"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Pimp my Leica - Den svåra konsten att byta kameraläder på en Leica M3

Får man egentligen ge sig på att förändra en M Leica? Jag tycker att man får göra det så länge som slutresultatet blir bättre än orginalet. Leica M är ofta synonymt med en hög prislapp men det går faktiskt att fynda begagnade M Leicor som går att fixa till och förbättra om man är beredd på att lägga ned lite extra tid och arbete på dem.


Nytt kameraläder från Aki-Asahi © Mikael Good, 2011

   Det finns egentligen bara en nackdel med Leica M3 och det är att vulcaniten som användes som kameraklädsel har en tendens att spricka och ramla av. Jag köpte nyligen en Leica M3 med skadad vulcanit som jag inte ville lappa ihop med universalmedlet silvertejp. Jag kom till minnes av att jag köpt ny kameraklädsel till en annan kamera från en japansk firma för något år sedan.
   Som tur var hade jag en länk till den japanska firman Aki-Asahi i ett gammalt blogginlägg och jag beställde genast två uppsättningar med nytt kameraläder från Aki-Asahi. I förrgår ramlade de ned i brevlådan och jag slet varsamt upp förpackningen och plockade ut klädseln för att granska den.


I stort behov av en uppfräschning © Mikael Good, 2011

   I går gjorde jag slag i saken och rensade M3:an från all gammal vulcanit och limrester, det var ett tidsödande arbete som tog minst två timmar av min dyrbara tid. Att få på det nya lädret som har en exakt laserskuren passform var inte heller så lätt. Men med hjälp av mitt stora tålamod och min klurighet lyckade jag till sist att få det att passa perfekt. När jag ändå höll på passade jag även på att reparera sjävutlösaren som fungerade lite knackigt och som nu går som ett urverk igen.


Vulcaniten sitter verkligen som berg och det gäller att ha rätt sorts verktyg till hands © Mikael Good, 2011

   Nu har jag en M3:a som har lika bra grepp som den betydligt modernare M6:an. Min M3:a är inte längre vulcanithal utan jag kan hålla den i ett fast och tryggt lädergrepp utan av vara orolig för att den ska falla till backen.


Nu återstår bara att blåsa bort allt damm för dammigt blir det © Mikael Good, 2011

   Trots att det ser enkelt ut att byta kamera läder så är det allt annat än enkelt. Jag kan inte rekommendera er som vet att ni har tummen mitt i handen att själva byta kameraläder. Vulcaniten sitter som berg på sina ställen och det är lätt att repa kameran av misstag när man måste ta i. Leica ägare är känsliga för skavanker och hafsjobb och det nya kameralädret måste därför passa perfekt. Om du inte vill att andrahandsvärdet på din dyrgrip ska sjunka som en sten gör du bäst i att låta bli att byta kameraläder om du vet med dig att du inte är tillräckligt händig för uppgiften.


Polerad och klar för pidestalen :) © Mikael Good, 2011

   Jag hade planer på att även köpa ett nylackat svart topplock och en svart bottenplatta till M3:an från Japan. Men jag ändrade mig i sista stund. Hade jag gjort det och presenterat bilder på den kameran i bloggen tror jag att den gode Bengan skulle ha blivit riktigt grön av avund :)


Blivande M-fotograf? © Mikael Good, 2011

   Nu kanske vän av ordningen undrar varför i hela fridens namn jag har köpt en M Leica. Mitt svar är att jag helt enkelt tycker att det är kul att fotografera med en kamera som inte serverar allt utan som ställer krav på mig som fotograf. M3:an är helt mekanisk och den enda ljusmätare som jag har tillgång till är min egen inbyggda. Alla bilderna i inlägget är däremot tagna med M3:ans absoluta motsats en totalt batteriberoende elektronisk systemkamera, med den har också sina förtjänster .


Fördelen med en mätsökare är att man enkelt kan hålla koll på omgivningen samtidigt som man fotograferar © Mikael Good, 2011

   Mitt nästa projekt blir inte att renovera en kamera utan ett gammalt linneskåp från förra seklet som behöver en välbehövlig uppfräschning efter att ha stått undanställd i ett förråd i nästan tjugo år. När skåpet väl är klart ska det få ersätta den foliefula och ranka bokhyllan från IKEA i vardagsrummet. Jag tror att det nya skåpet kommer att gifta sig bra med rummet i övrigt :)

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm



Dagens låt: Amsterdam Klezmer Band - Naie Kashe

//Chasid

Added 2011-09-14 09:24 | Read 7539 times. | Permalink
Är inte ett dugg imponerad/intresserad... ;)
Suck... ;) :)
/B
P. Det där svarta topplocket... bara som allmänbildning alltså....var fanns det? :)
Svar från Chasid 2011-09-14 09:45
Jag tänkte väl att du inte skulle vara intresserad av det här inlägget Bengan :) Topplocket fanns på eBay och det är tyvärr redan sålt... Jag var egentligen på jakt efter en mindre repig cromad bottenplatta än den jag har när jag såg det.
//Chasid
Snyggt jobbat med att renovera M3:an. Alla har vi våra anledningar för att trilla i Leica-M träsket. Åh, det här är som bränsle för Bengt Björkbom. Nu kommer han aldrig att variera sig i sin blogg. ;-)
Svar från Chasid 2011-09-14 10:15
Jag är faktiskt M Leica ägare sedan något år tillbaka, men jag kunde inte låta bli att köpa M3:an när tillfället gavs och priset var det rätta :) Vi får se om jag behåller den. Kameran är riktigt trevlig att använda men det är grymt tråkigt och tidsödanden att scanna film...
//Chasid
Snyggt! Själv hade jag nog inte vågat mig på ett sådant jobb. :-)

En M Leica står för övrigt på min lista över framtida inköp. Jag ska bara hitta en kamera som känns prisvärd och vettig. Men säg inget till Bengt! ;-)

Visst är det drygt att skanna. Själv har jag löst det på så sätt att jag oftast framkallar och skannar mina exponerade filmer på direkten. På så sätt blir det i regel bara en eller i sällsynta fall två rullar åt gången.

Visst, det går åt lite mer soppa, men att skanna in de bästa rutorna på en rulle (oftast inte mer än en handfull bilder) går rätt snabbt och känns inte lika drygt.
Svar från Chasid 2011-09-14 10:56
Snart sitter du med en Leica i din hand Joakim, kolla in Tradera där brukar det gå att fynda Leicor till priser långt under vad liknande kameror går för på eBay.

Även om det tog lite tid så var det faktiskt inte så svårt för mig att fixa till kameran :) Jag gillar kameror som är lätta att reparera i fält och som inte kräver att man har läst till elektronikingenjör i fem år.

Jag har bara fyra rullar svartvitt kvar att köra sedan kommer jag att köra med färgfilm istället. Fördelen är att det dynamiska omfånget blir större och att det faktiskt blir bättre resultat när jag slår om bilderna till svartvitt i Photoshop än om jag kört med svartvitt. Tyvärr är många scannrar dåliga på svartvitt det är i stort sett bara Imacon (Hasselblad) Flextight som kan vaska fram all information ur de svartvita negativen och en sån scanner har jag tyvärr inte råd med...
//Chasid
Skulle nog behöva byta ut klädseln på min M2 också. Men jag är nog inte fullt så händig som du. Och har inte vanan inne heller när det gäller att handla utomlands, via nätet.
Svar från Chasid 2011-09-14 14:11
Jag kanske skulle börja med att byta ut kameraklädslar på Leicor mot betalning :) Att handla och sälja saker utomlands är riktigt enkelt det enda man behöver är ett PayPal konto.
//Chasid
Schysst låt men skulle nog inte orka lyssna på för många i samma stil. Sång på två språk?

Mvh, Daniel
Svar från Chasid 2011-09-15 10:51
Det är perfekt musik om man jobbar i ett kontorslandskap :) Det är sång på både jiddisch och ryska, jag tycker att det funkar rätt så bra.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer