"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Socialist eller kommunist - ¡Nada!

Trots att jag vid ett flertal tillfällen har påpekat motsatsen så finns det fortfarande många som tror att jag är socialist eller kommunist. Låt mig därför få påpeka att jag sedan länge har förlorat tron på dessa huvudlösa religioner och övergett dem. Att stå upp på barrikaderna för de minsta och svagaste i samhället mot egoism, girighet, främlingsfientlighet, fattigdom mm betyder inte automatiskt att man är en kommunist eller socialist även om många tyvärr tror det...

"När jag hjälpte de fattiga blev jag kallad hjälte. När jag började ifrågasätta varför de var fattiga kallades jag för kommunist."

Óscar Romero, de fattigas biskop och rösten för dem utan röst


© Mikael Good, 2010

Jag förstår att företag vill tjäna pengar annars är själva vitsen med att ha ett företag borta. Vad jag inte förstår är att en del företag som går med vinst sparkar anställda och lägger en tung övertidsbörda på sina kvarvarande arbetare bara för att företaget ska kunna tjäna ännu mera pengar... Jag förstår inte heller att en del företagare bara lägger pengarna på hög och inte ens unnar sig något för pengarna enligt parollen den som har mest pengar när han/hon dör vinner...


© Mikael Good, 2010

Hade jag mycket pengar så skulle jag följa Bill Gates exempel och dela ut pengarna till olika hjälp till självhjälpsprojekt i tredje världen. Bill Gates har gått från en bespottad men mycket rik datanörd till en hjälte och filantrop av stora mått :) Bill Gates kommer säkerligen att bli mer ihågkommen för sin stora givmildhet än för sina datorprogram i framtiden!


© Mikael Good, 2010

Det första decenniumet på 2000-talet blev tyvärr ett egoismens och girighetens decennium... Nu är det dags för en förändring! Låt oss göra detta nya decenniumet till ett decennium av möten mellan människor, där medmänsklighet och solidaritet får råda :) Jag är övertygad om att fattigdomen kommer att utrotas när rika och fattiga möts!

Mother Theresa's words of Love

Glöm inte bort att ge en slant till jordbävningsoffren på Haiti:
http://www.hoppetsstjarna.se/


Dagens låt: Mother Theresa - Grace , U2

//ChasidAdded 2010-01-21 09:38 | Permalink | Comments (10) | Comment

Goodbye to boots and saddles!

Goodbye to boots and saddles är en bildtext som jag såg i en av mina många historieböcker i samband med ett foto som beskrev mekaniseringen av det amerikanska sjunde kavalleriet i mitten av 1930-talet. Jag tyckte att det även kunde vara en bra rubrik för det här blogginlägget som handlar om min övergång från det analoga till det digitala, för er som inte är så bevandrade i det engelska betyder Goodbye to boots and saddles ungefär adjö till ridstövlar och sadlar!

Filmkorn är snyggt det går aldrig att komma ifrån och det är riktigt kul att fota analogt ända fram till det att filmen är framkallad, torr och det är dags att digitalisera filmen medels en scanner... Då börjar tråkigheterna, jag tycker att det är riktigt tråkigt att vänta på en trög scanner, när vänta äntligen är över återstår ett rejält tidsödande jobb med att retuschera fotona med hjälp av Photoshop (givetvis har jag licens) och det är tid som jag definitivt inte har, varför högen av oretuscherade anloga foton växer i mina bildmappar på olika backup hårddiskar...

En kamera ska användas och handen på hjärtat så vet jag med mig att jag inte kommer att använda min analoga pärla en Voigtländer Bessa-R tillräckligt mycket, därför har jag bestämt mig för att försöka byta bort kameran tillsammans med ett utmärkt lltet, ljusstarkt och topptestat Voigtlander 35 mm Ultron f/1.7 med förhoppning om att kameran ska få komma till ett hem där den kommer att användas flitigt. Orginalkartongen till kamerahuset samt orginal halsrem och väska finns. Objektivet är nyligen servat och genomgånget av en expert på området och det sitter ett Leitz gulfilter på objektivet vilket gör det idealiskt för svartvitt foto, till objektivet finns även en Voigtländer M39->M-bajonett adapter vilket gör det möjligt att använda objektivet på exempelvis en Leica M. Kameran är såld och kommer att komma till ett bra hem där den kommer att bli flitigt använd. Om du är på jakt efter en bra och relativt billig analog mätsökarkamera så kan jag varmt rekommendera dig att köpa en Bessa-R :)

Voigtländers mätsökarkameror står inte Leicas långt efter i kvalitet och objektiven är ofta lika bra som Leicas, dock är byggkvaliteten inte riktigt lika hög på Voigtländers kameror och objektiv. Om man skulle hårdra det hela skulle man kunna kalla Bessa-R för en Leica M6 light. Bessan och 35´an är utmärkt för den som vill prova på rakt, enkelt gatufoto med en analog mätsökarkamera eller för den som vill ha ett bra analogt andrahus med inbyggd ljusmätare som komplement till exempelvis en Leica M2, M3 eller M4. En stor fördel med M39 fattningen är att det finns ett stort smörgåsbord med bra begagnad optik på begagnatmarknaden!

26/1 kameran är såld!


Voigtländer Bessa-R © Mikael Good, 2009

Med det här inlägget går jag lite mot strömmen här på Fotosidan! Många av bloggarna skriver om hur de gör sig av med sina digitalkameror för att satsa på att fota rakt och enkelt med en analog mätsökarkamera. Av ren bekvämlighet väljer jag att göra tvärtom och jag tror att en liten fickvänlig EP-1 kommer att passa mig som hand i handske! Men jag kommer inte att helt överge det analoga fotot! I vår och sommar kommer jag att damma av en gammal analog systemkamera, ladda den med en rejält grovkorning film, montera på mitt Sima SF 100 och ge mig ut och fota på riktigt :)


Kusinerna från landet © Mikael Good, 2007

Dagens låt:
Hand in Glove - The Smiths

Glöm inte bort att ge en slant till jordbävningsoffren på Haiti. Tidigt i morse haitisk tid drabbades de stackarna av ännu en kraftig jordbävning: http://www.hoppetsstjarna.se/

//ChasidAdded 2010-01-20 15:38 | Permalink | Comments (0) | Comment

Mardrömssituation på Haiti, så kan du hjälpa!

Du har säkert inte undgått den fruktansvärda jordbävningskatastrofen som har drabbat Haiti och du har säkert redan SMS´at, ringt in eller fört över pengar via post- eller bankgiro till de drabbade. Haiti är i fokus just nu men snart kommer tidningarna att flytta sin uppmärksamhet till något annat land eller hejdlöst kasta sig över det senast skvallret från kändisvärlden och situationen på Haiti kommer bara i bästa fall att bli en liten notis i tidningarna. När vi återgått till vardagen kommer haitierna att få fortsätta sin kamp för överlevnad.

Därför är det mycket viktigt att Haitierna får hjälp på lång sikt och det bästa sättet att hjälpa dem är att bli fadder för ett litet barn. Du hjälper barnet med skolundervisning och ser till att det får ett minst ett mål mat om dagen. Just nu är behovet av faddrar extra stort på det jordbävningsdrabbade Haiti, många barn har förlorat sina föräldrar och är i stort behov av hjälp. Du kan få vara med och vara ett ljus i mörkret för ett av dessa barn - bli fadder redan idag!

Här kan du bli fadder för ett barn på Haiti: http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/bli-fadder.htmlMuralson är mitt fadderbarn på Haiti. Jag har tyvärr inte fått några rapporter hur det har gått för Muralson och hans familj men jag hoppas och ber att det har gått bra för dem. De drabbades hårt av en orkan hösten 2008. Vi har nyligen köpt dem en get och några hönor för att de skulle få mjölk, ägg och förhoppningsvis några killingar som de skulle kunna sälja eller byta bort.

//ChasidAdded 2010-01-15 14:45 | Permalink | Comments (2) | Comment

Aftonbladet, Expressen, Rapport med flera media har kontaktat...

...min fru som jobbar som informatör på Hoppets Stjärna under dagen och bett om material och uttalanden om situationen på Haiti efter den mycket svåra jordbävningskatastrofen som drabbade landet natten mot onsdagen. Det fattiga och plågade Haiti hade precis börjat återhämta sig efter de svåra orkanerna som dödsbringande svepte över ön hösten 2008 när jordbävningen på ett ögonblick rev ned allt som de hade jobbat för...

Nu behöver människorna på Haiti din och min hjälp och det är bråttom! Det är dags att sluta klaga på våra "dåliga" löner, på våra höga skatter och på att vi inte har råd att köpa allt det vi vill och gräva djupt i plånboken och solidariskt ställa upp för våra bröder och systrar på Haiti! Vi kan tyvärr inte hjälpa alla men kan vi hjälpa en person var så har vi vunnit mycket!

Låt oss gemensamt göra detta nya decenniumet till ett solidaritetens och medmänsklighetens decennium, det förra gick tyvärr i girighetens och egoismens tecken...

http://www.hoppetsstjarna.se/


Pojke på Haiti © Dennis Thern, Hoppets Stjärna

//ChasidAdded 2010-01-13 20:58 | Permalink | Comments (1) | Comment

Fast elpris, bloggrekord och Sima tips!

Idag känns det som att min älskade fru och jag gjorde ett bra val när vi valde att ha ett fast elpris! Nu när mörkret har sänkt sig över staden syns det tydligt vem som har fast och vem som har rörligt elpris :)

Min blogg har just passerat 200.000 träffar, hade jag inte varit så extremt dålig på matte skulle siffran ha varit nästan 250.000... Trots räknemissen kvalar bloggen ändå lätt in på topp 50 listan över de mest lästa fotobloggarna i landet :) Cirka 60 procent av träffarna utgörs av sk unika besökare och de övriga 40 procenten är återkommande besökare. Det roligaste är att ca 50% av besökarna tillbringar en minut eller längre tid per inlägg!

På tal om elpris så finns det ytterligare en dimension av kreativitet att upptäcka för många nya Simafotograferna. Ett Sima gör sig helt klart bäst tillsammans med en ordentligt kornig film! Digitalkamerornas renhet tvättar bort mycket av den sköna Simakänslan medan en kornig film förstärker den!


Kinesiska muren © Mikael Good, 2004


Kinesiska muren © Mikael Good, 2004

Om ni tittar ordentligt på fotot så kan ni se min fru uppe vid tornet!

Dagens låt: Johnny Coolman - Toots And The Maytals

//ChasidAdded 2010-01-08 17:36 | Permalink | Comments (7) | Comment
First Prev 1 2 3 ... 4 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer