"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

De får betala priset för vår fortsatta välfärd...

Mitt socialreportage från Cesis i Lettland som var med i gårdagens Världen Idag har rönt en hel del uppmärksamhet och det är många som vill vara med och hjälpa familjen Liasovska och andra familjer i Lettland som är i samma situation som dem pga de stora besparingarna som Lettland måst göra för att uppfylla de mycket hårda kriteriena för nödlånen från IMF, EU och Sverige. Klicka på länken Världen Idag längre ned i inlägget om du är intresserad av att veta mer om hur du hjälper fattiga familjer i Lettland.

Samma situation som i 30-tals depressionens USA

Situationen i Lettland påminner mycket om situationen i Dorothea Langes klassiska reportagebilder från 30-tals depressionens USA. Man kan faktiskt skylla den djupa ekonomiska krisen i Lettland på de svenska storbankerna (ej Handelsbanken). Hade bankerna varit lika försiktiga i sin utlåning i Lettland som de är i Sverige hade den ekonomiska krisen inte drabbat Lettland lika hårt. I en hejdlös jakt på marknadsandelar och miljonbonusar till bankdirektörerna lånade bankerna ut stora belopp utan kreditprövning ofta med hjälp av massiv och lockande reklam... Till sist sprack den ekonomiska bubblan i Lettland och de som redan hade det knapert fick ta smällen då Lettland var tvungna att kraftigt skära ned i de offentliga utgifterna för att uppfylla de tuffa kraven för nödlånen och därigenom undvika en nationell konkurs. Lettland är inne i en djup ekonomisk depression och landet behöver mycket stöd och hjälp för att komma tillbaka på banan igen.

De får betala priset för vår välfärd...

Jag tänker inte gå in på politik, det får andra skribenter göra, jag är först och främst socialreporter och tänker inte veckla in mig i politiska frågor angående Lettland. Men man kan lugnt säga att de minsta och de svagaste i det lettiska samhället på sätt och vis får betala priset för vår fortsatta ekonomiska välfärd. Om du är intresserad av att läsa mer om krisen i Lettland så finns det många intressanta artiklar om Lettland i både Dagens Industri och Affärsvärlden artiklar som du kan söka efter på deras hemsidor.

Min insats som socialreporter är främst att med hjälp av mina bilder och texter vara ett språkrör för de minsta och de svagaste i det lettiska samhället, dem som själva inte orkar göra sina röster hörda.

Här kan du läsa en färsk intervju med mig om hur du kan vara med och hjälpa några av dem som har blivit lidande pga den ekonomiska krisen: Världen Idag


Flerfamiljshus på den lettiska landsbygden © Mikael Good, 2008

Flerfamiljshus i Riga © Mikael Good, 2008

Bābeles tornis © Mikael Good, Kipsala, Riga Novembris 2009

Dagens låt:
Go to the hungry ones - Keith Green

//Chasid

Added 2010-02-03 10:38 | Read 5409 times. | Permalink
http://www.dn.se/nyheter/varlden/37-miljoner-amerikaner-hungrade-2009-1.1038716

Tänker inte gå in på politiken, tänker bara säga att det är något konstigt med friheten...
Svar från Chasid 2010-02-03 13:18
Der verkar helt klart som om det stora landet i väst är i behov av en ordentlig socialreform! I USA finns det gott om mat och pengar men det är brist på vilja. I Lettland finns det ont om mat och pengar men det finns å andra sidan mycket vilja att hjälpa de fattiga familjerna bland de socialassistenterna och myndighetspersonerna som jag mött!
//Chasid
Mikael. Missförstå mig nu inte. Jag tycker att det är bra att det skrivs bloggar här på fs som INTE bara handlar om Canon, Nikon och Leica. Eller vad personen käkat till frukost osv. Och jag tycker inte att det är nåt fel på de här bilderna du nu publicerat. Men tillsammans med den långa texten (och rubriken) som du har med, så blir det vad som förut brukade kallas för socialporr. Personerna på bilderna blir i samband med texten, offer, inte människor. Jag tycker lite grann att du utnyttjat deras förtroende. Det har säkert inte alls varit din avsikt, men det är så jag uppfattar det. Och det är möjligt att jag har fel.
Svar från Chasid 2010-02-03 13:01
Tack för din kommentar Johan, jag får nog medge att du har en poäng i det du skriver och jag hade först tänkt bemöta din kommentar men jag väljer att kapitulera för den och tar bort fotona på familjen och ersätter dem med andra anonymare foton från Lettland istället :)
//Chasid
Svar från Chasid 2010-02-03 13:21
Appropå socialporr skulle vi inte kunna införa begreppet kameraporr för alla teknikspäckade bloggar och forumtrådar här på FS :)
//Chasid
Ja, det är alltid de svaga som får betala priset eller som någon sagt: "Om de välbeställda säger att vi alla sitter i samma båt kan du ge dig tusan på att det är du som får ro".

Tycker också att det är konstigt att Världsbanken, IMF och andra fortfarande lever kvar i Milton Friedmans fascistoida ekonomiska tankegångar genom att kräva mer av privatiseringar och nedskärningar i redan nästan obefintliga trygghetssystem för att bevilja lån. Lite som att beordra sträng diet som medicin mot hungersnöd.

-affe
Svar från Chasid 2010-02-03 13:56
Det är dags för nya ekonomiska tankegångar och det Det verkar som om Frankrikes president Nicolas Sarkozy redan börjat kavla upp skjortärmarna för att få tillstånd en förändring av Milton Friedmans otidsenliga och föråldrade tankegångar!

Precis innan jag såg att du hade kommenterat min blogg Affe så skrev jag "Om de rika säger att vi alla sitter i samma båt kan du ge dig på att det är den som är fattigast och svagast som får sitta vid årorna och ro medan de styr..." på Facebook märkligt sammanträffande :)
//Chasid
Det är svårt med ansvarsfrågor, vem är skurk och vem är offer.

De som lånar för mycket pengar för att med hjälp av en dålig affärsidé bli rika och misslyckas får själva reda upp och ta ansvar för det.

Banker som lånar ut pengar som ej betalas tillbaka får också själva ta ansvar för förlusten. Att några få tjänstemän kan ta ut provision trots dåliga affärer är manipulation med girighet som drivkraft.

Men ovanstående leder inte till välfärd för gemene man i Sverige, det är helt enkelt inte sant.

De människor som är beroende av socialt stöd hamnar alltid i kläm när det uppstår ekonomisk kris. Håller inte med dig om att det är svenska banker som är hela orsaken i det här fallet.

Däremot är det anständigt att hjälpa andra efter bästa förmåga. Om vi ska hjälpa våra egna åldringar, uteliggare eller missbrukare är upp till oss själva och varför inte blunda för det som är obehagligt nära och hjälpa de i andra länder det är upp till var och en (tycker jag).

Personligen tycker jag ditt reportage är beundransvärt, det är en konkret handling som kommer att ge resultat för många människor det jag hoppas är att du känner tillfredställelse för det och rik kommer du inte bli av detta så ingen skuld uppstår.

/nic
Svar från Chasid 2010-02-03 14:17
Även om jag är kunnig och väl inläst i frågan så skulle mitt svar bli allt för långt! Därför hänvisar jag dig till tidigare skrivna artiklar om Lettland och de svenska storbankerna i Dagens Industri och Affärsvärlden.

Självklart finns det stora behov även i Sverige men vårt sociala system fungerar oftast och det är få som faller igenom. Det som främst behövs i Sverige är personer som är redo att lotsa dem med stora behov genom en stor och snårig byråkratisk djungel som de inte orkar ta sig igenom på egen hand!

Rik på pengar blir man aldrig som socialreporter men man blir däremot rik på erfarenheter :)
//Chasid
Är det inte väldigt etnocentriskt att skylla a l l t elände på svenska banker och deras anställda?
Måste ju dock vara väldigt skönt för baltstaternas befolkning att få veta att de är totalt oskyldiga, Att det inte var helt rätt att låna upp stora belopp - det var ju totalt omöjligt att förstå.
Mindre skönt för dem dock att utpekas som obotligt korkade och mindre vetande. Samt lättledda som en skock får.
Kanske hade det varit bra om någon rest dit långt innan kollapsen och informerat? Jag menar i stället för att åka dit senare och fotografera eländet .....
Kanske?
Svar från Chasid 2010-02-03 16:59
15% av befolkningen har lånat stora belopp i svenska banker men det är de övriga 85% som får betala för kalaset... Lettland var som bekant ockuperat av Sovjetunionen i 47 år och under den tiden fanns knappt någon möjlighet att låna pengar. Att i ett sådant land låna ut pengar utan kreditprövning med hjälp av massiv reklam och fagra löften om rikedom var direkt idiotiskt... Det är som att släppa in en elefant i en porslinsbutik...

Visst man kan tycka att letterna är lättledda men 47 års ockupation av Sovjetunionen där det inte var fritt att tänka själv utan staten skulle fatta alla besluten, det har tyvärr satt sina spår... Det hade varit bättre att bankerna hade lärt letterna från grunden hur man handskas med lånade pengar och framförallt haft samma utlåningsregler som i Sverige, då hade inte krisen drabbat landet så extremt hårt.

Många framträdande ekonomer sa redan för fem år sedan att den här ekonomiska bubblan kommer att spricka... Men bankerna bara fortsatte att låna ut pengar i jakt på marknadsandelar och feta bonusar... Du kan läsa mer om detta i Dagens Industri och Affärsvärlden.
//Chasid
Svar från Chasid 2010-02-03 17:35
En liten rättning:
15% av befolkningen har lånat stora belopp i bla svenska banker

Tillägg:
Finnarna har gjort ett enastående jobb med att hjälpa esterna på fötter igen, jag önskar att de svenska regeringarna och företagen hade gjort samma sak med Lettland, istället för att förvandla landet till en bananrepublik...
//Chasid
Hej Mikael!Jag instämmer med Johan.
Välfärd ?
när en miljon pensionär får vända på sina kronor,jag undrar om du ser sanningen om välfärd i Sverige,kanske du skulle gör en reportageresa
i vårt land kanske du fick upp dina blå .
mvh Rolf
Svar från Chasid 2010-02-03 17:09
Jag är själv arbetslös, men så länge jag har pengar till mat, hyra och kläder är jag nöjd!

Även om det kan vara knapert för en del grupper i det svenska samhället idag så tror jag inte att det finns någon svensk medborgare som har det så illa ställt som de svagaste grupperna i Lettland. På landsbygden i Lettland är det många som i brist på pengar har återgått till gammaldags byteshandel.

Illegala flyktingar i Sverige har det dock mycket svårt jag ska kanske göra ett socialreportage om dem till våren!

//Chasid
Ps: Öppna dina slutna ögon, först då kan DU se!



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer