"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tjuvsamhället Mark IV - Dårskapens hus

Trots alla coola bilder som finns så föreställer jag mig djävulen som en grå och mycket trist byråkrat. Han är allt annat än cool och häftig och han är precis lika mycket rebell som en gammal trist byråkrat i statlig tjänst. Tänk er Bosse Ringholm fast 100 000 gånger gråare och tråkigare så får ni en ungefärlig bild av hur jag föreställer mig djävulen.

Jag tror att helvetet är en evighet i en byråkratisk snårskog som får dårskapens hus i Asterix tio stordåd att framstå som ett paradis… Problemet är att regeringen håller på att införa ett system liknande det i dårskapens hus för arbetslösa, sjukskrivna och utförsäkrade… Med det i åtanke är det inte så konstigt att många ur dom grupperna upplever det som om dom är i helvetet…

"Lucifer son of the morning, I'm gonna chase you out of earth!
I'm gonna put on a iron shirt, and chase satan out of earth"
// Max RomeoGod och glad, kexchoklad © Mikael Good, 2010

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låtChase The Devil - Max Romeo

//ChasidAdded 2011-09-15 14:15 | Permalink | Comments (2) | Comment

Pimp my Leica - Den svåra konsten att byta kameraläder på en Leica M3

Får man egentligen ge sig på att förändra en M Leica? Jag tycker att man får göra det så länge som slutresultatet blir bättre än orginalet. Leica M är ofta synonymt med en hög prislapp men det går faktiskt att fynda begagnade M Leicor som går att fixa till och förbättra om man är beredd på att lägga ned lite extra tid och arbete på dem.


Nytt kameraläder från Aki-Asahi © Mikael Good, 2011

   Det finns egentligen bara en nackdel med Leica M3 och det är att vulcaniten som användes som kameraklädsel har en tendens att spricka och ramla av. Jag köpte nyligen en Leica M3 med skadad vulcanit som jag inte ville lappa ihop med universalmedlet silvertejp. Jag kom till minnes av att jag köpt ny kameraklädsel till en annan kamera från en japansk firma för något år sedan.
   Som tur var hade jag en länk till den japanska firman Aki-Asahi i ett gammalt blogginlägg och jag beställde genast två uppsättningar med nytt kameraläder från Aki-Asahi. I förrgår ramlade de ned i brevlådan och jag slet varsamt upp förpackningen och plockade ut klädseln för att granska den.


I stort behov av en uppfräschning © Mikael Good, 2011

   I går gjorde jag slag i saken och rensade M3:an från all gammal vulcanit och limrester, det var ett tidsödande arbete som tog minst två timmar av min dyrbara tid. Att få på det nya lädret som har en exakt laserskuren passform var inte heller så lätt. Men med hjälp av mitt stora tålamod och min klurighet lyckade jag till sist att få det att passa perfekt. När jag ändå höll på passade jag även på att reparera sjävutlösaren som fungerade lite knackigt och som nu går som ett urverk igen.


Vulcaniten sitter verkligen som berg och det gäller att ha rätt sorts verktyg till hands © Mikael Good, 2011

   Nu har jag en M3:a som har lika bra grepp som den betydligt modernare M6:an. Min M3:a är inte längre vulcanithal utan jag kan hålla den i ett fast och tryggt lädergrepp utan av vara orolig för att den ska falla till backen.


Nu återstår bara att blåsa bort allt damm för dammigt blir det © Mikael Good, 2011

   Trots att det ser enkelt ut att byta kamera läder så är det allt annat än enkelt. Jag kan inte rekommendera er som vet att ni har tummen mitt i handen att själva byta kameraläder. Vulcaniten sitter som berg på sina ställen och det är lätt att repa kameran av misstag när man måste ta i. Leica ägare är känsliga för skavanker och hafsjobb och det nya kameralädret måste därför passa perfekt. Om du inte vill att andrahandsvärdet på din dyrgrip ska sjunka som en sten gör du bäst i att låta bli att byta kameraläder om du vet med dig att du inte är tillräckligt händig för uppgiften.


Polerad och klar för pidestalen :) © Mikael Good, 2011

   Jag hade planer på att även köpa ett nylackat svart topplock och en svart bottenplatta till M3:an från Japan. Men jag ändrade mig i sista stund. Hade jag gjort det och presenterat bilder på den kameran i bloggen tror jag att den gode Bengan skulle ha blivit riktigt grön av avund :)


Blivande M-fotograf? © Mikael Good, 2011

   Nu kanske vän av ordningen undrar varför i hela fridens namn jag har köpt en M Leica. Mitt svar är att jag helt enkelt tycker att det är kul att fotografera med en kamera som inte serverar allt utan som ställer krav på mig som fotograf. M3:an är helt mekanisk och den enda ljusmätare som jag har tillgång till är min egen inbyggda. Alla bilderna i inlägget är däremot tagna med M3:ans absoluta motsats en totalt batteriberoende elektronisk systemkamera, med den har också sina förtjänster .


Fördelen med en mätsökare är att man enkelt kan hålla koll på omgivningen samtidigt som man fotograferar © Mikael Good, 2011

   Mitt nästa projekt blir inte att renovera en kamera utan ett gammalt linneskåp från förra seklet som behöver en välbehövlig uppfräschning efter att ha stått undanställd i ett förråd i nästan tjugo år. När skåpet väl är klart ska det få ersätta den foliefula och ranka bokhyllan från IKEA i vardagsrummet. Jag tror att det nya skåpet kommer att gifta sig bra med rummet i övrigt :)

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Amsterdam Klezmer Band - Naie Kashe

//ChasidAdded 2011-09-14 09:24 | Permalink | Comments (10) | Comment

Det måste ha stormat rejält den natten

Det stormade ordentligt en natt när vi var på Öckerö förra sommaren. Vinden tjöt obönhörligt och regnet piskade ilsket mot fönsterrutorna hela natten och det kändes som om hela ön skulle sjunka ned i havet och försvinna.

Morgonen därpå gav sig grabben och jag oss iväg på cykeln ned till havet för att se om vinden hade fört med sig något intressant. Det enda som vi såg var en del konstiga pippifåglar som vi inte sett tidigare, men sånt är varken jag eller grabben intresserade av. Vi var ute på jakt efter något som var mycket intressantare, det som havet har gömt. Kanske skulle vi kunna hitta en skattkista som var fylld med guldpengar och smycken och på så vis göra oss ekonomiskt oberoende för all framtid.

Plöstligt stannade grabben till, pekade och sa glatt: 
- Titta pappa en kissemiss!
Jag stannade till mitt i steget och tittade. Mycket riktigt där satt en stor kissemiss på ett klippblock och stirrade förundrat ut över havet.
Grabben och jag lockade på kissemissen för att se om den var kelen, men den stora kissemissen gav oss bara en snabb blick innan den skrämt ilade iväg över klipporna.

Jag hann med att ta ett kort på den innan den försvann. Den lilla kissemissen var ungefär lika stor som en labrador, den hade inget halsband och det tyckte jag var lite konstigt. Väl hemma i stugan igen så laddade jag in kortet på kissemissen i datorn och gjorde en googlesökning på den. Till min stora förvåning upptäckte jag att det var en snöleopard som vi hade sett.

Jag vet att det kan komma in långväga flygande gäster till ön när det har stormat rejält men med tanke på att det var en snöleopard som vi sett så måste det ha stormat riktigt rejält under natten.


Kissemissen © Mikael Good, 2010

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: 
The specials - Concrete jungle

//Chasid

Ps: Bilden är ett montage, jag hart lagt till bakgrunden i Photoshop :-)Added 2011-09-13 09:43 | Permalink | Comments (3) | Comment

Sociala medier

Som ett led för mig att bättre behärska dom olika social medierna som finns har jag startat ett eget Twitter konto. Du hittar kontot här: Chasid_68

Sedan tidigare har jag en Facebookgrupp som ni gärna får gå med i: Mikael Good - Social documentary photographer and reporter


Semester © Mikael Good, 2011

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den:  http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Wrong 'Em Boyo - The Clash

//Chasid Added 2011-09-12 15:20 | Permalink | Comments (0) | Comment

Min inbyggda ljusmätare fungerar fortfarande precis som den ska

I dag använder jag i stort sett bara digitala fotoapparater men ibland är det kul att köra en film i en helt mekanisk fotoapparat och återuppliva mina fotografiska grundkunskaper, där jag låter mitt eget öga fungerar som ljusmätare och skärpeinställningen sker med hyperfokal eller ljusram.


Matheo har byggt ett flygplan av en klädnypa och en pinne © Mikael Good, 2011

I går gjorde jag något som jag inte gjort på mycket länge. Jag framkallade några filmer och när det var dags för mig att studera slutresultatet kunde jag genast se att min inbyggda ljusmätare fortfarande fungerar som den ska.


Matheo och en kompis leker i gruset © Mikael Good, 2011

Jag har fått mycket positiv uppmärksamhet för mina dokumentärbilder och mina reportage de senaste åren. För min del är det välgörande att ta ett steg tillbaka lite då och då så att jag inte sugs med av framgångens sötma och glömmer bort mitt mål. Att använda en helt manuell fotoapparat är ett bra sätt för mig att koppla av på och ta ett steg tillbaka.


Matheo har uppfunnit en gungstol © Mikael Good, 2011

Jag skulle nog köra med film lite oftare om det bara inte var så fruktansvärt tråkigt att scanna och bearbeta filmen. Att ställa mig i ett mörkrum har jag inte tid till längre men det är egentligen den vägen som jag ska gå om jag ska köra mer analogt. Nu blir det egentligen bara ett långsamt digitalt förfarande...


På väg mot fabriken © Mikael Good, 2011


Ryktet som går på stan har visat sig stämma :) © Mikael Good, 2011

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htmDagens låt: Commando - The Ramones

//ChasidAdded 2011-09-10 14:50 | Permalink | Comments (3) | Comment
First Prev 1 2 3 ... 4 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer