"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Lördagsfika på Kulturhuset & The Soviet Story

Det var riktigt trevligt att få träffa Bengt, Johan, Krister och Micke på riktigt och det kändes faktiskt som att möta gamla vänner som jag känt länge. Mycket beroende på att vi pratar samma fotografiska språk och har ett stort intresse av rakt, enkelt fotografi.

Det blev en hel del snack om Leica som sig bör men vi hann även med att avhandla Anders Petersen, Lennart Nilsson, Fotosidan, Dogma 07, Lettland och lite tankar om reportagefoto under de timmarna som vi möttes. Kvaliteten på det fotografiska samtalet var mycket hög och det är nästan så att jag önskar att jag bodde lite närmare Stockholm så att jag kunde vara med på Ellens :) Det var även kul att snacka musik med Micke och höra hans historier om Johnny Thunders! Jag hoppas att jag kan återvända till Stockholm snart det vore kul att få träffa och ta ett snack med Affe, Bernt och Micke Berg vid nästa besök!

Nu är jag tillbaka från Lettland men jag har ännu inte riktigt återhämtat mig från det tuffa arbetsschemat, jag träffade ett 70-tal utsatta familjer och har även hunnit med att bli intervjuad av en av Lettlands största morgontidningar :) Nu återstår ett par veckors arbete med att skriva ihop alla artiklarna och plocka fram foton!


Bengt Björkbom med japansk Leica? © Mikael Good, 2010, CZ 28/2.8


Bengt Björkbom © Mikael Good, 2010, CZ 50/1.4 (1.4)


Krister Kleréus © Mikael Good, 2010, CZ 50/1.4 (2.0)


Johan Ericson © Mikael Good, 2010, CZ 28/2.8 (2.8)


Micke Borg © Mikael Good, 2010, CZ 28/2.8 (2.8)


Lettisk farbror © Mikael Good, 2010

Alla foton är tagna i befintligt ljus på 1600 ASA.

The Soviet Story

Jag tänkte även ger er ett tips om en mycket intressant dokumentärfilm: The Soviet Story som är en film av den lettiska regissören Edvins Snore som berättar historien om en av Europas mest brutala regimer. En regim som ockuperade Lettland i 47 år och som är den direkta orsaken till att Lettland fortfarande brottas med stora ekonomiska problem. Hade inte Lettland ockuperats av Sovjetunionen hade landets levnadsstandard antagligen varit som vår. När Lettland åter blev fritt år 1991 var landet totalt nedgånget och svårt skadat av 47 års brutalt vanstyre. Du kan se hela serien på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=D-URfx_k9uU

Dagens låt: M.I.A - Johnny Thunders

//ChasidAdded 2010-02-17 12:31 | Permalink | Comments (5) | Comment

Min bästa bild år 2009 är ett reportage :)

Just nu pågår en stafett på Fotosidans blogg där medlemmarna själva ska välja ut sin bästa bild. Jag tar emot stafettpinnen från Anna Ulmestrand som utmanat alla bloggare på Fotosidan. Det är mycket svårt för mig att välja ut min bästa bild för år 2009, det finns helt enkelt för många bra foton i mitt arkiv att välja på :)

Därför väljer jag att presentera mitt bästa reportage för år 2009 istället! Reportaget gjordes förvisso redan i december 2008 men det publicerades först under hösten 2009. Reportaget går att läsa i sin helhet i tidningen Junia nummer 5/2009. Tidningen Junia finns att läsa på de flesta tandläkarmotagningarna och vårdcentralerna och det går säkert att beställa Junia nummer 5/2009 för den som vill det från Junias hemsida.
Emma © Mikael Good, 2008

Dagens låt:
Pipeline - Johnny Thunders

//ChasidAdded 2010-02-05 09:49 | Permalink | Comments (1) | Comment

De får betala priset för vår fortsatta välfärd...

Mitt socialreportage från Cesis i Lettland som var med i gårdagens Världen Idag har rönt en hel del uppmärksamhet och det är många som vill vara med och hjälpa familjen Liasovska och andra familjer i Lettland som är i samma situation som dem pga de stora besparingarna som Lettland måst göra för att uppfylla de mycket hårda kriteriena för nödlånen från IMF, EU och Sverige. Klicka på länken Världen Idag längre ned i inlägget om du är intresserad av att veta mer om hur du hjälper fattiga familjer i Lettland.

Samma situation som i 30-tals depressionens USA

Situationen i Lettland påminner mycket om situationen i Dorothea Langes klassiska reportagebilder från 30-tals depressionens USA. Man kan faktiskt skylla den djupa ekonomiska krisen i Lettland på de svenska storbankerna (ej Handelsbanken). Hade bankerna varit lika försiktiga i sin utlåning i Lettland som de är i Sverige hade den ekonomiska krisen inte drabbat Lettland lika hårt. I en hejdlös jakt på marknadsandelar och miljonbonusar till bankdirektörerna lånade bankerna ut stora belopp utan kreditprövning ofta med hjälp av massiv och lockande reklam... Till sist sprack den ekonomiska bubblan i Lettland och de som redan hade det knapert fick ta smällen då Lettland var tvungna att kraftigt skära ned i de offentliga utgifterna för att uppfylla de tuffa kraven för nödlånen och därigenom undvika en nationell konkurs. Lettland är inne i en djup ekonomisk depression och landet behöver mycket stöd och hjälp för att komma tillbaka på banan igen.

De får betala priset för vår välfärd...

Jag tänker inte gå in på politik, det får andra skribenter göra, jag är först och främst socialreporter och tänker inte veckla in mig i politiska frågor angående Lettland. Men man kan lugnt säga att de minsta och de svagaste i det lettiska samhället på sätt och vis får betala priset för vår fortsatta ekonomiska välfärd. Om du är intresserad av att läsa mer om krisen i Lettland så finns det många intressanta artiklar om Lettland i både Dagens Industri och Affärsvärlden artiklar som du kan söka efter på deras hemsidor.

Min insats som socialreporter är främst att med hjälp av mina bilder och texter vara ett språkrör för de minsta och de svagaste i det lettiska samhället, dem som själva inte orkar göra sina röster hörda.

Här kan du läsa en färsk intervju med mig om hur du kan vara med och hjälpa några av dem som har blivit lidande pga den ekonomiska krisen: Världen Idag


Flerfamiljshus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008

Flerfamiljshus i Riga © Mikael Good, 2008

Bābeles tornis © Mikael Good, Kipsala, Riga Novembris 2009

Dagens låt:
Go to the hungry ones - Keith Green

//ChasidAdded 2010-02-03 10:38 | Permalink | Comments (8) | Comment

Mitt socialreportage från Lettland är dagens huvudnyhet :)

Nu har mitt socialreportage från Lettland publicerats och till min stora glädje såg jag att det var dagens huvudnyhet och själva reportaget ligger över ett uppslag i mitten av tidningen, vilken ära :) Jag har precis laddat ned en PDF på tidningen och har läst reportaget på datorn och jag har fått löfte om att det ska komma ett exemplar av tidningen på posten under veckan :) Mest glad är jag att familjen som jag skrev om kommer att bli uppmärksammad vilket med största sannolikhet kommer att leda till att de får all den hjälp de behöver för att ta sig ur sin svåra situation :)

Du kan läsa ingressen och se ett foto ur reportaget här: Världen Idag
Tidningen finns även att beställa på samma hemsida för den som vill läsa reportaget i sin helhet. Det kostar 19 kronor att ladda hem dagens tidning i PDF-format.


Uppslaget i dagens Världen Idag


Lilla Sandra knaprar på ett Kex © Mikael Good, 2009

Dagens låt: Go to the Hungry Ones - Keith Green

//ChasidAdded 2010-02-01 16:00 | Permalink | Comments (7) | Comment
First Prev 1 2 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer