"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag kan köpa en Leica M9-P om jag vill

Jag har tillräckligt med pengar på banken för att köpa två Nikon D800 med 24, 35 och 85 mm eller en Leica M9-P med en ljusstark 35:a om jag så ville. Men det skulle inte göra mig till en lyckligare människa och därför avstår jag.

Det är inte på grund av penningbrist som jag har sålt av större delen av min kamerautrustning. Jag tycker bara att det var lite galet av mig att lägga så mycket pengar på foto när det går utmärkt att ta bra bilder med betydligt billigare kamerautrustningar. Var och en gör givetvis vad de själva vill med sina sparpengar och jag tänker inte moralisera. Vill andra lägga pengarna på kameror och objektiv så är det deras val och det är inget som jag varken vill eller ska lägga mig i. Personligen lägger jag hellre mina pengar på mitt hus och på resor än på bilar eller kameror och objektiv. Det finns säkert de som tycker att det är en dålig prioritering och det har de all rätt att tycka.

Egentligen borde jag inte ha så mycket pengar. Jag är arbetslös och får inte mer än drygt 9000 kronor efter skatt, när räkningarna är betalda brukar jag ha några hundralappar kvar. Men trots att min privatekonomi borde vara urusel försöker min fru och jag att leva efter devisen: "Vad du sår får du skörda" och jag tror att vår goda ekonomi är en frukt av vår gemensamma vilja att ställa upp för våra vänner i nöd.

Men trots att jag har en god ekonomi så vill jag inte vara arbetslös. Jag vill verkligen arbeta och göra rätt för mig och inte behöva leva på den arbetslöshetsförsäkring som jag tagit.



Dagens låt: Start - The Jam (What you give is what you get)

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Added 2012-02-09 11:30 | Read 11304 times. | Permalink
Det finns flera aspekter på det här. Dels hur mycket pengar folk har över varje månad. Vissa hushåll ha två goda inkomster, inga barn och låg boendekostnad.

Sen är det ju också en fråga om hur mycket man värderar prylarna. En del köper ny bil vart tredje år med en fruktansvärd värdeminskning. För en del är foto det enda intresset och varför då inte lägga sina pengar på det.

Och så finns det proffsen som inte handlar för skattade pengar. Då blir perspektivet annorlunda. Jag har i 10 års tid tänkt mig att en dag kan jag tänja mig att investera i ett par högtalare för 25.000 kr. De kanske jag har i 20 år och då blir det en låg timkostnad. Ända har jag inte kommit dit för att det är mycket skattade pengar. Kameror och objektiv köper jag däremot för ett sexsiffrigt belopp per år.

Hoppas att du får ett jobb snart. Undersökningar visar att det finns en koppling mellan ökad inkomst och ökat välbefinnande upp till en årslön på cirka 400.000 kr för de flesta. Pressen minskar och man har råd att odla sina intressen. Sen är det ju bra att jobba av andra skäl också.
Svar från Chasid 2012-02-09 12:03
Tack för din kommentar Magnus :)
Jag har en usel inkomst och min fru är medelinkomsttagare. Tillsammans har vi inte så mycket pengar men vi lever båda efter devisen vad du sår får du skörda och jag tror att det gör att vi ändå har pengar över så att vi kan unna oss lite guldkant i tillvaron lite då och då. Men vi skulle kunna hjälpa flera och få lite mera guldkant på tillvaron om vi båda hade jobb.

Jag har inte köpt min fotoutrustning för lönepengar, jag har använt skattade pengar som jag dragit in på mitt fotograferande för att finansiera inköpen och efter diverse försäljningar är den summan nu uppe i värdet av en ny Leica M9-P med objektiv. Men pengarna kommer att gå till huset och resor istället för kameror och objektiv.

Appropå högtalare så köpte jag ett par amerikanska CPI Multitower för 200 kronor på en loppis för tjugo år sedan och de högtalarna står sig fortfarande bra i konkurrensen upp till drygt 25000 kronor. Jag köpte även en prototyp till en rörförstärkare för 10 år sedan för 1500 kronor och i höstas blev jag erbjuden 10000 kronor för den. Men jag säljer den inte för mindre än 20000 kronor :) Börjar du leta efter ett par begagnade högtalare så tror jag att du snart kommer att hitta ett par riktigt bra högtalare som inte kostar så många tusenlappar. Har du riktig tur så kanske du springer på ett par sådana här högtalare på en loppis för några hundralappar, de är fula som stryk men ljudbilden är riktigt bra: http://forum.speakerplans.com/kef-concerto-hifi-speakers_topic29154.html
//Mikael Good
Jag var arbetslös ganska länge under första halvan av 80-talet. "Överkvalificerad" var det vanligaste epitetet jag fick höra. Men så en gång ramlade polleten ner och sen har det gått av bara farten =)
Svar från Chasid 2012-02-09 13:14
Tack för din kommentar Thomas :)
Problemet för mig är att jag antingen är över- eller underkvalificerad för jobben som jag söker. Men jag tror ändå att poletten snart ska ramla ned :) Min kära hustru behövde ju inte vara arbetslös mer än ett par veckor innan hon fick ett nytt och bättre arbete än det hon hade tidigare.
//Mikael Good
Men det är någon sorts kamerabacill man har när man som jag lägger ut pengar,inte heller jag borde ha råd från pensionen, på gamla klenoder och sen står dom där bara på hyllan och samlar damm.Nu handlar det inte om jätte pengar , men ändå..
Häftig bild du har på slutet av din tänkvärda berättelse.Vad hade du för kamera till den ?
Svar från Chasid 2012-02-09 16:37
Tack för din kommentar Walter :)
Det är lätt hänt att samla på sig för mycket grejer men jag har faktiskt blivit allt bättre på att göra mig av med sådant som jag inte använder. För min del rörde det sig om rätt så mycket pengar som bara låg till ingen nytta i kameraväskorna. Billigare kameror och objektiv som jag hade liggande har jag skänt till en seconhandbutik.

Jag hade en 5D och ett CZ T* 28/2,8 när jag tog bilden, det är en oslagbar kombination för landskapsfoto och det bästa är att jag inte gav mer än en tusenlapp för 28:an tillsammans med en EOS-adapter.
//MIkael Good
Helt rätt! En bra fotograf tar bra bilder oavsett 350d eller 5d mark II :-) Hoppas att det löser sig för din del att du får ett jobb där du trivs bra. Det viktigaste med jobbet är förstås inte lönen utan att man trivas tycker jag :-)
Svar från Chasid 2012-02-09 20:48
Tack för din kommentar Mikael :)
Lön kommer långt ner på min önskelista, det viktigaste är att man trivs med sitt arbete och det är egentligen samma sak med kameror varför ska man egentligen byta ut kameror som man trivs med bara för att det kommer en ny modell?
//Mikael Good
Gillar din blogg
Skaffade m9p och nya summilux 35 ifjol. Blev inte lyckligare som människa såklart men himlans glad av att bruka den :).. hade inte drömt omo de köpesummorna för några år sedan, tack Norge!
Svar från Chasid 2012-02-10 09:26
Tack för din kommentar Claes :)
Grattis till ditt köp :) Jag kunde inte övertyga mig själv om varför jag behövde en M9:a så jag avstod och köpte istället en smårisig M3:a som jag fixade till. M3:an får duga som flanörkamera för mig ett tag.
//Mikael Good
En bra fotograf använder de hjälpmedel han har tillgång till,
Du blir ingen bättre fotograf med dyrare prylar - du får bara jobba hårdare, svettas mer och mår sämre när alla avbetalningar ska betalas
Svar från Chasid 2012-02-10 09:43
Tack för din kommentar Morgan :)
Jag hade en ganska så dyr kamerautrustning men jag hade betalat allt med pengar som jag dragit in på fotouppdrag och bildförsäljning. På mitt initiativ har jag kommit överens med min fru om att fotograferandet ska bära sig självt och inte ta några lönepengar i anspråk.

Jag blev lite lat när jag hade en dyr och pixelstinn kamera vars bildfiler gick att beskära till önskat resultat. Till ett reportage kunde jag plocka tre bilder ur en och samma bildfil utan att kvaliteten blev lidande... De kamerorna som jag har idag tvingar mig att vara mitt i händelsernas centrum och jag får jobba hårdare för att få med mig de bilderna som jag vill ha. De viktigaste egenskaperna en kamera behöver ha för mig är att den är diskret, startar och agerar snabbt och ger ett bra bildresultat på 1600 ASA och helst på 3200 ASA.
//Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer