"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bistånd - Att hjälpa kan vara att stjälpa

Det är många svenska företag och privatpersoner som skänker kläder, leksaker, möbler, husgeråd, mat med mera till Lettland och på sätt och vis är det bra för hjälpen behövs verkligen. Men medaljen har även en baksida. 



Vad händer när den lokala lettiska klädbutiken, leksaksaffären, sportbutiken, och matvarubutiken måste slå igen för att de inte kan möta konkurrensen från våra hjälpsändningar? Då kommer det att bli ännu svårare att få tag på de varorna som behövs när vår hjälp upphör.

En lösning på problemet skulle kunna vara att vi skänker pengar som därefter omvandlas till presentkort som kan delas ut av socialförvaltningen. Då skulle även de lokala handlarna få del av kakan och kunna fortsätta sin verksamhet och även se till att fler kom i arbete. En del av de prylarna som vi skänker skulle kunna säljas i lettiska second-hand butiker och på så vis skulle vi kunna se till att ett antal arbetslösa får ett arbete som de kan försörja sig och sina familjer på och överskottet från verksamheten skulle kunna gå till presentkort till de mest utsatta grupperna.

Då skulle vi få en win-win situation som skulle gynna alla parter. De lokala handlarna skulle kunna fortsätta sitt arbete och inte bli utkonkurrerade av våra hjälpsändningar och de som behöver lite extra stöd för att hålla näsan ovanför vattenytan skulle få det. Att ge bistånd handlar om långsiktigt tänkande som ska bygga upp och utveckla ett samhälle. Att bara pumpa in hjälp utan att tänka efter först är ungefär lika dumt som att sätta ett plåster på ett kraftigt blödande sår som behöver ses om och sys.



Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Added 2012-04-12 10:34 | Read 14748 times. | Permalink
Mycket tänkvärt skrivet. Min mor och jag är just nu på gång att skänka kläder och husgeråd till en hjälporganisation som skickar till Lettland. Om jag träffar på kvinnan som hämtar upp sakerna ska jag be henne framföra det till de som driver organisationen, och i vilket fall som helst försöka ge henne adressen till din blogg, för det är viktigt det du skriver.
/Anna
Svar från Chasid 2012-04-12 11:30
Tack för din kommentar Anna :)
En del svenska hjälparbetare är så övertygade och förblindade av sin goda gärning att de bara tuffar på. En bekant som bor i en av de baltiska staterna och som har ett välbetalt arbete även med svenska mått mätt har flera gånger blivit påprackad hjälppaket och när han vägrat att ta emot hjälpen har hjälparbetarna blivit irriterade över hans otacksamhet...
//Mikael Good
Ligger mycket i vad du skriver. Hjälp till självhjälp är nog alltid det bästa.
Det blir ännu mer påtagligt när vi i västvärlden "i all välmening" dumpar vårt jordbruksöverskott i den tredje världen för att hålla liv i vår egen överfinansierade och överproducerande näring och på det sättet i ett slag både slår ihjäl alla möjligheter till lokal självförsörjning av livsmedelsprodukter och tar bort alla arbetstillfällen detta skulle ha skapat.
-affe
Svar från Chasid 2012-04-13 09:20
Tack för din kommentar Affe :)
Tyvärr är det som du skriver. I all välmening har vi varit med och stjälpt många ekonomier och passiviserat befolkningen och när de kom till en punkt då de inte längre hade medel att konsumera för så gav våra banker dem frikostiga lån...
//MIkael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventy as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer