"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Med 750 mm på kameranIstället för att montera på ett normal- eller vidvinkelobjektiv på kameran som brukligt, bestämde jag mig föra att köra med ett 750 mm objektiv under dagens raska promenad genom Huskvarna. Egentligen är brännvidden bara 500 mm men på en halvformatare motsvarar bildvinkeln 750 mm. Till en början var det svårt att hitta rätt vinklar men efter en stund lossnade det.

   

T
ext och foto: Mikael GoodAdded 2018-04-02 18:27 | Permalink | Comments (2) | Comment

Ratade bilder har fått nytt livVi som älskar att fotografera tar mängder av bilder, men det är bara ett fåtal av dem som vi delar med oss av. De flesta av bilderna som ligger orörda på hårddiskar eller i moln gås oftast igenom och rensas bort under gråkalla höst eller vinterdagar.Som motvikt till detta ville jag starta ett fotoprojekt som går ut på att jag delar med mig av i princip alla bilder som jag tagit,  även bilder som jag själv inte är riktigt nöjd med. Bilderna är inte dåliga eller misslyckade, de är oftast välkomponerade avbildningar som säkerligen skulle kunna komma till användning i rätt sammanhang. Tidigare har jag levererat en hel del liknande bilder till almanacksförlag, företag och kommuner. Men nu ligger de allt som oftast orörda och oredigerade på mina backupdiskar.Först hade jag tänkt att skapa ett nytt Flickr-konto för projektet. Flickr var tidigare en bra plattform för bildvisning men intresset för plattformen har sjunkit de senaste åren. När jag fick höra talas om Google Maps och Google Local Guide visste jag att jag hittat rätt och där valde jag att ladda upp mina bilder.När jag började att ladda upp bilder i början av augusti, var tanken var att jag skulle nått mitt mål på runt 1 miljon visningar runt sommaren 2018. Men intresset för mina bilder har varit enormt och redan i början av november passerades miljongränsen. Den mest visade bilden har nått 123 000 visningar och den minst visade har bara 1 visning. Men snittet ligger på drygt 100 visningar per bild.

Målet med att få spridning för mina ratade bilder från många olika genres har blivit uppfyllt med råge. Även om jag har nått målet kommer jag att fortsätta att ladda upp bilder på Google Maps fast i ett lugnare tempo. Det nya målet är att dela med mig av 20 000 bilder och nå 3 miljoner visningar och komma upp Local Guide nivå 10 innan nästa år är tillända. Men med tanke på att mina bilder nådde 250 000 visningar förra veckan kan det målet vara lite lågt satt! Men framförallt är det kul att mina ratade bilder har fått ett nytt liv utanför backupdiskarna och att de får vara till glädje för andra.Text och foto: Mikael GoodAdded 2017-11-07 18:39 | Permalink | Comments (5) | Comment

Ta bilden till folket!Inte Sedan Kodak Instamatic gjorde kameran till var mans egendom på 1960-talet har det producerats så många bilder som nu. Smartphone revolutionen har fört med sig att vi har med oss en kamera vart vi än går och det har lett till att sociala media svämmas över av bilder i alla tänkbara färger och former.Men trots att vi svämmas över av bilder är det få av oss som dokumenterar vår samtid. För att försöka råda bot på det startade jag ett nytt fotoprojekt på temat ta bilden till folket i augusti. Trots att jag inte har lanserat projektet ännu och bara är i uppstartsskeedet har bilderna som ingår i projektet redan gjort stor succé och fått över 600 000 visningar.Fortsätter det i den här takten kommer bilderna som ingår i projektet att ha fått över 1 000 000 visningar innan november är över. Jag har bestämt mig för att lansera projektet när det passerat miljongränsen men fram till dess får du hålla dig till tåls!

Text och foto: Mikael GoodAdded 2017-10-18 08:53 | Permalink | Comments (2) | Comment

Ett plomberat pjäsvärn m/42 utanför HalmstadUnder en vandring utmed stranden i Laxvik utanför Halmstad hittade jag en plomberad och övergiven bunker som väckte min nyfikenhet. Enligt en urinvånare som jag mötte hade det tidigare funnits en kanon på platsen men han visste tyvärr inte mer än så.

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Jag försökte få fram mer information om bunkern men gick tyvärr bet. Med tanke på att LV6 byggde den 1984 antog jag att ett luftvärnsbatteri för en Bofors 40mm m/48 funnits i Laxvik. Under 1980-talets början byggdes nya luftvärnsbatterier runt om i landet och jag antog att batteriet i Laxvik var ett av dem. Men av Leif Högberg på Fort & Bunker som läste mitt inlägg fick jag reda på att det inte funnits något luftvärnsbatteri i Laxvik. Däremot har det funnits ett pjäsvärn för stridsvagnstorn m/42 och med största sannolikhet byggdes det av LV6 1984. 

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

När en stridsvagn utgick ur krigsorganisationen togs tornet omhand och runt det byggdes ett fast pjäsvärn. Pjäsvärnen ingick i kustförsvaret och de bemannades av 4-5 man. Pjäsvärnet i Laxvik var beväpnat med en 75mm kanon med en skottvidd på 2-3 km och det skulle bekämpa mindre farkoster och båtar. I fredstid var det gömt under ett rödmålat plåtskjul som togs bort vid övning eller vid skarpt läge. I början av 1990-talet avvecklades alla pjäsvärn ur krigsorganisationen och de skrotades och plomberades. I Viken i Skåne finns ett bevarat pjäsvärn m/42 som visas upp av Beredskapsmuseet vid speciella tillfällen. Klicka på den följande länken om du vill se hur ett pjäsvärn m/42 såg ut: http://www.tjelvar.se/varn/b-12-1.htm

Plomberat luftvärnsbatteri

På min flickrsida finns fler bilder från pjäsvärnet samt på bergrum, bunkrar och skyddsrum. Besök den gärna: https://www.flickr.com/gp/chasid68/X77230

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Text och foto: Mikael GoodAdded 2017-06-10 12:32 | Permalink | Comments (4) | Comment

Piratobjektiv från Leica och Carl ZeissIbland dyker diskussionen om original- kontra piratobjektiv upp. Det kan stundtals bli en ganska så hätsk debatt där båda sidor oftast har sina små poänger.

Fördelen med originaloptik är att den oftast har samma kontrast och färgteckningFördelen med piratobjektiven är i stort sett alltid priset och i många fall är skärpan både likvärdig eller bättre men å andra sidan brukar det vara lite Scoby doo över färgteckning och kontrast, vilket medför en hel del pyssel med olika färginställningar och profiler i ACR:en innan jag hittar rätt och det är inte någon sysselsättning som jag tycker om att lägga min tid på.

Till min Canon har jag tre piratobjektiv från 28 till 90mm som tillverkats av Carl Zeiss och Leica. Med de objektiven får jag de färgerna och den kontrasten som jag är van vid och tycker om. Att skärpan förmodligen är något bättre än originalobjektiven är positivt men det spelar en underordnad roll i sammanhanget. Det är främst 3D-effekten och färgerna som jag vill åt och den får jag inte med Canons originaloptik.

Något märkesfreak är jag inte och de som känner mig vet att jag inte bryr mig om vad det är för märke på objektiven så länge som det ger mig de färgerna och den konstrasten som jag är van vid. Till mina M-kameror har jag några Voigtländergluggar, en Konicaglugg , en Leica- och en Zeissglugg. Objektiven fungerar bra för mina ändamål och trots att jag vet att det förmodligen finns optik som är snäppet bättre så är jag ändå nöjd med det som jag har.

Samtidigt har jag full förståelse för att det finns andra som tycker annorlunda än mig och gärna kör med originaloptik till sina kameror. Så länge som man använder det man trivs med så är det bara bra, gör man det så brukar inte heller kamerorna eller optiken ställa sig i vägen för motiven.

Bilden som pyntar dagens inlägg är tagen med en digital M-kamera och ett Summicronobjektiv. Det bästa med den kombon är att jag inte behöver lägga så mycket tid med ACR:en. Det är i stort sett bra att framkalla DNG-filen, trycka på auto i Photoshop och sedan är bilden klar.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.Added 2013-04-21 17:42 | Permalink | Comments (0) | Comment
1 2 3 ... 4 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer