"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Compact Living i kameraväskan

Min kära hustru brukar säga att hon fortfarande inte kan förstå hur jag lyckades få plats med så många prylar i min etta som jag gjorde. Men även om jag idag kan hålla med om att jag hade allt för många prylar när jag bodde själv, så hade ändå var sak sin plats och det gjorde att det sällan var stökigt i min lägenhet. Jag var expert på compact living och jag visste att utnyttja varje kvadratcentimeter till fullo.

När min hustru och jag skaffade ett hus för nio år sedan försvann en del av min Compact Living kunskap och jag blev bekväm i att ha relativt gott om plats för mina grejer. Det gjorde bland annat att mina kameraväskor svällde över sina bräddar med kameror, objektiv och prylar. Inte nog med att prylarna blev fler, kamerorna och objektiven blev bara större och större. En anledning till detta berodde på att jag hade en hel del uppdrag som fotograf och reporter. Därför köpte jag på mig utrustning som jag tänkte att jag kunde behöva för de olika uppdragen.

Till sist kom jag till den oundvikliga punkten då jag själv insåg att jag hade allt för många grejer. Nu var det åter dags för mig att plocka fram min gamla kunskap om Compact Living och börja banta ned min kamerautrustning. Det är lätt hänt att samla på sig allt för många bra och ha saker. Men när bra och ha saker har röda ringar, kostar över 5000 kronor och mest ligger och skräpar i en kameraväska, då är de inte bra att ha utan rätt korkade att ha... Nu har jag i princip rensat färdigt i mina kameraväskor och istället för att köpa det som jag kan tänkas behöva för olika uppdrag, har jag istället köpt de kamerorna och objektiven som jag själv vill ha. Det bästa är att de nya grejerna duger precis lika bra för uppdrag som min gamla utrustning och som grädde på moset tar de nya grejerna inte så mycket plats i kameraväskan. Nu har jag infört Compact Living i kameraväskan :)


Låt inte lura er av det exklusiva märket på kameran på bilden. Kostnaden för kameran och de tre små kompakta objektiven på bilden är mindre än den kameran med småbildsformat och tillhörande zoom som jag tidigare ägde.

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved. 

Added 2012-09-24 11:07 | Read 5720 times. | Permalink
En resa börjar med ett steg. Nästa steg blir världen utanför kameraväskan =)
Svar från Chasid   2012-09-24 12:08
Tack för din kommentar Thomas :)
Kameraväskan var det sista steget för mig, jag sparade så att säga det bästa till sist :)
/Mikael Good
Nice omställning...

Hade i ett par omgångar ett par 70-200/2.8 under den analoga tiden...sålde bort båda efter ett par års ägande av respektive, pga jag tröttnade på storlek/tyngd, och tyckte väl inte heller de var så superskarpa...film har/hade sina begränsningar lr så gjorde jag alltför sällan några förstoringar...

Blev canonist ett tag, först analogt, sen ett par av de små instegshusen + bla ett 70/200/4 vilket jag faktiskt tyckte var smidigt och trevligt i allmänhet.

Blev byte av system, blev Olympus nu med en knöttliten E-seriekamera med 2 av deras kitzoomar. Både trevliga objektiv och nästan ingen vikt alls. Lätt få med i MCns sidoväska var ett av skälen det blev just det kitet.

E-5 lurade in mig i stor-kamera ägandet...men några av de stora objektiven hann det inte bli, den togs om hand av en tjuv i somras. Den är saknad, då jag trivdes bra med den både trots och tack vare(!) dess format...men just 'smidig' var den ju inte.

Så...nu är jag åter i kompaktvärlden, iom att jag skaffat mig en OM-D EM-5. Hittils bara 12-50mm & 75mm objektiven, vilka ger rätt mkt av det jag behöver i både fotomöjligheter och format.

Kommer skaffa adapter för de gamla objektiven, och ska allt med blir det ju i en 'stor'' väska men vitsen blir hur som helst att det GÅR att komma iväg med ett knöttlitet kit och ändå som regel kunna 'ta med de flesta bilderna hem' jag tror mig vilja ta, som glad amatör.

Blev väl lite extra återintroducerad till det småttiga iom inköpet av en Pentax ME med ett par små fasta objektiv i vintras, nästan prick samma storlek på huset som på OM-Dn. ;-)
Snygga grejer :-)(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifty as digits in this field

 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer