"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Går det fortfarande att använda ett 74 år gammalt Leica objektiv?

Många klagar på att Leicas objektiv är alldeles för dyra och det finns faktiskt en och annan som klagar på att bildresultatet blir allt för bra med dagens Leicaobjektiv.



Som tur är finns det botemedel även mot de lyxproblemen och det är genom att köpa ett gammalt klassiskt LTM-objektiv. De gamla LTM-objektiven är ofta ordentligt slitna och har putsfläckar på glaselementen eller ordentligt med olja på bländarlamellerna, men det är å andra sidan bara sådant som ger lite extra karaktär åt bilderna.



Jag har nyligen köpt ett Leica Elmar f=3,5 cm 1:3,5 från 1938. Trots att det är 74 år gammalt så presterar det fortfarande bra resultat. Hörnskärpan är inte den bästa och färgerna går lite åt det gula hållet men det går å andra sidan att korrigera färgerna i Photoshop om man inte föredrar att köra svartvitt. Det skulle faktiskt vara intressant att testa objektivet ihop med en rulle Tri-X och en relativt modern analog mätsökarkamera för LTM såsom Voigtländer R1. Jag tror att objektivet skulle passa Tri-X som hand i handske.



Mitt Leica Elmar f=3,5 cm 1:3,5 är i mycket bra skick. Men jag vet inte om jag ska våga använda det mera eller om jag ska sälja det vidare till en samlare. Jag har i vart fall testat objektivet och det fungerar lika bra som när det var helt nytt 1938 och jag skulle tro att det fortfarande kommer att fungera perfekt om 74 år, förutsatt att det får motioneras lite då och då.


Finns lins? Leica Elmar f=3,5 cm 1:3,5 är litet och kompakt. Ni som är allergiska mot röda loggor med vit text får titta bort.

Du har väl inte missat att det finns ett nytt nummer av Le Viseur Magazine?


Om den inbäddade versionen krånglar klicka på följande länk

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Added 2012-07-05 13:51 | Read 8844 times. | Permalink



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer