"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Det är enkelt att välja mellan pest och kolera

Du har säkert hört uttrycket; Det är som att välja mellan pest eller kolera. Den egentliga grundtanken med uttrycket är att visa på ett omöjligt val mellan två helt oacceptabla valmöjligheter. Men är egentligen valet mellan pest och kolera ett omöjligt val?

För att överleva pest måste du snabbt få läkarvård. För att överleva kolera räcker det oftast om du har tillgång till rent vatten. Även om det är bra om du kommer under vård så snart som möjligt kan du kurera dig själv genom att sköta din hygien och dricka regelbundet. Om inte pest behandlas snabbt är dödligheten nästan 100 procent. De flesta som dör av kolera dör av uttorkning. Utan behandling är dödligheten nästan 60 procent, men som sagt den som har insjuknat kan kurera sig själv om han (jag vägrar skriva hen) har tillgång till rent vatten eller vattenreningsvätska, i sådana fall sjunker dödligheten till ett par procent. Med den här informationen i åtanke är valet mellan pest och kolera inte något svårt val och mitt svar på frågan blir självklart att jag väljer kolera alla dagar i veckan.

På engelska används uttrycket "Between a Rock and a Hard Place" för att uttrycka samma sak och valet mellan Rock=berg och ett Hard Place=hårt ställe är ett omöjligt val då de gör uttryck för ungefär samma sak. Valet mellan Nikon och Canon är förövrigt ett sådant val och därför har jag valt ett annat märke.

Kom ihåg, om du ställs inför omöjliga val i livet så finns det alltid en utväg, det gäller bara att se den.



Text och foto: © Mikael Good, all rights reserved.

Ps: Nu vet jag vem det är på regeringskansliet som följer min blogg. Men oroa dig inte jag kommer inte att avslöja ditt namn.

Added 2012-09-26 10:13 | Read 23172 times. | Permalink
Ja du har så rätt, i varje fall när det gäller oss i den mer varfria världen. Uppskattar att du vägrar skriva hen, så gör jag oxo i vanliga fall:), speciellt med tanke på vad det betyder på engelska:)



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer