"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mitt i händelsernas centrumFör att få med mig de bilderna som jag vill ha har jag valt att försöka umgås fram mina bilder. För att nå dit rör jag mig ofta i själva händelsen. Allt som oftast blir jag en del av den, och kan på så vis komma åt att ta de bilderna med närvaro och närhet som jag strävar efter.


För tjugo år sedan såg jag mig som gatufotograf, och jag var oftast en passiv åskådare som väntade in rätt ögonblick. Nu dokumenterar jag de ämnena som jag är en del av eller är intresserad av.  När jag var i Serbien i november träffade jag ett glatt sällskap som hade dukat upp till fest på en ödetomt. Jag blev nyfiken, hälsade glatt på dem och frågade om det var ok att jag tog några bilder. De blev glada over intresset och bjöd  in mig i gemenskapen. Det visade sig att ett medelålders romskt par precis köpt en tomt och bjudit sina grannar och vänner till en rejäl tomtköpsfest.

Romerna är glädjens folk och de hittar alltid en anledning till att fira. Tomtköpet firades med god mat och dryck samt traditionell dans till svängig romsk Trubaci-musik. Givetvis spelades musiken på allra högsta volym, på Balkan tycks det bara finnas ett läge på stereon och det är det högsta. Jag umgicks en stund med mina nyfunna vänner innan jag var tvungen att bjuda farväl, och gå vidare till ett möte som jag skulle tala på.

När jag åker till Serbien nästa gång ska jag hälsa på mina nya vänner, och se hur långt de har kommit med husbygget. Det är inte helt omöjligt att de kommer att ha en husbyggarfest! I så fall hoppas jag att de har bjudit in en hel Trubaci-orkester!De senaste åren har jag rört mig en del på Balkan. Förutom att jag är intresserad av romernas kultur och traditioner vill jag dokumentera det starka andliga skeendet bland romerna på Balkan. För tidningen Världen idag har jag gjort tre reportage i text och bild om detta. Du kan läsa dem här om du är intresserad.


Text och foto: Mikael Good

Added 2019-12-09 18:46 | Read 2949 times. | Permalink
"...umgås med mina bilder..." - bra uttryckt, förstår precis vad du menar. Och närvaron och närheten märks!
//GöranR
Svar från Chasid 2019-12-10 14:35
Tack för din kommentar Göran! Att vara öppen och ärlig med sina avsikter kommer man långt på! :)
/Mikael
Mycket fint reportage. Den där kontakten skulle vi vara flera som vågade sig på. Många fördomar skulle försvinna då.
Sten
Svar från Chasid 2019-12-10 14:37
Tack för din kommentar Sten! Fördomar är till för att brytas ned, och ett bra sätt att göra det på är genom att sträcka sig utanför sin ordinarie umgängeskrets.
/Mikael
Du är nog som gjord för den där uppgiften!
Svar från Chasid 2019-12-10 14:44
Tack för din kommentar Ragnar! De dagarna som jag mår bra är jag utåtriktad, kreativ och då är jag som gjord för uppgiften. Men de dagarna som jag lider av sviterna efter den utmattningsdepression som jag drabbades av för tre år sedan på grund av allt för mycket arbete, och en urusel arbetsmiljö, får jag tyvärr inte så mycket gjort. Dagsformen bestämmer vad jag får gjort och inte gjort, men min bön är att jag ska bli fullt frisk en dag så att jag orkar göra lite mer än att bara jobba.
/Mikael
light 2019-12-10 14:53
Gud lyssnar till din bön!
Finstämt i både text och bild. Intressant att läsa ditt bil av romerna som ett glädjens folk i Serbien. I stora delar av Kosovo är detta folk kraftigt segregerade och åtnjuter ingen nämnvärd respekt av Albansktalande Kosovaner. I Kosovo är "hackordningen" ganska tydlig på sina håll. "Längs ner" på samhällsstegen finns romerna, däröver Balkan egyptsier och Ashkali. Antar att "ordningen" är den omvända i Serbien, om det ens finns ashkali där?

Hur som helst är det ju ofta påtagligt att människor i utsatthet runt om i världen inte sällan firar när det finns anledning därtill, lite som Ulf Lundell sjunger - "...jag ligger lågt när jag måste och jag har fest när jag kan ha fest".

Ser fram mot flera inslag från Balkan, heja, heja!

Klick, klick!
/Tommy
Svar från Chasid 2019-12-17 19:27
Tack för din kommentar Tommy! Romerna står längst ned på i stort sett hela Balkan. Men jag upplever att de har det bättre i Serbien än i Bulgarien och Rumänien. De flesta serbiska romer som ja känner har gått klart skolan och har arbeten. Visst finns det diskriminering men den är inte lika djup och utpräglad som i Bulgarien och Rumänien. De serbiska romerna bor oftast i sina egna områden i samhällen och städer, men deras levnadsnivå är högre och det är få som lever i djup fattigdom. I både Bulgarien och Rumänien har jag besökt samhällen där romer lever på U-lands nivå.(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtysix as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer