"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skaffa dig en god vana - gör backup på dina foton!

Glöm inte bort att göra backup på dina foton. Har du bara dina foton sparade på en hårddisk så spelar du rysk roulette med dem. Vid en hårddiskkrasch så kan flera års arbete försvinna i ett nafs. Tag för vana att alltid spara kopior på dina foton på minst en extern hårddisk, skaffa dig gärna den goda vanan att göra dubbla backuper på hårddiskar. Enligt mitt sätt att se det så har jag inga orginal innan jag har gjort minst en backup på mina foton! Att göra backup på sina foton är en billig försäkring ifall något skulle hända med den interna hårddisken!

Det kan vara bra att fylla en hårddisk och placera den antingen i ett bankfack eller hos någon anhörig, i så fall finns dina foton kvar om det otänkbara skulle inträffa och huset eller lägenheten skulle brinna ned.

Jag har använt mig av olika backuplösningar sedan 1995 och hitills har inte ett enda foto eller bild försvunnit ur mina arkiv! Jag har flyttat över fotona till nyare backuplösningar varefter de har kommit ut på marknaden. Min backupresa har gått från diskett, SyQuest 44, ZIP 100 & 250, CD-Brännare, extra intern hårddisk, DVD-brännare och externa Hårddiskar. Jag brukar även ha för vana att beställa papperskopior i minst storlek 10x15 på mina viktigaste foton.

Externa hårddiskar på 500 gb är extremt billiga just nu! Jag köpte nyligen två extra externa kvalitets hårddiskar för endast 500 kr st och en hårddisk på 500 gb rymmer hela mitt bildarkiv med allt från inscannade analoga foton till alla mina digitala foton och ändå finns det nästan 230 gb över. Är du yrkesman och hanterar ett stort bildflöde så kanske du behöver en annan snabbare, säkrare och smidigare backupplösning till dina foton.

Det går att backupa sina foton på CD- eller DVD-skivor, men det tar mycket längre tid att bränna materialet på CD eller DVD, samtidigt som det är lite otillförlitligt att spara materialet på CD och DVD, med tanke på dagens låga pris på externa hårddiskar så är det även dyrare per mb att spara materialet på CD eller DVD.

En gång är ingen gång, två gånger är en gång gång och tre gånger är en vana, skaffa dig en god vana och backupa dina foton!

<EDIT 18.56> Det verkar som om det är något problem med räknaren, jag ber mina läsare om ursäkt för detta <EDIT>



År 1986 fanns det bara disketter att göra backup på, men i gengäld så var det ytterst ovanligt med digitalkameror och digital bildbehandling på den tiden! Men det gjordes å andra sidan en del bra musik år 1986. The Smiths mästerverk The Queen is Dead kom ut år 1986 och från den skivan är dagens låt hämtad!

Dagens låt: Frankly Mr Shankly - The Smiths



/Chasid

Added 2008-08-05 07:56 | Read 11173 times. | Permalink
Håller med dig fullständigt. Jag har backup på två hårddiskar men det försäkrar mig inte mot misstag. Jag har ett par bilder där jag på något sätt förlorat (deletat) RAW-originalet innan jag gjorde backup. Mot det finns det ingen bot. Skit bakom spakarna m a o. Lyckligtvis finns bilderna här på fotosidan och i jpg-format med samma kvalitet på hårddiskarna. Misstaget gjordes i Lightroom som jag använder för att trimma bilderna med och hur det gick till är en gåta.
Svar från Chasid 2008-08-05 14:30
Hej Thomas och tack för din kommentar!
Det går aldrig att försäkra sig mot misstag, men en bra metod för att minimera dem är att alltid kopiera över minneskorten till både datorn interna och till en extern dito. Innan jag rensar bland mina foton så brukar jag bränna en omgång på DVD med allt på som en liten extra försäkring!
Mvh//Chasid
Var köpte du dina hårddiskar för 500:-.Jag har tittat runt lite och priset är ca 1000:-Kenneth
Svar från Chasid 2008-08-05 15:04
Hej Kenneth!
Jag köpte hårddiskarna i det stora Mammontemplet Media Markt i Jönköping!
Mvh//Chasid
Har precis skaffat en burk som kallas NAS. Innehåller två 500 GB HDD med RAID funktion. SÅ jaglagrar allt på den ena disken och speglar sedan på den andra. Sedan har jag två st 250 GB dikar, så informationen är backupad, Nu skall man bara lägga det i ett banckfack. Bäst vore att få ha backupen i bancfacket jämt och bara koppla upp sig via VPN vid behov?
Nu skall via köra VPN på jobbet så kanske jag kan ställa en backupenhet där och sedan kopiera nya bilder allteftersom? Då finns det på två platser i all fall.
Jag har funderat på att köra backup över nätet, men då gäller det att hitta företag som man vet kommer att leva länge och att de har både backup och säkerhetstänkande.
Hittills har jag inte sett något riktigt bra alternativ.
Svar från Chasid 2008-08-05 15:35
Hej Bengt!
Jag funderade faktiskt på en NAS lösning, men jag litar inte riktigt på att tekniken fungerar som den ska. En disk i bankfacket med VPN uppkoppling låter som en bra idé, det kanske t.o.m. kommer att finnas företag som erbjuder sådan tjänster i en nära framtid! Backup över nätet känns lite osäkert, för det första är det extremt långsamt och för det andra så känns det där med säkerheten lite osäkert.
Mvh//Chasid
tom hellström 2014-12-03 11:59
Hallandsåsen kul jul fittungar
Jag ska helt klart följa ditt råd, Chasid! :) Jag har förvisso negativen som backup, men fyfan vad jobbigt det skulle vara att behöva skanna in alla bilderna på nytt. Köper en extern hårdisk så fort jag får råd, orkar inte sitta och bränna alla mina bild-mappar!

Fin bild, bra tidsdokument!
Svar från Chasid 2008-08-07 15:54
Hej Johan och tack för din kommentar!
Att scanna in foton på nytt är defenitivt ingen kul syssla, du gör gelt rätt i som skaffar dig en extra hårddisk! Negativ är förvisso en riktigt bra backup men både översvämmning och brand kan vara förödande för negativen...
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer