"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Lördagsfika på Kulturhuset & The Soviet Story

Det var riktigt trevligt att få träffa Bengt, Johan, Krister och Micke på riktigt och det kändes faktiskt som att möta gamla vänner som jag känt länge. Mycket beroende på att vi pratar samma fotografiska språk och har ett stort intresse av rakt, enkelt fotografi.

Det blev en hel del snack om Leica som sig bör men vi hann även med att avhandla Anders Petersen, Lennart Nilsson, Fotosidan, Dogma 07, Lettland och lite tankar om reportagefoto under de timmarna som vi möttes. Kvaliteten på det fotografiska samtalet var mycket hög och det är nästan så att jag önskar att jag bodde lite närmare Stockholm så att jag kunde vara med på Ellens :) Det var även kul att snacka musik med Micke och höra hans historier om Johnny Thunders! Jag hoppas att jag kan återvända till Stockholm snart det vore kul att få träffa och ta ett snack med Affe, Bernt och Micke Berg vid nästa besök!

Nu är jag tillbaka från Lettland men jag har ännu inte riktigt återhämtat mig från det tuffa arbetsschemat, jag träffade ett 70-tal utsatta familjer och har även hunnit med att bli intervjuad av en av Lettlands största morgontidningar :) Nu återstår ett par veckors arbete med att skriva ihop alla artiklarna och plocka fram foton!


Bengt Björkbom med japansk Leica? © Mikael Good, 2010, CZ 28/2.8


Bengt Björkbom © Mikael Good, 2010, CZ 50/1.4 (1.4)


Krister Kleréus © Mikael Good, 2010, CZ 50/1.4 (2.0)


Johan Ericson © Mikael Good, 2010, CZ 28/2.8 (2.8)


Micke Borg © Mikael Good, 2010, CZ 28/2.8 (2.8)


Lettisk farbror © Mikael Good, 2010

Alla foton är tagna i befintligt ljus på 1600 ASA.

The Soviet Story

Jag tänkte även ger er ett tips om en mycket intressant dokumentärfilm: The Soviet Story som är en film av den lettiska regissören Edvins Snore som berättar historien om en av Europas mest brutala regimer. En regim som ockuperade Lettland i 47 år och som är den direkta orsaken till att Lettland fortfarande brottas med stora ekonomiska problem. Hade inte Lettland ockuperats av Sovjetunionen hade landets levnadsstandard antagligen varit som vår. När Lettland åter blev fritt år 1991 var landet totalt nedgånget och svårt skadat av 47 års brutalt vanstyre. Du kan se hela serien på Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=D-URfx_k9uU

Dagens låt: M.I.A - Johnny Thunders

//Chasid

Added 2010-02-17 12:31 | Read 7675 times. | Permalink
Den Lettiska farbrorn ser ut att platsa i gänget av fotogubbar. Kul att det du gör röner uppskattning. Hojta till när du kommer förbi huvudstaden så ska jag dra den där om när Johnny Thunders ringde hem till en svensk journalists mamma. :)
Svar från Chasid 2010-02-17 14:14
Den lettiska farbrorn hade säkert en gammal Kiev i någon gömma så han skulle platsa i gänget :) Eventuellt kommer jag upp till Stockholm redan i slutet av månaden för att insupa lite finkultur i form av ett vernissage på Stadsmuseet som jag precis blev bjuden till!
//Chasid
Fina bilder och synd att jag inte var i stan. Som Micke säger, den Lettiske farbrorn skulle platsa på våra Ellen-träffar :)
-affe
Svar från Chasid 2010-02-17 17:02
Farbrorn hade tyvärr lite problem med synen men hans ögon hade både sett och registrerat en hel del under de 85 år som de hitills har varit med!

Vi får passa på att träffas vid nästa tillfälle, det är alltid trevligt med fotografiska samtal!
//Chasid
Förbaskat fint porträtt på farbrorn och dom andra gubbarna också för den delen.
Svar från Chasid 2010-02-17 17:03
Tack så mycket Jonas!
//Chasid
Vi missade ju varandra sist jag va i Jönköping Mikael, så de va extra trevligt att se's och se'n få höra om dina reportage och dina vidare planer i Lettland!
/Bengan
Svar från Chasid 2010-02-19 12:51
Det är alltid kul att träffa vänner och snacka fotografi, du får höra av dig när du har vägarna förbi Smålands Jerusalem! Just nu håller jag på att få ordning på det omfattande materialet från Lettland.
//Chasid
Å..Om jag hade haft mer tid då skulle jag ha försökt lära mig lite om analogt foto. Fantastiskt fina porträtt, och ursnygg gråskala! Avundsjuk!:-))/Anna
Svar från Chasid 2010-02-19 12:53
Även om det ser analogt ut så är det faktiskt digitalt :) Mina gedigna "analoga2 mörkrumsegenskaper har jag faktiskt stor nytta av även i det digitala mörkrummet! Jag tror att det bästa sättet att bli bra på svartvitt i Photoshop är att först lära sig hantverket i ett mörkrum!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer