"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skaffa dig en god vana - gör backup på dina foton!

Glöm inte bort att göra backup på dina foton. Har du bara dina foton sparade på en hårddisk så spelar du rysk roulette med dem. Vid en hårddiskkrasch så kan flera års arbete försvinna i ett nafs. Tag för vana att alltid spara kopior på dina foton på minst en extern hårddisk, skaffa dig gärna den goda vanan att göra dubbla backuper på hårddiskar. Enligt mitt sätt att se det så har jag inga orginal innan jag har gjort minst en backup på mina foton! Att göra backup på sina foton är en billig försäkring ifall något skulle hända med den interna hårddisken!

Det kan vara bra att fylla en hårddisk och placera den antingen i ett bankfack eller hos någon anhörig, i så fall finns dina foton kvar om det otänkbara skulle inträffa och huset eller lägenheten skulle brinna ned.

Jag har använt mig av olika backuplösningar sedan 1995 och hitills har inte ett enda foto eller bild försvunnit ur mina arkiv! Jag har flyttat över fotona till nyare backuplösningar varefter de har kommit ut på marknaden. Min backupresa har gått från diskett, SyQuest 44, ZIP 100 & 250, CD-Brännare, extra intern hårddisk, DVD-brännare och externa Hårddiskar. Jag brukar även ha för vana att beställa papperskopior i minst storlek 10x15 på mina viktigaste foton.

Externa hårddiskar på 500 gb är extremt billiga just nu! Jag köpte nyligen två extra externa kvalitets hårddiskar för endast 500 kr st och en hårddisk på 500 gb rymmer hela mitt bildarkiv med allt från inscannade analoga foton till alla mina digitala foton och ändå finns det nästan 230 gb över. Är du yrkesman och hanterar ett stort bildflöde så kanske du behöver en annan snabbare, säkrare och smidigare backupplösning till dina foton.

Det går att backupa sina foton på CD- eller DVD-skivor, men det tar mycket längre tid att bränna materialet på CD eller DVD, samtidigt som det är lite otillförlitligt att spara materialet på CD och DVD, med tanke på dagens låga pris på externa hårddiskar så är det även dyrare per mb att spara materialet på CD eller DVD.

En gång är ingen gång, två gånger är en gång gång och tre gånger är en vana, skaffa dig en god vana och backupa dina foton!

<EDIT 18.56> Det verkar som om det är något problem med räknaren, jag ber mina läsare om ursäkt för detta <EDIT>År 1986 fanns det bara disketter att göra backup på, men i gengäld så var det ytterst ovanligt med digitalkameror och digital bildbehandling på den tiden! Men det gjordes å andra sidan en del bra musik år 1986. The Smiths mästerverk The Queen is Dead kom ut år 1986 och från den skivan är dagens låt hämtad!

Dagens låt: Frankly Mr Shankly - The Smiths/ChasidAdded 2008-08-05 07:56 | Permalink | Comments (6) | Comment

Jag har fått en del frågor om min profilbild DEL II edit 19.30

När jag bytte min presentationsbild till en egenhändigt ihopsnickrad teckning av gamle Leonid, så blev det en del positiva och negativa reaktioner både i min privata mail och i mitt blogginlägg, de som svarat i min privata mail refererar jag inte av princip:
http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/11714.htm

EDIT 19.30: Det är kul att det blir en positiv diskussion om en illustration särskilt som den inte är förnedrande, annars så brukar det bara vara kränkande och förnedrande teckningar och illustrationer som skapar debatt. SLUT EDITEfter att jag tänkt igenom presentationsbilds situationen ett par dagar så bestämde jag mig för att lägga upp en ny bild som föreställer mig själv och inte någon annan! Något foto blev det inte heller denna gång. Det beror inte på att jag skäms för mitt utseende - för det gör jag inte, jag tycker inte om att vara med på bild helt enkelt.

Den nya bilden är en nyligen omarbetad version av en målning på temat I´m the World Leader Pretend, som jag gjorde som en tusch - scanner - painter - live picture - photoshop målning. De som känner mig anar säkert ironin bakom målningen! Du kan se den nya presentationsbilden i större storlek nedan.

EDIT 19.30
: Om du vill kan du få köpa en kopia av målningen som en signerad A2 affisch och montera upp den på lämplig vägg, maila mig i så fall! SLUT EDITI´m the World Leader Pretend


Veckans skiva: At The Controls Dubwise - Mikey Dread (samma som tidigare i veckan)

//ChasidAdded 2007-10-05 19:30 | Permalink | Comments (3) | Comment

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer