på grund av penningbrist som jag har sålt av större delen av min kamerautrustning. Jag tycker bara att det var lite galet av mig att lägga så mycket pengar på foto när det går utmärkt att ta bra bilder med betydligt billigare kamerautrustningar. Var och en gör givetvis vad de själva vill med sina sparpengar och jag tänker inte moralisera. Vill andra lägga pengarna på kameror och objektiv så är det deras val och det är inget som jag varken vill eller ska lägga mig i. Personligen lägger jag hellre mina pengar på mitt hus och på resor än på bilar eller kameror och objektiv. Det finns säkert de som tycker att det är en dålig prioritering och det har de all rätt att tycka.

Egentligen borde jag inte ha så mycket pengar. Jag är arbetslös och får inte mer än drygt 9000 kronor efter skatt, när räkningarna är betalda brukar jag ha några hundralappar kvar. Men trots att min privatekonomi borde vara urusel försöker min fru och jag att leva efter devisen: "Vad du sår får du skörda" och jag tror att vår goda ekonomi är en frukt av vår gemensamma vilja att ställa upp för våra vänner i nöd.

Men trots att jag har en god ekonomi så vill jag inte vara arbetslös. Jag vill verkligen arbeta och göra rätt för mig och inte behöva leva på den arbetslöshetsförsäkring som jag tagit.Dagens låt: Start - The Jam (What you give is what you get)

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.Added 2012-02-09 11:30 | Permalink | Comments (7) | Comment

Prisras på begagnade kameror

Besvikelsen är stor hos anhängarna till det ena stora kameramärket för att de inte längre tillhandahåller de häftigaste kamerorna och objektiven. Redan nu börjar man se annonser där de bjuder ut sina kamerautrustningar för en bråkdel av vad de gett. Pengarna som de får ska användas till att köpa det nyaste och häftigaste.

Jag förstår inte riktigt hur folk har råd att ständigt ligga på topp. Kameror är inte direkt billiga om man inte nöjer sig med lite enklare modeller som går att hitta billigt på begagnatmarknaden. Den som har följt min blogg vet att jag har sålt loss större delen av min kamerautrustning. Jag har inte gjort det för att jag var i behov av pengar eller är på jakt efter det senaste, utan för att kamerautrustningen kom mellan mig och bilden. Nu har jag valt att inte lägga mer än högst 5000 kronor på en ny kamera eller objektiv och köper jag något nytt så måste jag sälja något.

Även om det säkert finns en del som tycker att 5000 kronor är lite pengar för en kamera eller ett objektiv så går det att fynda riktigt bra kameror och objektiv på begagnatmarknaden för de pengarna. På mitt bord står en begagnad digital fullformatare. Tillsammans med objektivet som sitter på har den kostat drygt 5000 kronor. Trots att den har några år på nacken så är det fortfarande en kamera som duger gott och väl för yrkesbruk.

Märk väl att jag inte menar att alla ska följa mitt exempel. För min egen del var det viktigt att sätta ned foten och säga stopp när jakten efter nya objektiv och kameror började att ta för mycket tid i anspråk. Det går att lägga hur mycket pengar som helst på kameror men det är enligt mitt sätt att se det bättre att lägga den tiden på vässa sitt bildspråk och det gör man bäst när man använder och lär sig de prylarna som man redan har. Kameramässigt har jag tagit ett steg tillbaka men bildmässigt har jag tagit två steg framåt.Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

http://www.chasid68.blogspot.com/ Added 2012-02-08 11:10 | Permalink | Comments (10) | Comment

Leica Oskar Barnack Award 2012

Jag har återigen kvalificerat mig för att delta i Leica Oskar Barnack Award 2012. Tävlingen är öppen för alla professionella fotografer och jag kommer att delta med ett vardagsnära reportage som jag gjorde i en liten stad i Ryssland förra året.

Egentligen är jag inte så mycket för att delta i fototävlingar, trots att det har gått bra för mig de få gångerna som jag har deltagit. Om jag mot all förmodan skulle vinna tävlingen kommer jag givetvis att dela priset med personerna som jag porträtterat.

Precis som alla goda berättelser så har reportaget som jag gjorde ett lyckligt slut. Jag tycker inte om att gotta mig i krig, elände och konflikter. Jag föredrar att lyfta fram vanliga, enkla, kämpande människor i mina texter och bilder.

Här kan du läsa mer om Leica Oskar Barnack Award 2012: http://www.leica-oskar-barnack-award.com/Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

www.chasid68.blogspot.comAdded 2012-02-01 09:58 | Permalink | Comments (2) | Comment
First Prev 1 2 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer