"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Balkan Brass



Den svängiga musikstilen Trubaci är omåttligt populär över hela Balkan, och att hyra in ett Trubaci band är ett måste på större fester och bröllop. De flesta som spelar Trubaci är romer, och ofta går det musikaliska kunnandet i arv från far till son. Bandet på bilden är Duvacki Orkestar från den sydserbiska staden Vranje, som strax ska spela på ett bröllop i den heliga treenighetens kyrka.

Här kan du få ett smakprov på Trubaci: https://www.youtube.com/watch?v=gCJ3NVS9AKc

Text och foto: Mikael Good

Added 2019-11-14 18:33 | Read 10224 times. | Permalink
Reportagestuk, bra!
- hawk
Svar från Chasid 2019-11-15 08:24
Tack för din kommentar Håkan!
/Mikael
Hur får du till en sån underbar svartvit bild egentligen? Jag blir avundsjuk.
Svar från Chasid 2019-11-15 08:26
Tack för din kommentar Ragnar! Jag framkallar bilden i ACR, sedan kör jag den genom ett script som jag gjort i Silver Efex Pro 2. Hemligheten med det programmet är att inte dra för mycket i spakarna.
/Mikael
Aah! Underbar musik! En rolig grej med balkanmusik är takt rytm. Man jobbar med 7/8 eller 8/9. Eller rent av 12/13! Snacka om att man har stenkoll på rytmik och tempi!
Det här får mig att tänka på Kusturicas film Svart katt, vit katt. Kanske en romantiserad och generaliserad bild av romer och allt där omkring. Men. Jag använde den filmen i en kurs mediekommunikation, avsnittet filmanalys för att förklara en annan dramaturgisk modell än den gängse förekommande modellen.
Jag tror mig veta att det gick hem. Och att eleverna fick en bild av en annan verklighet och filmiskt berättande än den gängse och allenarådande hollywoodska modellen.
Tack för musiklänken.
Svar från Chasid 2019-11-15 08:53
Tack för din kommengar Gunnar!
En del av mina romska vänner spelar Trubaci, ett par av dem är med i Ekrem Mamutovic Orkestar som är ett av de mest populära banden inom genren, och som har spelningar över hela Europa. Det är inte helt omöjligt att de kommer att göra en festivalspelning i Gullbranna utanför Halmstad i sommar. Ekrem är förövrigt släkt med trumpetlegendaren Bakija Bakic.
Jag har många romska vänner i Serbien och Rumänien, och bilden som målas upp av romer i Svart katt, vit katt stämmer inte riktigt med verkligheten, även om det finns en del som jag känner igen från den romska kulturen. Men samtidigt handlar den om en speciell tid, då lokala smugglare och gangsters kunde göra sig riktigt stora pengar på smuggling, Men framförallt är romerna glädjens folk, sången och musiken är aldrig långt borta från dem.
/Mikael
Härlig reportagebild! Och härlig bild över huvud taget! Hälsningar/ Björn T
Svar från Chasid 2019-11-15 08:26
Tack för din kommentar Björn!
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer