"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tjuvar har siktat in sig på fågelskådare och fotografer med dyrbar utrustning



Tyvärr är det numera belagt med en viss risk att skriva om och dela bilder på sin kamerautrustning. Under hösten har flera fågelskådare råkat ut för inbrott i bilar och hus och utrustning för många miljoner har stulits. Risken är nu stor att stölderna kan komma att spilla över på andra grupper med dyrbara hobbies.


Sydsvenskan har rapporterat om att fågelskådare blivit bestulna på dyrbara kikare samt kameror och objektiv på Falsterbonäset. Förutom inbrott i bilar och husbilar, har de även börjat spåra fågelskådare via fordonsregistret och har sedan gjort inbrott i deras hus i Skåne och Blekinge för att stjäla utrustningen. Men det är inte bara södra Sverige som drabbats. I Falun blev en bortrest fågelskådare nyligen utsatt för inbrott, och han blev av med två tubkikare, ett ljusstarkt teleobjektiv samt en ost!

Det är tillfället som gör tjuven brukar man säga, men i det här fallet jobbar tjuvarna metodiskt, de har koll på fågellarms appar som fågelskådarna använder sig av för att meddela varandra när ovanliga fåglar dyker upp, och på så sätt kan de ta sig dit för att välja ut lämpliga offer. Tjuvarna har även span på platser där fågelskådare brukar samlas. De kollar vem och vad som lämnar bilarna, och gör en snabb okulär inspektion för att se om det finns något kvar att stjäla. Tar någon med sig dyrbar utrustning till skådarplatsen, noterar de registreringsnumret på bilen, kollar upp adressen via fordonsregistret och åker sedan dit för att stjäla utrustningen när personen är bortrest, eller sover för natten.

Fågelskådare och fotografer har ofta dyrbar utrustning som inte är skyddad med effektiva larm och säkerhetsutrustning. Detta har tyvärr gjort dem till en eftertraktad grupp för tjuvarna. Hemlarm avskräcker tyvärr inte erfarna inbrottstjuvar, de vet att de hinner in och ut ur huset innan säkerhetsföretaget ens hunnit reagera. Det bästa sättet att hålla tjuvarna borta är framförallt genom att låta bli att visa upp sina kameror och kikare på nätet, plocka bort skådar- eller fotodekaler från sina bilar och hålla uppsikt efter misstänkta bilar och personer på skådarplatserna. Det kan även vara värt att låsa in dyrgriparna i ett svårforcerat vapen- eller kassaskåp när de inte används.

Det är svårt för tjuvarna att avyttra stöldgodset i Sverige. Marknaden är inte är så stor för exklusiva kikare och objektiv, och det stora flertalet av köparna vill ha kvitton eller annan dokumentation. Men det är tyvärr relativt lätt att föra stöldgodset ut ur landet genom att skicka det via Posten, DHL eller Schenker. Tullens stickprover av paket från Sverige är närmast obefintlig, vilket gör det enkelt för tjuvarna att skicka stöldgodset till hälare som är verksamma i länder där de inte är så noga med kvitton och dokumentation.

Text: Mikael Good. Foto: Pixabay

Added 2021-11-11 12:05 | Read 6521 times. | Permalink
Otrevliga typer – sådana förtjänar att få på käften.
Eftersom det uppenbart är organiserat blir mitt förslag att lägga ut en lockbete-situation. Sedan väntar man, försedd med baseballträn, tillsammans med några polare.

När jag för länge sedan gjorde värnplikten, var det vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg. Vi hade problem på vår parkering med folk som slangade bensin. Vi lade oss i försåt och spöade skiten ur dem. Adekvata åtgärder blir alltid hörsammade för framtiden... :-)
Polisen kom och buntade ihop dem – och flinade brett: ”Bra pojkar, vi får inte göra det... ”
Svar från Chasid 2021-11-11 19:48
Tack för din kommentar Peter!
Det låter lite väl drastiskt, särskilt med tanke på att tjuvarna kan vara beväpnade med kniv eller ännu värre med handeldvapen. Förr funkade det att göra på det viset som du beskrev från din värnplikt, idag är risken stor att polisen även skulle straffa dem som tagit lagen i egna händer.
/Mikael
syntax 2021-11-11 20:20
Tyvärr ligger det en hel del i det du säger. De svenska lagarna om "större våld än nöden kräver" är så utformade att man helst redan skall vara slagen sönder och samman, innan domstolen anser att man hade rätt att värja sig med våld. Vi har under lång tid i Sverige belastats av en oerhörd moralisk slapphet i det att vi alltid har tagit förövarens parti. Nu har det börjat svänga - och man har upptäckt att det finns ett offer också, ett offer som kanske i första hand skall ha lagens skydd.
Det gäller att hitta populära och häftiga saker som går att sälja internationellt!
B)
Svar från Chasid 2021-11-11 22:41
Tack för din kommentar Bengt! Det är tragiskt att folk inte kan skilja på mitt och ditt. Men så länge det finns en marknad för tjuvgods och attraktiva grejer som är relativt lätta att stjäla kommer de tyvärr att hålla på.
/Mikael
Så länge slöddret får hålla på att resa hit från andra sidan vattnet utan kontroll så lär tjyveriet fortsätta..
Våra makthavare tycks inte bry sig..skickar hellre pengar till vansinniga projekt utomlands.
Svar från Chasid 2021-11-13 08:46
Tack för din kommentar Gunte! EU:s fria rörlighet är på både gott och ont. Personligen tycker jag att det är mest på gott, men tyvärr finns det de som utnyttjar friheten till att begå brott. Men de kan inte agera helt fritt Polisen har börjat rikta in sig på de utländska stöldligorna i Skåne, en insats som du kan läsa om här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/internationell-insats-mot-stoldligor
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer