"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Papperstidningen är död - Länge leve nättidningen

Jag vet, det är kanske lite för tidigt att utropa papperstidningens död. Det kommer säkerligen att dröja några fler år innan den sista papperstidningen försvunnit från våra brevlådor och landat i våra läsplattor.

Egentligen tycker jag om att läsa en papperstidning, men det går tyvärr inte att komma bort från att en papperstidning är en miljömässig katastrof, dagen då de försvinner kommer att bli en välgörande dag för miljön. Våra vackra skogar och vår gemensamma miljö är tacksam för att framtiden för dagstidningar och magasin finns på internet. Nu gäller det bara för tidningskoncerner och annonsörer att hoppa på det digitala tåget och lämna pappersupplagorna bakom sig på perrongen innan tåget går och lämnar dem bakom sig.

Jag tror att tidningar som fortsätter att tänka i samma banor som förr kommer att bli kvarlämnade på perrongen och bortglömda. De som tror att de kan få lika mycket betalt för sina nättidningar som för sina papperstidningar skjuter sig själva i foten och de kommer att få det allt svårare att klara sig på en marknad där kunderna förväntar sig att kunna ladda ned annonsfinansierade gratistidningar till sina läsplattor och datorer. Med den nya tekniken har det även kommit nya möjligheter. Nu går det exempelvis att lägga in rörlig bild och ljud i de digitala tidningarna och det gör att den totala läsupplevelsen blir större. En stor fördel med digital media är att det är enkelt att gå in och ändra i texten i efterhand och på så vis hålla både eventuella missförstånd och tryckfelsnisse borta.

Annonser som ser ut som de är tagna ur ett EPA-blad från 70-talet duger inte längre på 2010-talet. Interaktiva annonser är något som vi tidningsläsare kommer att få vänja oss vid vare sig vi vill eller inte. De nya interaktiva annonserna kommer också att ställa betydligt högre krav på dem som producerar dem.



Ett exempel på ett nytt digitalt magasin är Le Viseur Magazine. Förutom att jag tycker att det är kul att vara med och jobba med Le Viseur ser jag det även som ett sätt för mig att sätta mig in i och lära mig branschen och vem vet Le Viseur kanske kan vara en bra språngbräda in i något större för mig. Tveka inte att kontakta mig om du är intresserad av att veta mera om digitala media och marknadsföring i sociala media.

Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Du kan även ladda ned tidningen i PDF-format och läsa det på din läsplatta: http://leviseurmagazine.com/Le_Viseur_2_2012.pdf

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Ps: Kommentera gärna mina inlägg men tänk på att hålla ett vårdat språk. Om tonen i någon kommentar inte håller måttet raderar jag den. Jag har inget emot att bli motsagd men att bli idiotförklarad tolererar jag inte.

Added 2012-09-19 15:06 | Read 16877 times. | Permalink
Nja, jag som gillar att läsa DN och SN i pappersformat till kaffet på morgonen, först en skumrunda sedan ordentlig genomläsning och ofta då liggande på rygg i soffan, önskar nog att det skall fortsätta så här! ;)
/B
Ps. Gillar också att bläddra i bildtidningar....ursäkta! ;)
Svar från Chasid 2012-09-19 16:08
Tack för din kommentar Bengt :)
En läsplatta kan du också läsa på rygg i soffan och du kan få en del nyheter med ljud och rörlig bild. En tanke slog mig; om papperstidningar och magasin försvann till förmån för digitala tidningar så kanske intresset för rena fotoböcker skulle öka.
/Mikael Good
Just nu har du i alla fall fel:) ...även om det verkar gå i den riktningen. Papperstidningen lever då här i usa just nu, en stort teknik land. Jag hoppas att fototidningar och andra tidningar alltid kommer att ha folk som vill läsa och just detta att själv bläddra. Att ta i den. Inte vara beroende av el eller batteri. Men du har säkert rätt i att det största utrymmet kommer att bli på nätet. Dock är det är sårbart.
Kanske exempelvis fototidningar oxo kommer att ha ett stigande värde:)
Svar från Chasid 2012-09-19 18:37
Tack för din kommentar Agneta :)
Dagstidningar är egentligen ett enda stort slöseri med miljö och resurser men jag kan hålla med om att det kan vara rätt så trevligt att bläddra i en fysisk fototidning med bra tryck. Jag får hem tyska LFI-Magazine i brevlådan några gånger per år och det är alltid en upplevelse att bläddra i den tidningen. Men det är å andra sidan den enda tidningen som jag prenumererar på idag resten tar jag del av på internet. Jag tycker om att läsa och någon gång i framtiden ska jag försöka beta av den stora bokhögen med böcker som jag vill men inte hinner läsa.
/Mikael Good
Det finns gott om exempel på förlag som satsat på internet runt 2005 för att något år senare inse att det är svårt att ta betalt på nätet när alla är vana att det ska vara gratis. Din nättidning är för all del ett lovvärt iniativ, men bäddar inte direkt för att ta betalt för fototidningar på nätet.

Med tanke på att annonintäkterna står för en liten (och sjunkande) del av intäkterna så är det inte enkelt att helt annonsfinansiera en gratis fototidning om de inblandade ska få lön. Det är läsarna som betalar tidningarna med ett litet bidrag från annonsörerna.

Men, men. Det är trevligt att kolla på tryckta bilder så de tryckta fototidningarna kanske finns kvar om 10 år. Eller så har de dött och efter några års vakum så uppstår en efterfrågan på kvalitet som leder till ökad betalningsvilja. Kvalitet brukar kosta.
Svar från Chasid 2012-09-19 18:50
Tack för din kommentar Magnus :)
Det var många som satsade stort 2005 men då för sju år sedan var det inte så vanligt med bärbara datorer och läsplattor var knappt uppfunna och det gjorde att satsningen inte föll så väl ut. Jag är mer övertygad om att fler förlag skulle lyckas med en liknande satsning idag om de omfamnade den nya tekniken och utnyttjade den väl.

Kvalitet kostar pengar men att göra som en del dagstidningar och ta lika mycket betalt för en digital upplaga när det går att räkna bort tryck- och distrubitionskostnaden är inte så speciellt smart. Vidare så går det att med dagens teknik rikta annonseringen mot speciella målgrupper och för en tidning borde det vara mumma att kunna sälja samma annonsplatser flera gånger genom att använda sig av riktade annonser. I långa loppet skulle ökade annonsintäkter kunna leda till fler gratistidningar.

Med magasin är det svårare att få lönsamhet men å andra sidan finns det en hel del entusiaster som startar egna magasin och driver dem ideellt. Botanisera gärna bland de olika fototidningarna på www.issu.com så kommer du säkert att hitta en del nya favoriter, det har i vart fall jag gjort.

Jag tror också att bildtidningar med bra tryck kommer att finnas kvar om tio år och jag hoppas på att den tryckta fotoboken kommer att få en renässans i samband med att pappersberget sjunker.
/Mikael Good
Det där med miljön kan nog vara en fråga att diskutera? Trä som papper görs av är en förnybar resurs, till skillnad från oljan so används för att ta fram plastmanicker typ surfplattor och annat. Diverse metaller ingår också i produkterna samt flamskyddsmedel som man tror är lika giftigt som DDT och PCP, morgondagen får visa vad för skada vi tar. Reningen vid pappers- massabruken idag är betydligt bättre och de som byggs nya har hel slutna system. Synderna som gjordes förr finns dock kvar. jag hoppas både papperstidningen och böcker kommer finnas kvar, gillar inte att läsa på en elektronisk platta/skärm. Skulle behöva kollas hur milöjövänligt det egentligen är, batteritillverkning energiåtgång etc...

http://gelatin-silver.blogspot.se/?view=timeslide
Svar från Chasid 2012-09-19 18:59
Tack för din kommentar Nils :)
Jag tror ändå att den totala miljövinsten är större med läsplatta och laptop gentemot en tryckt dagstidning. Även om tillverkningen av pappret och trycksvärtan är betydligt miljövänligare än tidigare så tror jag inte att det är så miljövänligt att bränna eller återvinna tidningspapper med tryck. Jag har haft dagstidning tidigare och jag tyckte att det var ett evigt spring till sorterstationen med alla tidningsbuntar. De gångerna som jag har skrotat datorer har jag plockat ned dem så mycket som jag kunnat och sorterat de olika delarna. Jag är ingen motståndare till dagstidningar och jag tror främst att det är en generationsfråga om man gillar dem eller inte.
/Mikael Good
Jag är en av dom som gillar att läsa tidningarna på nätet och jag har inte köpt en kvällstidning på hur länge som helst... Ipaden har perfekt format för att både sitta, ligga, och stå och läsa! =)
Svar från Chasid 2012-09-20 12:24
Tack för din kommentar Heléne :)
Både jag och miljön har sparat en massa pengar på att jag inte köper dag- eller kvällstidningar längre. Men jag har ingen iPadda eller annan läsplatta jag håller till godo med min laptop än så länge.
/Mikael Good
Papperstidningen död har många nättidningsleverantörer mässat om sedan Internets födelse och än så länge är tidningshyllorna på ICA Maxi fortfarande fyllda av papperstidningar, så NÅGRA FLER ÅR är väl ett ganska stort understatement och får väl tolkas utifrån sändarens önskemål

Tyvärr är de flesta nättidningar antingen för smala och oftast gratis (Le V mfl) samt ganska amatörmässiga eller så har utgivaren inte fattat att de inte har tryck och distributionskostnader längre men fortfarande vill ha nästan samma pris för den digitala kopian som den tryckta.

Som en 90% digital användare så föredrar jag fortfarande papperstidningar men ser fram emot när vi inte behöver en otymplig och strömkrävande iPAD för att läsa en digital upplaga av Tidningen Foto.
Svar från Chasid 2012-09-20 12:30
Tack för din kommentar Mikael :)
Några år var egentligen en litet felaktigt ordval av mig men när jag upptäckte det hade du redan lämnat din kommentar och då lät jag det vara. Så här skulle det givetvis ha stått i ingressen: "Det kommer säkerligen att dröja minst 10-15 år innan den sista papperstidningen försvunnit från våra brevlådor och landat i våra läsplattor".
Läsplattorna kommer att bli fler lättare, strömsnålare och billigare ju längre tiden går och till sist kommer inte dagstidningarn att kunna stå emot längre. Men jag tror att ett och annat magasin som satsar på riktigt kvalitetstryck kommer att överleva.
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer