"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Stressa inte – låt bilderna mogna färdigt



I dagens samhälle är det bråttom med allt, mobilbilder ska upp på sociala medier direkt. Levererar man bilder till tidningar vill de helst ha dem igår. Som motvikt mot bildstressen kan det vara bra att låta bilderna ligga till sig och få mogna färdigt.



När jag började sälja bilder i mitten av 1990-talet hade jag ofta en leveranstid på en vecka för en framkallad och digitaliserad bild. Om det var snabba ryck kunde jag fixa fram bilder på ett par timmar. Idag ska helst bilden levereras redan innan den är tagen och det kan vara tufft att hinna med orimliga deadlines. När jag fotar privat låter jag ofta bilderna ligga och mogna ett par månader eller till och med ett par år, för att sedan gå igenom dem och framkalla dem när de mognat färdigt.



För ett par dagar sedan letade jag efter en bild som jag hade tagit i juli 2018 till en artikel. När jag letade efter bilden, hittade jag fler konsert- och festivalbilder från Fallens dagar i Trollhättan som fått ligga och mogna på backuphårddisken. När jag var klar med bilden till artikeln började jag att gå igenom och sortera upp bilderna från Fallens dagar.



Konsertbilderna på The Sounds framkallade jag i helgen, och jag delade med mig av dem i bloggen i måndags. Festivalbilderna från Trollhättan håller jag fortfarande på att bearbeta. Tanken är att jag ska lägga upp ett mastigt bildreportage från Fallens Dagar 2018 framöver, men redan idag bjuder jag på ett par smakprov. Bilderna i inlägget har jag tagit med en Fujifilm X-T2, ett Fuji 18-135mm, samt en X-Pro2 med Fuji 23mm.

Text och foto: Mikael Good

Added 2021-02-03 15:00 | Read 4114 times. | Permalink
Du har så rätt så. Bra bilder är alltid bra vilket inte alla förstår.
Det gäller däremot ha ordning bland sina bilder. Det skall vara
lätt hitta bilderna.
Härliga bilder här. Mycket att se och läsa i dessa.
///Gun-Inger
Svar från Chasid 2021-02-09 08:47
Tack för din kommentar Gun-Inger! Fram till 2010 hade jag bra ordning på mina bilder och delade in dem i kategorier. Idag är ordningen tyvärr inte den bästa, men jag har i alla fall sorterat dem på datum och kameramärke.
/Mikael
Även jag som fotograferar mycket natur brukar låta bilderna mogna, alltid kul att titta igenom arkivet sen och oftast hittar man många guldkorn där. -Bra bilder och bra skrivet!
Svar från Chasid 2021-02-09 08:49
Tack för din kommentar Morgan! Det finns mycket spännande att hitta i arkiven, jag ska fortsätta att vaska när jag får lite tid över.
/MIkael
Intressant, helt rätt så har jag tänkt i många år själv. Nytagna bilder inte så intressanta som bilder som har legat några år. De Bilder som har legat några år blir mer intressant än de nya.
Svar från Chasid 2021-02-09 08:52
Tack för din kommentar Michael Jag tycker att det är lättare att sålla bland bilder när de fått ligga till sig ett tag. Exempelvis kan en bild som initialt var ett dåligt gatufoto, mycket väl få ett dokumentärt värde över tid.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourty as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer