"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag säger inte hejdå Fuji jag säger på återseende



Det finns kameror som känns som om de är som gjorda för dokumentärfotografer. De har funktioner och en uppbyggnad som gör dem lätta att arbeta med och som får användaren att känna sig hemma med dem.





En kameratillverkare som tillverkar sådana kameror är Fuji. Genom åren har de gjort en hel del kameror som har fallit dokumentär- och reportagefotografer i smaken. Men de har tyvärr haft svårare att nå ut till sport- och actionfotografer, då de inte är lika allround som Sony, Canon och Nikon.



Jag har använt Fujikameror på reportageresor runt om i världen. Fördelen gentemot andra kameror är att de är förhållandevis billiga begagnat och att märket inte är så eftertraktat av dem som har svårt att skilja på mitt och ditt. Samtidigt som handhavandet och bildkvaliteten är riktigt bra. I mitt arkiv har jag mängder av bilder som jag tagit med Fuji, och jag har illustrerat det här inlägget med några av dem. De flesta av dem har tidigare publicerats i olika medier, och några av dem kommer att vara med i min kommande bok.





Jag trivdes med Fuji men till sist blev det ohållbart för mig att har tre olika kamerasystem. Fuji har många riktigt bra kameror men de har tyvärr ingen som är lika allround som min Sony A9, eller A7R II vad gäller upplösning och Leicorna vill jag inte göra mig av med, därför bestämde jag mig för att sälja mina Fujikameror och objektiv. Även om jag själv har valt att göra mig av med min Fujikameror vill jag ändå rekommendera dem till dig som gärna fotar street-, dokumentär och reportagefoto. Det är inte hel omöjligt att det blir ett återssende för mig med Fuji i framtiden. En kamera i 100-serien med inbygd stabilisator och bra egenskaper på höga ASA skulle säkerligen locka mig tillbaka igen.





Jag föredrar att jobba med småbildsformat med det finns en del tillfället då jag vill ha en APS-C. Sonys APS-C kameror är för små och plottriga i min smak. De är fyllda till bristningsgränsen med funktioner men funktionaliteten har tyvärr fått stå tillbaka för designen. Personligen skulle jag vilja ha en Sony med rejäla rattar a la Fuji XT-4 eller XH-1 fast batterikapaciteten och ögonfokusen får gärna vara bättre.





Bilderna i inlägget är tagna i Bulgarien, Indien, Rumänien, Serbien och Sverige mellan 2014 och 2019. Med Fujifilm X100s, XT-1, XT-2 och XH-1.



Text och foto: Mikael Good


Added 2021-01-24 12:25 | Read 3912 times. | Permalink
Fina intressanta bilder Mikael.
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2021-01-24 17:38
Tack för din kommentar Bengt!
/Mikael
Fina, härliga närbilder på intressanta människor.
Svar från Chasid 2021-01-24 17:37
Tack för din kommentar Lars!
/Mikael
Hej Mikael.
Jag tycker om dina bilder. Du har så fin kontakt med människorna, Det är inte kameran som avgör bilderna, fast en del kameror kanske passar en bättre. Du tar nog lika intressanta bilder med alla kameror.
Ha de gott
Jerry
Svar från Chasid 2021-01-24 20:36
Tack för din kommentar Jerry! Jag brukar säga att jag umgås fram mina bilder, är man bara öppen vad man gör och inte smyger omkring brukar det inte vara några problem att fotografera relativt fritt.
/Mikael
Otroligt material. Har du publicerat nån bok?
- hawk
Svar från Chasid 2021-01-24 20:40
Tack för din kommentar Håkan! Jag har inte gjort någon egen bok ännu men jag var med i "Syns det att de fejkar" som publicerades 2015: https://www.fotosidan.se/blogs/chasid/pressrealese-folk-ar-folk-nr-3.htm
/Mikael
Fantastiska bilder med närvaro och god kontakt med människorna, tycker mycket om ditt humana patos.
Härlig gråskala och du bjuder ju på stora fina bilder .
Det är bra med digitala kameror bara man stänger av det överflödiga av funktionerna som finns, till
slut blir en X100T nästan som en Leica i kompaktformat med autofokus.
Hälsningar
Göran



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer