"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Till alla er som längtar efter en varm kram

När jag hade hoppats på en gnutta empati möttes jag mest av munhuggande. Raderade en elak kommentarer där jag blev kallad för rättshaverits och en där min mandom blev ifrågasatt. Med en lätt ilsken men dock bestämd knapptryckning raderade jag till sist hela texten. Jag är tacksam för den friheten. Man kan inte vinna allas hjärtan men har man en gång vunnit frihet då har man vunnit allt.

Jag har tämjt min ungdoms vrede. Istället för att den okontrollerat kokar över har jag lärt mig att projicera den precis som när man brygger en perfekt kopp presso på en varm och rödglödgad spisplatta. Vreden kommer nu andra till gagn. Den har blivit empatisk. Det är en motsägelse men för mig fungerar det. Jag har fått vara med och hjälpa många fattiga och förtryckta. Över 2100 verser i Bibeln handlar om fattiga och förtryckta. Gud står på deras sida.

Hur jag än försöker kan jag inte alltid försvara mig trots att jag i grund och botten är en fighter. Jag blir bara känsligare med åren och ju mer jag anstränger mig desto mer inser jag att man till syende och sist är utlämnad åt skapandet och det som har hänt och alla de modiga änglarna som ständigt vakar över varje steg som jag tar. Allt det andra är lätt overkligt och i många fall helt oväsentligt. Alla kan hata, det är egentligen väldigt enkelt. Att älska, glömma och förlåta är däremot en svår gåta som måste lösas innan det sista andetaget dras.

Det händer att man snubblar över oväntade saker i livet. Precis som en gammal farbror vars prostata envist gör sig påmind om natten och som sakta snubblar sig fram till toaletten i nattens mörker.

Jag rullar sakta genom ett evighetslångt Huskvarna på min cykel. Själv är jag allt annat än evig. Spegeln har slutat ljuga för mig. Jag orkar inte att hålla in magen längre och varför ska jag egentligen göra det nu när jag passerat 40? Men trots min ålder och mina begynnande ålderskrämpor drivs jag fortfarande av samma ungdomliga lust att skapa.

Har man egentligen den minsta lust att se hela sammanhanget genom alla mörka charader som spelas av alla män och kvinnor med makt? Är sammanhanget synligt för oss alla? Bryr vi oss? Svensk sjukvård har gått från att vara en av världens bästa till att bli en välanvänd vuxenblöja som slängts bort på en smutsig bakgård på bara några få år. Internationella riskkapitalbolag roffar girigt åt sig alla russinen från sjukvårdskakan och lämnar bara kvar de torra smulorna till oss skattebetalare. Svensk sjukvård har blivit cynisk sedan girigheten drev omtanken på flykt. 

När jag drack och härjade som värst på 90-talet brukade jag längta efter någon att krama om när jag vaknade som ett grått och hålögt vrak med smak av askfat framåt lördagseftermiddagen. Jag är helt nykter sedan 13 år och nu har jag ständigt den där varma kramen inom räckhåll. Den är inte alltid synlig men den är ständigt närvarande i mitt liv.

Hösten, en författare kallade den här för mig så trista, regniga och kalla årstiden för en öppen årstid. Vem vet, han kanske hade rätt ändå. Ibland måste man beskriva verkligheten som man önskar att den var och inte bara i efterhand beskriva hur den blev.

 

Text och foto: © Mikael Good.

Added 2012-09-04 11:27 | Read 13477 times. | Permalink
Härligt tänkvärt innehåll. Dessutom har du som vanligt en spänst och rytm i språket som gör texten i sig till en njutning att läsa. Vill gärna läsa en roman skriven av dej framgent.
Det finns alltid de som vill strö salt i såren - av någon anledning. Varför kan man ju fundera över, förmodligen för att de gillar att trycka ner andra som det inte gått lika bra för.

Håller med föregående om att du skriver utmärkt! Lägger till dig som person att följa.
Bra skrivet och bra gjort, när du tog bort ett blogg-inlägg som gav mig ett intryck att det var skrivet i känslorna då och som inte känndes konstruktiv och drar till sig "vita kränkta män" som söker problematisera det mesta och vill att andra ska ändra saker till deras egna personliga behov.
Jag lärde mig också något, hur jag kan uttrycka mig med nedlåtande ord och hur det kan bli kontraproduktivt.

Ha en bra dag
Hej Mikael!

Mycket väl skrivet!

Tonen här på FS har hårdnat de senaste åren, inte minst i bloggarna. Många onödiga och sårande kommentarer dyker upp i kommentarsfälten - vilket gör att man drar sig för att blogga om vissa saker - tyvärr.
Sedan så kanske man själv "bjuder upp till dans" ibland - och då får man tåla en del mothugg, men det är aldrig ok att gå till personangrepp...

Stå på dig - det bästa åren ligger fortfarande framför dig - framtiden är din!
Mvh
/Johan E
Tycker du gör ett fint jobb - fortsätt på denna bana (om inte annat för vår skull). Ser upp till människor som följer sina hjärtan!

Allt gott.

Mvh Fredrik
www.stehbild.com
Kan inte annat än instämma: tänkvärt och vackert formulerat!
Malcolm C
Tack vänner för era uppmuntrande ord :)
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer