"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kamerautrustningen svämmade över i väskornaFoto ingår i mitt ordinarie arbete och jag jobbar som timvikarie som reporter/fotograf lite då och då. Därför har jag lite större krav på min kamerautrustning än vad jag hade haft om  jag var hobbyfotograf.
 

Jag jobbar oftast med två kamerahus. Ett med vidvinkel och ett med tele. För mig är det viktigt att kamerorna och objektiven håller måttet och levererar när de ska så att jag får med mig de bilderna som behövs till artiklar och bildreportage. Oftast kostar professionella kameror och objektiv fantasisummor och en professionell kamerautrustning med två hus och ett par objektiv kan lätt glida över 100 000 och närma sig 200 000 kronors strecket.

I och med att jag har valt att jobba på timmar och inte har egen firma eller får lön via frilansfinans, kan jag inte göra avdrag på momsen. Det betyder att jag får handla kamerautrustning för egna pengar. Det är bra på så sätt att det pressar mig att inte lägga ut allt för mycket pengar på utrustning utan istället vänta in rätt tillfälle. Jag vill helst inte ge mer än 10 000 kronor för ett kamerahus eller objektiv givetvis utan att göra avkall på kvaliteten. Oftast spanar jag in en kamera eller objektiv som jag är intresserad av och väntar ett par år tills jag kan köpa det begagnat till rätt pris. 

Men trots mina ramar köpte jag på mig alldeles för många kameror och objektiv. Jag har en svaghet i det att jag har svårt att motstå ett bra pris, men problemet var att det dök upp alldeles för många bra priser. Till sist kom jag till en punkt där kameraväskorna svämmade över. Efter det senaste årets rensningar har jag slimmat ned min kamerautrustning rejält. Även om jag i ärlighetens namn fortfarande har lite för mycket grejer, har jag i princip bara det som jag behöver för att klara jobbet och lite till.

Jag har valt att köra med tre olika system. Men kamerorna och objektiven kompletterar varandra och för min del är det faktiskt en billigare och bättre lösning än att bara köra med ett system. Det har gjort att den totala kostnaden för min kamerautrustning inte är större än vad ett professionellt kamerahus från Canon eller Nikon kostar.

Text och foto: Mikael GoodAdded 2017-10-14 10:46 | Permalink | Comments (2) | Comment

En ny APS-C kamera med Leica M-fattningDet ryktas om en ny Leica med M-fattning, APS-C och specialanpassade objektiv med AF. Oavsett om ryktet är sant eller inte så är i vart fall bilderna som har tagits med den nya beryktade kameran från Leica rätt så bra på höga ASA!Bilderna med den nya Leican har tagits på den berömda gatan Sunset Strip i Los Angeles i riktigt dåliga ljusförhållanden och i mina ögon ser det riktigt bra ut. Min "nya" vidvinkelkamera Ricoh GXR med Leica M-fattning testade jag på gatorna på Söder i Huskvarna under ganska så bra ljusförhållanden. Ricohn är inte lika bra på att hantera dåliga ljusförhållanden som sitt kommande syskon från Leica. Men med rätt brushantering i ACR funkar den utmärkt för mina behov. Trots en crop-fakror på 1,5 gifter sig Ricoh GXR med M-modul bra med mitt Voigtländer 15mm objektiv som motsvarar ett 22,5mm på kameran.

Jag jobbar gärna med två kamerahus med fasta objektiv och tanken är GXR ska komplettera min A7:a som en liten smidig och billig vidvinkelkamera som jag inte behöver dra mig för att plocka fram i lite ruffigare miljöer. Jag har förvisso en Nex-5n och bildkvaliteten från den kameran är snäppet bättre än GXR. Men avståndsskalan på objektiven stämmer inte och det är svårt att montera en extern sökare på Nex-5n utan att kameran ser riktigt löjeväckande ut och med en elektronisk sökare ser den ut som rekvisita från någon av Star Wars-Trek filmerna... Även om formgivningen på Ricohn är lite märklig ser den mer ut som en kamera än en rymdleksak.Min andra blogg Les Grands Moments börjar att få ordentligt med luft under vingarna och det händer allt som oftast att jag får fler inklick i den bloggen när jag publicerar samma artiklar där som på Fotosidan. I min andra blogg slipper ni för övrigt alla "teknikinlägg", men det händer å andra sidan att jag publicerar ett och annat inlägg som inte ryms inom regelverket för bloggar på Fotosidan! Bokmärk den gärna om du inte vill missa något!

Bengt Björkbom förekom mig med "nyheten" men jag vill ändå passa på att tipsa om årets största objektivnyhet som kommer att landa i välsorterade fotobutiker i juli.

Text och foto: Mikael GoodAdded 2014-04-12 10:20 | Permalink | Comments (0) | Comment

Varför finns det inga vettiga kameraväskor?

Om man är välbyggd, bredaxlad och muskulös är det nästintill omöjligt att hitta en vettig kameraväska. Jag kan inte begripa varför kameraväsktillverkarna inte kan plocka fram vettiga kameraväskor som är snygga, praktiska och användbara. Det verkar som om tillverkarna utgår från att alla fotografer är geeks som inte bryr sig om hur de ser ut.Det finns förvisso en del användbara kameraryggsäckar, men de är extremt fula och fulla med en massa onödiga skogsmulleattribut som bara är i vägen eller hänger och slänger. Ett avbärarbälte är säkert bra att ha om man fjällvandrar men på en kameraryggsäck är det överflödigt. En annan sak som jag inte tycker om med en fotoryggsäck är att jag inte kan ha den hängande på min axel utan att den hela tiden vill falla ned. Ryggsäckarna är byggda för flaskhalsaxlade män och passar inte oss som är bredaxlade. Men den stora nackdelen med en kameraryggsäck är att det tar för lång tid att snabbt få fram den utrustningen som jag vill ha och det har hänt att jag har missat bilder på grund av det...

Mina krav på en vettig kameraväska är att den inte ska se ut som en kameraväska, det ska finnas gott om plats till annat än kameror och objektiv, den ska ha rejäla bärhandtag, den ska ha ett rejält axelband, inte vara något fuskbygge och inte kosta en halv förmögenhet. Efter många års letande hittade jag till sist en Timberland Soft Vintage Canvas Briefcase. Jag köpte väskan och monterade i en kamerainsats från Lowepro som jag hade liggande och vips hade jag en riktigt vettig kameraväska som uppfyller alla mina krav. Framförallt kan jag snabbt få fram kameran ur väskan.

Väskan rymmer 2 st kamerahus, 4 st objektiv och 1 blixt. Insatsen går att bygga ut och väskan rymmer då ett par objektiv och ett kamerahus till. Jag kanske inte inte ska glömma att säga att jag kör med spegellösa kameror som inte tar så mycket plats. Med lite extra justeringar skulle väskan säkerligen rymma en eller två spegelreflexkameror och ett par objektiv. I de andra facken på väskan ryms en laptop med nätenhet och det finns ordentligt med utrymme kvar för andra ej kamerarelaterade prylar. Jag har betalat 800 kronor för väskan och insatsen. En del tycker säkert att det är lite dyrt men för min del var väskan värd varenda liten krona.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.Added 2013-01-02 11:09 | Permalink | Comments (18) | Comment

Supervidvinkel till Canon för under 1000-lappen!

Nu blir det lite teknik i min blogg igen... Men jag är faktiskt inte något teknikfreak även om det kan verka så på en del av mina inlägg, jag brinner för fotograferandet men jag inte vill bli begränsad av undermålig utrustning om jag nu själv inte vill det dvs. Denna gång tänker jag tipsa om en relativt bra 17 mm vidvinkel till Canon för under 1000-lappen!! När jag testar ett objektiv så fotar jag inte tegelväggar eller testtavlor utan monterar på det på kameran och tar den typ av bilder som jag ändå skulle tagit och jämför det med bilder som jag tagit med likvärdiga objektiv tidigare, först då kan jag se om objektivet tilltalar mig eller inte. Jag har hunnit gå igenom en hel del olika objektiv nu, men nu tror jag äntligen att jag har hittat de objektiven som jag kommer att använda under en längre tid. Vill du inte läsa om teknik så är du alltid välkommen att bara titta på bilderna i inlägget! Alla bilderna är tagna mitt på dagen i Åsens by i strålande solsken många tycker säkert att ljuset mitt på dagen är alldeles för hårt. Jag gillar att fota natur och landskap mitt på dagen, det blir "tryck" i färgerna och det är en liten utmaning för mig i att få teckning i både hög- och lågdagrar under svårare ljusförhållanden!Tokina RMC 17/3.5 (skrivs fortsättningsvis som Tokina) kostar strax under 1000-lappen begagnat och det får man se som ett fyndpris om man beaktar att det presterat resultat som är i paritet med Canons 16-35 och 17-40 i 17 mm läget både vad gäller mitt-, kantskärpa och kontrast, vinjetteringen är dock lägre på Tokinat. Distorsionen är relativt hög med Tokinat men inte högre än vad som är normalt för supervidvinklar. Jag upplever även att hög- och lågdagerteckningen är bättre på Tokinat och att Tokinat har något bättre färgteckning men detta är å andra sidan en smaksak. Canon gluggarna hanterar dock motljus något bättre. Tokinat har en mycket stor fördel i att det är litet och kompakt och inte väger mer än 300 gr. Vad gäller bländaren som tyvärr bara går att ställa in i halva steg så är den nästintill oanvändbar på 3.5 men från bländare 5.6 till 16 så blir bilderna krispiga och levande. Tokinat har redan ersatt mitt stora, klumpiga och utrymmeskrävande 17-35 (som jag endast använde i 17 mm läget) i kameraväskan och det är axeln tacksam för! Även om Tokinat är en liten kompromiss för mig så tror jag att objektivet kan vara ett vettigt alternativ för dokumentär- och resefotografen som behöver ha ett lätt smidigt men ändå robust och välbyggt vidvinkelobjektiv som man inte tvekar att ta med som komplement till antingen en normalzoom eller motsvarande fasta objektiv. Jag har inte testat objektivet på en kamera med APS-C sensor ännu men vill du se en test av Tokinat på en APS-C kamera tryck här.Jag valde att inte snåla med adaptern utan köpte en HappyPage HK Nikon-EOS adapter med fokusindikering och EXIF-information till mitt Tokina. Som jag tidigare nämt i min blogg så rekommenderar jag adaptrar från HappyPage HK !Möjligen är Tokina RMC 17/3.5 med Contax och Leica fattning något bättre på en Canon än den version med Nikon fattning som jag har. Av egen erfarenhet med adapterade objektiv så vet jag att Contax och Leica objektiv fungerar något bättre på en Canon än vad Nikonobjektiven gör och det gör säkert även Tokina RMC 17/3.5. Undvik Tokina RMC 17/3.5 med OM-fattning, av någon märklig anledning så är kantskärpan inte så vidare värst bra med Olympus varianten. Undvik även de båda Tokina AF 17/3.5 varianterna. De går att till nöds använda dem på en kamera med 1.6 crop, men använd dem inte på fullformatare då kantskärpan är direkt usel och vinjetteringen är hög...För dem som verkligen vill ha ett vidvinkel utan kompromiss och med kantskärpa till sin Canon, kan jag rekommendera Carl Zeiss T* 21/2.8, ett sådant objektiv såldes på eBay för ett par veckor sedan för 3650 dollar, även om dollarkursen är låg så är 21.900 kr väldigt mycket pengar... Möjligtvis så kommer även ett kanadensiskt företag att bygga om Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED så att det går att använda dem på EOS 1Ds Mark III med full funktionallitet. Du kan läsa lite mer om detta rykte här om du är intresserad .Alla fotona är tagna med Tokina RMC 17/3.5 och en digital fullformatare i Åsens by, söndagen den 11/5 2008. Bländare 5.6-16. Bilderna som är obeskurna är lätt bearbetade i photoshop och varsamt skärpta. För er som vill se fler foton från Åsens by så kan jag förtälja att det kommer mer av den varan i ett senare blogginlägg!

Do you want to read this articel about the Tokina 17/3,5 in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en

Wollen Sie dieses Artikels über das Tokina 17/3,5 in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de

Dagens låt:
Promised Land - Dennis Brown

//Chasid

Added 2008-05-12 09:14 | Permalink | Comments (1) | Comment

Mitt favoritobjektiv har inte någon röd ring!

Ni som har läst mina blogginlägg och tittat i min kameraväska har säkert förstått att jag har en viss fabless för knivskarpa Carl Zeiss och Leitz gluggar men min största favorit bland alla min olika ljuspenslar är inte något skarptecknande Summicron, Planar eller Sonnar utan ett ploppande plaströr med en dåligt slipad plastlins i:

Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro
Efter en lång tids experimenterande med olika softningsmetoder, hittade jag en kartong innehållande ett avlångt plaströr med en plastlins i en fyndlåda. Jag köpte den märkliga tingesten för 10 kronor, tog hem den och monterade en T2-adapter på den och fotade en rulle med objektivet monterat på kameran, cyklade ned till fotolabbet och lät framkalla rullen. När rullen sedan kom på posten dagen efter så insåg jag att jag äntligen hittat det jag sökte när jag experimenterade med olika softningsmetoder. Fotona blev precis så dåliga som jag eftersträvat! Sima objektivet har varit ett stort hjälpmedel för mig i jakten efter mitt eget fotografiska uttryck. Jag vet inte riktigt om jag vill kalla mina Sima foton för fotokonst, fastän andra har gett dem det epitetet, min strävan har istället varit att få till ett bildpoetiskt uttryck snarare än ett konstnärligt.Nu har jag använt mig av Simat i 13 år och rätt använt så är objektivet fantastiskt! Jag har modifierat mitt Sima till att ge mer mättade färger och lite större överstrålning, men jag kommer inte att berätta hur jag har gått tillväga med modifieringen, det är faktiskt rätt så skönt att ha ett alldeles unikt objektiv vars effekt ingen kan kopiera!Här följer en subjektiv recension av Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro, ni som inte är intresserade av teknik kan scrolla förbi texten det kommer fler bilder på slutet:

En stor fördelen är att objektivet går ned till skala 1:1, det har också en skön softning som tar bort besvärande skärpeintryck. Det har total avsaknad av skön mekanik, objektivet påminner om två ihopsatta plaströr som försetts med en lins från ett förstoringsglas i mitten. När man fokuserar objektivet så hör ett ljudligt "plopp" då plaströren slår ihop. Objektivet tål att köras i diskmaskin, men jag brukar diska det för hand. Objektivet är även bra som barnleksak när andra sådana saknas, min lilla dotter älskar att leka med Simat. Skulle du sakna en kaffekopp när du är ute och fotar så fungerar även Simat enligt uppgift utmärkt som en sådan!

Det går att använda objektivet på digitala systemkameror med 1.5 eller 1.6 i förlängningsfaktor men fullformat eller filmbaserade fotoapparater är helt klart att föredra. Om du vill förvandla din fina dyra systemkamera till en enkel Diana kamera och alla dess negativa fördelar så har du hittat helt rätt!

Sima objektivet är rent ut sagt uruselt, men för mig är det precis det drömobjektiv som jag har letat efter med ljus och lykta i många år. Jag har använt ett modifierat Sima till mängder av bilder under årens lopp och har lyckats få fram just den poetiska känslan i mina bilder som jag vill ha.

Vill du ha skarpa fina bilder så är Sima inget för dig, men strävar du efter drömlika abstrakta bilder där du får leta efter eventuell skärpa då är det helt rätt! Som grädde på moset kan jag förtälja att Sima objektivet blev totalsågat av en svensk fototidning på 80-talet - det är respekt, fet sådan!

Det har ibland felaktigt påståtts att Sima objektivet tillverkades i Sovjetunionen eller Kina i början av 80-talet det påståendet är fel. Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro tillverkades av det amerikanska företaget Sima Products Corporation Chicago, Illinois U.S.A. i början av 80-talet och det blev väl inte riktigt den succé som företaget hade hoppats på utan försvann från marknaden efter ett par år. Men Sima objektiv går att få tag på begagnatbörserna och det är störst chans att hitta det på eBay.

Nu blev det teknik igen i min blogg igen men när det handlar om Sima så tror jag att även den gode Kenneth har överseende! Men jag lägger ändå in lite foton så att även ni som inte är teknikintresserade kan få ert lystmäte, alla bilderna är tagna med ett Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro och ljusbildsfilm..

Fler foton som är tagna med mitt Simaobjektiv kan ni hitta på min hemsida: http://hem.passagen.se/chasid tryck på Photo Portfolio och under flikarna Dance, Nature och Paint with the light finns det många bilder som är tagna med Simaobjektivet!

Do you want to read this articel about the Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en

Wollen Sie dieses Artikels über Sima SF 100 mm f/2 soft focus + macro in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de

Dagens låt: Assouf - Tinariwen

//Chasid

Added 2008-04-15 07:13 | Permalink | Comments (8) | Comment
1 2 3 ... 5 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer