"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Prisras på begagnade kameror

Besvikelsen är stor hos anhängarna till det ena stora kameramärket för att de inte längre tillhandahåller de häftigaste kamerorna och objektiven. Redan nu börjar man se annonser där de bjuder ut sina kamerautrustningar för en bråkdel av vad de gett. Pengarna som de får ska användas till att köpa det nyaste och häftigaste.

Jag förstår inte riktigt hur folk har råd att ständigt ligga på topp. Kameror är inte direkt billiga om man inte nöjer sig med lite enklare modeller som går att hitta billigt på begagnatmarknaden. Den som har följt min blogg vet att jag har sålt loss större delen av min kamerautrustning. Jag har inte gjort det för att jag var i behov av pengar eller är på jakt efter det senaste, utan för att kamerautrustningen kom mellan mig och bilden. Nu har jag valt att inte lägga mer än högst 5000 kronor på en ny kamera eller objektiv och köper jag något nytt så måste jag sälja något.

Även om det säkert finns en del som tycker att 5000 kronor är lite pengar för en kamera eller ett objektiv så går det att fynda riktigt bra kameror och objektiv på begagnatmarknaden för de pengarna. På mitt bord står en begagnad digital fullformatare. Tillsammans med objektivet som sitter på har den kostat drygt 5000 kronor. Trots att den har några år på nacken så är det fortfarande en kamera som duger gott och väl för yrkesbruk.

Märk väl att jag inte menar att alla ska följa mitt exempel. För min egen del var det viktigt att sätta ned foten och säga stopp när jakten efter nya objektiv och kameror började att ta för mycket tid i anspråk. Det går att lägga hur mycket pengar som helst på kameror men det är enligt mitt sätt att se det bättre att lägga den tiden på vässa sitt bildspråk och det gör man bäst när man använder och lär sig de prylarna som man redan har. Kameramässigt har jag tagit ett steg tillbaka men bildmässigt har jag tagit två steg framåt.



Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

http://www.chasid68.blogspot.com/ 

Added 2012-02-08 11:10 | Read 13599 times. | Permalink
Håller med dig till fullo!
Svar från Chasid 2012-02-08 11:51
Tack för din kommentar Per :)
//Mikael Good
Ja, hetsjakten på de senaste modellerna kostar multum varje år. Ibland räcker det ens ej att uppdatera årligen, det måste ske oftare.
Instegskameran Nikon D40 har jag för mig uppdaterades redan efter tre månader och fick beteckningen D40x, liknande var det på sin tid med D70 som uppdaterades till D70s.
Jag köper nästan bara begagnade grejer.
Svar från Chasid 2012-02-08 19:26
Tack för din kommentar Björn :)
Jag har också valt att köpa det mesta begagnat och det är jag tacksam för idag när jag har sålt loss en stor del av min tidigare kamerautrustning hade jag köpt allt nytt så hade jag gjort storförlust men nu stannade förlusten bara på ett par tusenlappar och det är en smäll som jag kan ta. I morgon ska jag göra rent sensorn på 5D:n som jag köpte av dig och eventuellt ska jag ta några landskapsbilder med den om vädret och tiden medger det.
//Mikael Good
Gillar ditt inlägg! Det är lätt att hamna i en ond cirkel och bara köpa på sig grejer som man egentligen kanske inte behöver. Har själv varit i cirklen och vandrat. Har nu på senare tid insett det. Jag gick från D 40 tiill D 80 2009 köpte jag min nuvarande D 300 som jag är väldigt nöjd med och den kommer jag behålla sålänge den fungerar. Det är sällan jag köper något nu, men om jag gör det är det objektiv jag satsar mina pengar i. För det är i objektivet skillnaden sitter
/Simon
Svar från Chasid 2012-02-09 09:01
Tack för din kommentar Simon :)
Jag köpte mest på mig prylar som jag trodde att jag behövde i jobbet men till sist kom jag fram till att det var lättare att klara jobbet med mindre och smidigare kameror och objektiv. Jag har kvar några riktigt bra objektiv som jag använder med adaptrar på min Canon och trots att jag har ägt en hel del L-objektiv har inget av dem övertrumfat mina manuella Zeiss eller Leitz-objektiv vad gäller färgåtergivning och kontrast.
//Mikael Good
När man försöker förstå andra människor brukar man utgå från sig själv. Det är väl därför man har så svårt att förstå andra. Mina egna spekulationer är att kameraprylar är som vilka konsumtionsvaror som helst. Det hela går ut på att man ska ha det senaste. I forumet här på FS, finns det många som vill har råd om vilken kamera som man ska köpa nästa gång. Sällan har man då funderat vad man inte är nöjd med när det gäller den kameran man har nu. En tråd där man pratar bild, brukar dö ganska snart. En tråd där man spekulerar vad nästa modell kommer ha för egenskaper, verkar kunna bli hur lång som helst. Ibland startar en tråd om nästa modell som ska komma efter den modell som fortfarande inte har kommit ut.

När det gäller min egen konsumtion, så är jag inne på min fjärde kamera på 8 år. Anledningarna har varit bättre brusegenskaper, fullformat för kortare skärpedjup och nu senast LiveView. Objektiv har också bytts ut med åren och där är anledningen att jag ville ha ljusstarkare objektiv. Nu mera har jag dock bara tre objektiv för att jag inte behöver flera.

Man får tyvärr erkänna att det finns en liten känsla att man skulle ta bättre bilder om man köper nya kameraprylar, fast jag vet så väl att så är inte fallet. Det finns också en glädje när man har köpt något nytt som påminner en som barn när man fick julklappar. Jag tycker dock att jag har en ganska bra kontroll över mitt köpbehov, så man kan halka dit lite då och då. Man kan ha ganska roligt över de argument varför man vill byta upp sig.
Svar från Chasid 2012-02-09 09:36
Tack för din kommentar Gunnar :)
Tre objektiv klarar man sig långt med. Min ideal uppsättning är 24, 35 och 90 mm och de objektiven ska helst inte vara allt för stora och klumpiga.

Företagen tänker i kvartalsrapporter och då är det viktigt att sälja mer än förväntat för att aktien ska fortsätta att stiga och då måste man använda sig av alla marknadsföringskanalerna som finns för att få upp intresset för sina produkter. Om jag var marknadsförare för exempelvis Nikon så skulle jag också se till att hålla intresset för nya modeller på topp genom att läcka information lite då och då så att alla kameranördar på olika kameraforum runt om i världen skulle kunna haka på och ge företaget massor av gratisreklam för kommande produkter.

Jag har i princip bytt system och har bara kvar en 5D som jag främst ska använda som ett digitalbakstycke till mina Zeiss- och Leitzgluggar. Det nya systemet som jag använder mig av har jag fått tag på extremt billigt genom att köpa begagnat eller demo.
//Mikael Good
En mycket fin och vacker bild, bra svärta i bilden.
Ja, jag har mest köpt begagnade fotoprylar och det går bra tycker jag.
Skulle nog inte våga använda en helt ny D800, oss emellan ser den ut som en "gris" med det stora trynet. Men säg inget till de andra de finns de som kan ta illa vid sig om jag kallar D800 för "grisen".

Nej, D700 och D300 är vackrare om man får tycka det. D800 är säkert väldigt bra

mvh
Morgan Larm
Svar från Chasid 2012-02-08 19:23
Tack för din kommentar Morgan :)
Bilden i dagens bloggpost är en av bilderna som övertygade mig om att jag skulle köpa en 5D som digitalbakstycke till min Zeiss 28:a med Contaxfattning. Det jag gillar med den gluggen är att jag inte behöver lägga ned så speciellt mycket tid på efterbehandlingen och bildfilerna håller för riktigt stora förstoringar. Om jag blev sponsrad med en D800 skulle jag inte tacka nej, tillsammans med en 35:a är det säkert en helt perfekt kamera för reportage men jag kommer aldrig att köpa en själv.
//Mikael Good
Det lät intressant med ditt objektiv som du använt till bilden. Kan du inte skriva om det lite. Jag är helt ute och cyklar på tekniken, men hur gick du till väga? Adapter?
Svar från Chasid 2012-02-09 09:48
Tack för din kommentar Per :)
Jag har använt mig av ett Carl Zeiss T* 28/2,8 med adapter till bilden. Det objektivet räknas också som den bästa 28:an som gjorts. Man får dock ställa skärpan manuellt och syfta ljuset enligt sunny 16 metoden. Jag tog bilden på 250-del bländare 16. Men trots att det är ett fantastiskt objektiv så har det inte kostat mig mer än en dryg 1000-lapp inklusive adapter.
//Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer