"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Årets sista och första publicerad bildUnder 2018 har jag haft fler bildpubliceringar än någonsin tidigare. Mina bilder har publicerats runt om i världen och har nått en mångmiljonpublik. Jag har även skrivit en hel del artiklar, och gjort ett antal reportage som har publicerats.Den först bilden i inlägget togs i Smedbyparken i Huskvarna där Gica som var en hemlös rumänsk man mördades natten mellan 7 och 8 augusti. I samband med att domen föll i Jönköpings tingsrätt den 28 december placerade någon ett gravljus på platsen för att hedra hans minne. I och med att jag var bekant med Gica, har mordet på honom tagit mig hårt, och jag har engagerat mig för att han skulle begravas hemma i Rumänien, och för att det fruktansvärda som hände honom inte ska glömmas bort. 

Den andra bilden togs i en pingstkyrka i en bulgarisk stad där det pågår en väckelse bland den turkiska och romska minoritetsgruppen. Jag är djupt engagerad i romernas situation i Europa, och är full av tacksamhet för att de sakta men säkert börjar att få upprättelse. Idag är drygt 20% av Europas pingstvänner romer, och den siffran kan öka betänkligt nästa år. Jag har planerat in minst en resa till Balkan i år. Då ska jag träffa min romska bröder och systrar, och dokumentera deras liv.

Den första bilden publicerades den 31/12 och den andra 1/1. Jag försökte sälja in de svartvita varianterna, men tidningen valde att publicera i färg, trots att jag helt frankt påpekade att svartvitt är fotografins sanna färg!

Text och foto: Mikael Good

Added 2019-01-03 13:28 | Read 13750 times. | Permalink
Tycker det är lite Sune Jonsson över bilden från väckelsemötet. Känsla, oavsett man ser bilden som religiöst övertygad eller icke troende. Det behövs lite bilder på romer som visar annat än när de sitter med handflatan vänd uppåt. Märkligt att det i en del kommuner verkar vara mera viktigt att hindra människor som sträcker ut armen för att be om hjälp, än att verka för förbud mot när nazister, fascister och andra demokratins dödgrävare hyllar främlingshat och ideologier/åsikter som i sin innersta mening betyder, och i sin konsekvens leder till, tyranni och folkmord?
Svar från Chasid 2019-01-04 14:47
Tack för den jämförelsen, Sune är en av mina förebilder, framförallt för sitt sätt att berätta i både text och bild, och genom sin närvaro. Jag har mängder av bilder av romer som inte sitter och tigger. Även när jag dokumenterat dem som tigger för sin försörjning har jag valt att göra det på deras lediga tid. På så vis har jag lärt känna många romer. De största anledningarna till att de kommer hit är på grund av den fattigdom och diskriminering som de får utstå i sina hemländer. Det finns arbeten i Rumänien i dag, men romerna är hänvisade till sämst betalda och tyngsta jobben. De 2000-3000 kronor som de får i månadslön räcker inte för att betala räkningarna.
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentynine as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer