"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Judoklubben på barnhemmet i BulgarienI en stad i norra Bulgarien stöder den svenska biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta och deras bulgariska samarbetspartner en judoklubb som startats på ett barnhem av judotränaren och pastorn Lubomir som har ett stort hjärta för utsatta barn och ungdomar.

Församlingen som pastorn arbetar i har tidigare besökt barnhemmet vid större högtider och delat ut kläder, presenter och arrangerat fester för barnen och ungdomarna. Barnen på barnhemmet tillhör den romska minoriteten och de är föräldralösa eller har blivit övergivna av sina föräldrar. Lubomir såg att barnen var understimulerade och inte hade så mycket att göra på sin fritid. När barnhemsbarnen fyller 18 är de myndiga och måste lämna barnhemmet oavsett om de är mogna för det eller inte. Många av dem flyttar till de större städerna. De före detta barnhemsbarnen vet inte riktigt hur de ska klara sig i samhället och blir lätta byten för hallickar och kriminella vilket leder till att många unga kvinnor hamnar i prostitution och många unga män i kriminalitet.

Tillsammans med Lubomir bestämde sig Hjärta till Hjärta för att starta ett projekt där barnhemsbarnen fick lära sig samarbeta, vara tillsammans och bygga upp sin självkänsla. I och med Lubomirs judokunskaper bestämde de sig för att starta en judoklubb på barnhemmet. Hjärta till Hjärtas bulgariska samarbetspartner och Lubomir tog kontakt med rektorn på barnhemmet som var mycket tillmötesgående och tacksam för att någon ville göra något för barnen och han ställde gymnastiksalen till deras förfogande. Den var dock mycket nedgången men efter en del renovering och finputs är den nu en fullt fungerande träningslokal.

18 barn och ungdomar var med när judoklubben startade i april. Nu har det gått ett drygt halvår och idag är 37 barn och ungdomar med i klubben. Lubomir har kontakt med judoklubbar runt om i Bulgarien. Under våren och sommaren har de varit med på tävlingar i närliggande städer. I somras åkte de på judoläger till en annan bulgarisk stad. Förutom att han är tränare har Lubomir och hans fru engagerat sig i barnhemsbarnen och bjudit in dem till en social gemenskap som många av dem inte upplevt tidigare.

Lubomir reser i stort sett dagligen till barnhemmet och han är mycket engagerad i barnen och ungdomarna. I och med sitt engagemang har han kommit mycket nära barnen och ungdomarna. Men trots att han har sett och upplevt mycket blev han mycket tagen av en av tonårstjejerna som är med i judoklubbens historia. Läs mer om henne i Lubomirs brev till Hjärta till Hjärtas bulgariska samarbetpartner här nedan.

Hej vänner!

Jag skriver till er angående en av ungdomarna på barnhemmet som är med i judoklubben. Hon heter Albena och kommer från ett litet samhälle i mellersta Bulgarien. Hon blev bortgift när hon bara var elva år och efter en tid skilde hon sig från pojken hon gift sig med. Hon flyttade tillbaka till sin mamma som sålde henne till flera olika hallickar i Tyskland, detta upprepades flera gånger tills hon fyllde 16 år. Den siste hallicken plågade och slog henne mycket. Till slut lyckades hon fly från honom och kom tillbaka till sin mamma i Bulgarien. Albena var inte välkommen hem till sin mamma, eftersom hon inte tjänade några pengar. Hon blev tillsammans med en kille från en grannby, men han tvingade henne att prostituera sig. Efter en tid fick polisen tag i henne, och hon kom till ett kriscenter i grannbyn. Därifrån blev hon skickad till barnhemmet i norra Bulgarien. Albena lider av artrit - reumatism och har även köldallergi. Hennes skelett blir snett och hon har blödningar i huden. Hennes dröm är att ha ett eget hem, att få gå en kurs i konst och teckning, att designa kläder eller att bli frisör.

Med vänlig hälsning

Lubomir, judotränare*

Av hänsyn till Lubomir och Albena har jag valt att inte skriva deras riktiga namn.

Text: Mikael Good. Foto: Bulgarian Aid Mission

 Added 2016-10-24 10:45 | Permalink | Comments (0) | Comment

Nytt spännande band - All For The KingGitarristen, producenten och låtskrivaren Erik Tilling har startat bandet All For The King tillsammans med sångaren Ricard Hulteke, basisten Johan Tjernström och trummisen Olof Gardestrand. Musiken är mycket tyngre än den man vanligtvis brukar höra från Erik Tilling. Tidigare har han skrivit många kristna lovsånger och psalmer. Men vi som har sett honom live har förstått att han har rötter i betydligt tyngre musik. 


All For The King har precis släppt debutsingeln The Old Man som förutom titelspåret även innehåller låten Never Back Down. Rent musikaliskt låter det mycket bra och Eriks tunga riffande mot betonggolv för tankarna till gitarristen Tony Iommi. Men återigen blir jag förvånad över den erfarne lovsångsledaren och sångaren Ricard Hulteke. Trots att han bara sjungit hårdrock i två år imponerar han stort. Han har en av de mäktigaste rockrösterna i Sverige. Hans röst är soulig och sångstilen liknar legenden Glenn Hughes men han når inte lika högt som honom men har å andra sidan lite mer pondus och djup i rösten. 
Den första singeln ger mersmak och bandet håller på att skriva och spela in låtar till sin debutskiva. Om de nya låtarna håller samma höga klass som singeln kan det bli en riktigt bra fullängdare!

Här kan du lyssna på All For The Kings debutsingel som har producerats av Erik Tilling och mixats av Johannes Häger: https://open.spotify.com/album/3VlQwDog7C3o0nJOhU3tq7


Text och foto: Mikael GoodAdded 2016-10-21 19:34 | Permalink | Comments (2) | Comment

Leica - Das Werkzeug für Kenner und KönnerThe first Leica M-camera was introduced in 1954 and the first models M3 and M2 soon became the primary tool for legendary photographers who also gave the camera it's nickname Das Werkzeug which is German for The Tool. 

Ismael and Maria


A Leica M is a tool that requires it's photographer. To put the camera in automatic mode and hope that the picture will be good is a little bit risky and will certainly give you photos that are unusable. To make good use a Leica M you first have to understand the relationship between aperture and shutter speed and know how to read the light. 
There's a certain amount of mythos surrounding the Leica M. And that is not surprising since the hand-made German rangefinder camera has been the first hand choice of many legendary documentary photographers. Many famous photographies has been taken with a Leica. That's because a Leica is a excellent tool that can deliver photographs of the highest class in the hands of the right photographer. Even if a brand new Leica M is quite expensive tool today it still a tool for professionals since it demands expertise and knowledge of a keen photographer to master it. 

The road to Saint Catherine


Previously I have been working with big and bulky professional cameras from Canon and Nikon, they are also excellent tools for professional photographers. But no other camera says that I'm serious about photography like a Leica. But I didn't choose Leica because of it's mythos. I choosed it because I prefer to work with rangefinder cameras. And I also prefer cameras with a minimalistic feel that are not filled with buttons, levers and knobs that confuses me.

The District Constable Bängan Lagerblad and the cavalry


I have used my good old Leica M8 on many assignments, in desert conditions in Egypt, festivals with high humidity and at high risk demonstrations. I have used it as my every day camera in winter conditions and in summertime at the beach. The good old Leica always delivers good images and I know that I always can count on it. Even if there's never models around I prefer my M8 and I will make good use of it as long as it last.Cornel and his best friend

Last but not least, remember that a camera is only a tool, it's your ability to see and catch the fast moving moments of times that matters. You can even use a cell-phone or a hefty Canikon for that purpose, but according to me it's far more fun to catch the moments with a good old range-finder camera.

Text and Photo: Mikael GoodAdded 2016-10-18 07:40 | Permalink | Comments (2) | Comment

Jag har snart nått över en miljon läsareFör mig har bloggen fungerat som en kravlös oas för mitt skrivande. I bloggen har jag kunnat vässa min penna och utveckla skrivandet, utan den möjligheten är det inte säkert att jag skulle få tillhöra den privilegierade gruppen av skribenter som lyckats få artiklar och reportage publicerade. 

Men det var i bloggen som allting startade i februari 2007 och om drygt 300 besök har jag haft över en miljon läsare. I bloggen har jag publicerat en hel del artiklar och reportage, kåserier, personliga betraktelser, konsertrecensioner, bildreportage och berättelser från resor runt om i världen. En del inlägg har haft tiotusentals läsare  medan andra bara haft ett par hundra. 

Ungefär hälften av läsarna kommer från Sverige men jag har även haft en hel del läsare från framförallt USA och Ryssland, men även från länder såsom Tyskland, Ukraina, Frankrike, Slovakien, Storbrittanien och Lettland. Utifrån kontakter som jag haft med läsare vet jag att politiker, opinionsbildare, kulturpersonligheter, journalister, fotografer och annat mediafolk följer min blogg. Förutom att jag har fått en hel del material publicerat har jag även fått ställa upp på intervjuer i tidningar, radio och TV tack vare mina blogginlägg.

Många av blogginläggen har rönt stort intresse bland er läsare och jag skulle lätt kunna plocka ut ett 100-tal inlägg som berört eller skapat debatt. Men jag har valt att bara plocka ut 10 inlägg som har rönt stort intresse och som delats flitigt i sociala media. En del av dem har även publicerats i tidningar både i som utanför landets gränser.

De glömda barnen i Ryssland:
http://chasid68.blogspot.se/2013/03/sondagsreportaget-de-glomda-barnen-i.html

En trygg famn för Lisa:

The Angel in Riga:
http://chasid68.blogspot.se/2011/12/angel-in-riga.html

Jerusalem spelade på Gayklubb i Smålands Jerusalem:
http://chasid68.blogspot.se/2014/05/jerusalem-spelade-pa-gayklubb-i.html

Romerna som bor granne med ett obeskrivbart underverk:
http://chasid68.blogspot.se/2014/10/eu-migranterna-bor-vid-ett-obeskrivligt.html

Narnia - Lejonet ryter igen:
http://chasid68.blogspot.se/2016/09/narnia-lejonet-ryter-igen.html

The Nuremberg Defense:
http://chasid68.blogspot.se/2014/02/the-nurnberg-defense.html

The Miracle baby from St. Petersburg:
http://chasid68.blogspot.se/2013/05/the-miracle-baby.html

JAYER - dödens hus:
http://chasid68.blogspot.se/2013/05/jayer-dodens-hus.html

Lettland går en svår vinter till mötes:
http://chasid68.blogspot.se/2011/12/lettland-gar-en-svar-vinter-till-motes.html

Slutligen vill jag passa på att rikta ett varmt tack till dig som följer min blogg och som gör det värt för mig att fortsätta skriva!

Text och foto: Mikael Good


Added 2016-10-15 11:46 | Permalink | Comments (2) | Comment

Mikael Good - RockfotografDet är många som har läst mina texter och sett mina dokumentärbilder från Sverige och främmande länder i tidningar, på webben och på TV. Men det är inte så många som känner till att jag arbetar som rockfotograf lite då och då. Framförallt gör jag det för att jag älskar musik och tycker om att upptäcka nya band. De senaste åren har jag levererat en hel del bilder till tidningar och artister.

Cory Henry & The Funk Apostles
Corey Henry

Även om det är kul att leverera bilder till mindre kända artister är det lite extra kul när kända artister som sålt en hel del skivor vill använda mina bilder i sin marknadsföring, särskilt som de ofta har med sig egna fotografer på sina turneér!

Cory Henry & The Funk Apostles
Corey Henry

Så länge som jag har ett jobb och en fast inkomst har jag bestämt att låta bildarvodet gå till bättre behövande. Jag skulle bara lägga pengarna på kameror och objektiv och jag har redan mer grejer än vad jag behöver.

Capital Kings
Capital Kings
Soul Glow Activatur
Soul Glow Activatur
Desciple
Disciple

DiscipleDisciple
DicipleDisciple

Text och foto: Mikael Good Added 2016-10-09 18:06 | Permalink | Comments (2) | Comment
1 2 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer