"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Coronaviruset slår hårt mot frilansfotograferEn del branscher har blivit hårt drabbade av den pågående coronapandemin. Några som drabbats hårt är frilansfotografer, som har fått se det ena uppdraget efter det andra bli inställt. De uteblivna uppdragen slår hårt mot många frilansare som redan hade en ansträngd ekonomi.Att jobba som frilansfotograf eller reporter med inriktning på reportage är inte lukrativt. Slår man ihop allt arbete som krävs till ett reportage, såsom research, restid, kontakter, intervjuer, bildtagning, efterbearbetning, och renskrivning av text blir det inte någon hög timlön, gör man sedan avräkning på utrustning såsom kameror, objektiv och dator, blir förtjänsten ännu lägre. På Facebook ser jag att många av mina kollegor runt om i världen antingen sitter i karantän eller har begränsad rörelsefrihet. De lägger tid på att redigera bilder, vässa till texter, och drömma om vad de ska göra efter coronakrisen. Många har förlorat stora pengar på inställda resor. När man jobbar som frilans får man oftast betala resan själv, med förhoppning att få tillbaka pengarna när materialet publiceras. Det kan bli ett stort ekonomiskt avbräck om resan ställs in.

Även jag har drabbats. Under våren var det tänkt att jag skulle åkt på två reportageresor. En skulle gått till södra Asien och den här helgen var tanken att jag skulle åkt till Balkan. Men på grund av coronapandemin har bägge resorna blivit inställda, och det är osäkert om jag får tillbaka pengarna som jag lagt ut för hotell och flygresor.

Tanken var att jag skulle gjort en del bild- och textreportage, samt samlat på mig mer material till några egna projekt som jag jobbar med. Nu blir det tyvärr inte så, och det är högst osäkert om det blir några resor i höst eller nästa vinter eller vår. Även på hemmaplan ser det tunt ut med reportage. Sommarens uppdrag som festivalfotograf på en musikfestival är också osäkert. Och de övriga reportagen från lite olika platser i landet som jag tänkt göra, hänger också löst.

Jag sitter inte i sjön trots det ekonomiska avbräcket. Så länge som jag har ett jobb som redigerare på en dagstidning kan jag betala räkningar och mer därtill. Jag trivs med mitt arbete och mina kollegor, men reportagejobben sätter lite extra guldkant på tillvaron. Men jag är medveten om att alla fotografer inte är lika lyckligt lottade, och en del har fått börja sälja av utrustning för att kunna betala hyran och få mat på bordet.

För drygt tio år sedan blev jag av med mitt ordinarie arbete på en dagstidning och mina frilansuppdrag ungefär samtidigt. Det blev ett rejält avbräck på ekonomin. Men jag hade sparat i ladorna, och hade tillräckligt med pengar att ta av innan A-kassan kickade igång efter fem månader utan inkomst… Jag nödgades även att sälja av mina dyrare kameror och objektiv, och köpte istället en billig begagnad kamera och ett par objektiv, som jag kunde använda till ströjobb.Bilderna i inlägget tog jag under en reportageresa till södra Serbien förra våren. Jag skulle varit med på en liknande tillställning i år, och jag hade nog varit i full färd med att umgås fram fler bilder om inte coronan hade satt punkt för planerna. Jag känner många av dem som är med på bilderna, och jag längtar efter att få möta mina romska bröder och systrar igen.


Text och foto: Mikael Good

Added 2020-05-09 18:59 | Read 3847 times. | Permalink
Lika fin bildkvalitet som vanligt! Är alla tagna med zoomen?
Svar från Chasid 2020-05-09 20:16
Tack för din kommentar Ragnar! Jag tog alla bilderna med 18-135mm zoomen. Nu kör jag inte med Fuji längre men jag kan varmt rekommendera det objektivet till dem som gör det.
/Mikael
Värdefullt med denna typ av vardagsrealitet. Som många inte förstår.
Själv jobbade jag i 35 år utan fast anställning, bara med projektrelaterade uppdrag. Ibland perioder med noll inkomst. Jag förstår din "sits" till 100 procent. Nu är jag glad att vara "friherre", med liten men stadig inkomst ...
Håll flaggan högt; allt brukar nog ordna sig till slut.
- hawk
Svar från Chasid 2020-05-10 08:40
Tack för din kommentar Håkan! Det går ingen nöd på mig just nu, och jag oroar mig inte för framtiden, jag har blicken fäst på målet och vandrar vidare oavsett hur vägen ser ut.
/Mikael
Det är en väldigt snopen tid. Jag skulle ha fullt upp med den amerikanska valrörelsen just nu. Istället blir det att vänta och vänta. Recensera en och annan bok. Men också vässa formen, studera, sammanställa äldre material. Det ordnar sig nog till sist. Som frilans har man åtminstone lärt sig vara kreativ med försörjningen.
Svar från Chasid 2020-05-10 08:52
Tack för din kommentar Mattias! Jag förstår att det måsta kännas snopet, när en såpass stor händelse som en amerikansk valrörelse fryser inne. Det gäller att inte lägga alla äggen i samma korg som frilansare utan ha flera möjliga inkomstvägar. Jag har varit med om både kortare och längre arbetslöshetsperioder tidigare, och vet att det löser sig med arbete till sist. Precis som du är inne är det viktigt att ta vara på tiden. Under min senaste arbetslöshetsperiod skrev jag en artikelserie om den glömda barnen i Ryssland, som ledde till att en del oväntade dörrar öppnades.
/Mikael
Riktigt bra berättande bilder, med hög klass. Ser fram emot fler bilder i från dig.
/ Bengt H.(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtysix as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer