"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag behåller objektivet ett tag till

För ett par veckor sedan la jag ut mitt Leitz Summicron-R 35/2,0 till försäljning. Jag har haft ett par intressenter på objektivet och en av dem ville att jag skulle skicka honom några exempelbilder så att han kunde se vilken bildkvalitet som objektivet levererar.



Det är egentligen ganska så farligt att göra ett sådant test. Jag vet av tidigare erfarenhet att jag brukar ångra mig när jag får se bildresultatet. Summicron-R 35/2,0 är ett helt manuellt objektiv men genom att ställa ASA på 320 och kameran i manuellt läge så kan jag enkelt klara av ljusmätningen själv. Objektivet har inte autofokus men det har tydliga avståndsskalor som gör det enkelt att ställa in hyperfokalen vilken är den klart snabbaste fokuseringsmetoden när ljuset räcker till.



När jag kom hem och detaljstuderade bilderna som jag tagit kom jag fram till att jag ska behålla objektivet ett tag till. Jag tror inte att jag någonsin kan få tag på en bättre 35:a och priserna på begagnade Summicron-R 35/2,0 har stigit betänkligt de senaste åren. Det är framförallt filmare som har upptäckt att Leicas R-objektiv är mycket bra att filma med. Jag är även övertygad om att det någon gång i en nära framtid kommer att dyka upp en systemkamera med digital sökare. Då kommer 35:an att bli än mer användbar och jag har bestämt mig för att hålla hårt i mina Leitz- och Zeissgluggar för Contax, de kommer säkerligen att bli mycket användbara i framtiden och det är svårt att få tag på objektiv som levererar bättre bildkvalitet än dem.



Bilderna som illustrerar dagens blogginlägg är dagsfärska och de är så kallade testbilder. Jag tycker inte om att fota tegelväggar när jag testar objektiv utan försöker att använda objektiven till det de är tänkta att användas till.













Alla bilderna i inlägget är varsamt framkallade i ACR 6.6 och jag har inte meckat med dem i Photoshop.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Added 2012-02-13 16:14 | Read 10525 times. | Permalink
Jag har plåtat mycket med Summicron-R 35/2 genom åren, främst på R3 Mot och R5, och kan intyga om det är ett mycket trevligt objektiv. Snyggt också.

Har skaffat en Novoflex-adapter för att använda R-objektiv men behöver komplettera med mattkivan för manuell fokus.

Tycker att du gör rätt i att behålla objektivet. Det verkar passa ditt sätt att fotografera.
Svar från Chasid 2012-02-15 10:46
Tack för din kommentar Magnus :)
Jag har haft en Novoflexadapter men har sålt den och istället valt en högkvalitativ adapter med ett chip för fokusindikering, det funkar ganska så okej. Summicronet är mitt strövarobjektiv och det är rätt så skönt att själv kunna ta kommandot över digitalkameran och använda den likt en gammal hederlig analog kamera. Men Summicronet är även ett objektiv för framtiden. Jag väntar bara på att det ska dyka upp vettigt prissatta kameror med digital sökare och småbildsformat på marknaden, då kommer jag garanterat att använda Summicronet mer än idag.
//Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer