"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Chasid´s foto & låt del 76 (på bortaplan)


Pergamon (Bergama) © Mikael Good, 2006
............................................................................................................
Dagens låt: Blitzkrieg Bop - The Ramones

//Chasid

Added 2009-03-27 16:40 | Permalink | Comments (1) | Comment

Leica R6 eller konsten att stå emot en frestelse

Att stå emot habegär är svårt, det viktigaste för mig är att stå emot impulsköpen och noga överväga för och nackdelar med eventuell ny utrustning! I förrgår var jag rejält frestad att köpa en Leica R6, en kamera som jag drömde om att äga i slutet av 80-talet, priset för en R6´a med tillhörande Summicron-R 35/2.0 var då nästan 20.000 kronor och det hade jag inte råd med då. Men priset på R6´an som jag såg igår var riktigt lockande och helt inom min budget. För er som inte känner till Leica R6 så kan man enkelt beskriva den som en mycket välbyggd helt mekanisk spegelreflexkamera utan en massa onödigt elektroniskt lull lull, en kamera för kenner und könner helt enkelt eller aficionados som Bengt Björkbom skulle sagt, Sebastio Salgado använde (använder?) förövrigt en Leica R6.


Flickor i De Yaqu © Mikael Good 2004. Analog kamera

För min del skulle en Leica R6 kunna bli en perfekt reskamrat till länder där el är en bristvara, om jag nu kommer att åka till sådana länder på uppdrag igen dvs. Det är lite av mitt dilemma jag har en förmåga att köpa på mig prylar som jag kan tänkas komma att behöva och det har gjort att jag alltid har haft för många olika prylar att välja mellan när jag ska åka iväg. En utrustning för reportagefoto i Europa och en för Asien och eventuellt Afrika. En utrustning för natur- och landskapsfoto och en utrustning för gatufoto. Nu har jag sålt av en stor del av mitt överskott och försöker istället att banta ned min utrustning så att jag bara har en Mini Trecker med kameror och objektiv som jag kan använda till många olika motivområden istället för tre full väskor.


Pojkar i De Yaqu © Mikael Good 2004. Analog kamera

Leica R6´an som jag funderade över är numera såld, men jag lyckades stå emot frestelsen och köpte den inte! Om jag skulle behöva en helt mekanisk kamera som inte är beroende av batterier så har jag fortfarade kvar min gamla Konica T3 med ett 40/1.8 och jag tror att den skulle göra ett minst lika bra jobb som en Leica R6 med ett Summicron 35/2.0!


Bygatan i  Damu © Mikael Good 2004. Analog kamera

Men en mekanisk mätsökarkamera av bästa snitt kanske skulle vara något för mig? Funderade jag  igårkväll? En fin Leica M2 med en 50/2.0 gjord i Wetzlar frestade mig för ett par timmar innan jag bestämde mig att den batterioberoende Fujica V2´an som jag fyndade på Myrorna för 75 kr förra året säkert gör jobbet lika bra som M2´an. Förhoppningsvis så är M2´an och objektivet sålt idag fredag och jag hoppas att det inte är jag som står som köpare, men man vet aldrig...


Fujica V2 ett mätsökarfynd

Dagens låt: New York Dolls - Looking for a Kiss

//Chasid

Added 2009-03-27 07:47 | Permalink | Comments (3) | Comment

Chasid´s foto & låt del 75 (på bortaplan)


Hönö Röd © Mikael Good, 2007
............................................................................................................
Dagens låt: Sister Nancy - Bam Bam

//ChasidAdded 2009-03-26 07:32 | Permalink | Comments (3) | Comment

¡Viva la Revolucion! Live Wiev!

Det är inte så ofta som jag stöter på en ny finess som kan komma att revolutionera mitt fotograferande. Men nu är det som så att jag har gjort det :)

Jag har länge beklagat mig åt alla som står med orangutangoutsträckta armar och fotar med displayen som sökare på sina små och stora kompaktkameror och skakat på huvudet åt detta konstiga fotograferingsförfarande. En kamera ska enligt min mening ha en riktig sökare, en sökare som inte är för liten eller för mörk utan en såndär sökare där man kan se hela motivet. Kunde tillverkarna göra sådana sökare på billiga kameror för bara 10-15 år sedan så borde de kunna göra sådana sökare idag också!

Men vad är det då som har revolutionerat mitt fotograferande? Det är helt enkelt en funktion som kallas Live Wiev som gör det möjligt att använda displayen som sökare på min digitala systemkamera precis som på en digitalkompakt. Men vänta lite nu! Tänker säkert vän av ordningen, gjorde du dig inte precis lustig över detta för en liten stund sedan? Det stämmer, men revolutionen består i en kombination av en gammal hederlig sökare och Live Wiev. Jag bländar ned mitt objektiv till största bländaröppning ställer skärpan manuellt i sökaren och kopplar över till Live Wiew, bländar ned, ställer in exponeringskompensation och trycker av och vips så har jag en korrekt exponerad bild på mitt minneskort! Att fota med bländare 1.4 eller bländare 2 är inte heller så speciellt trixigt längre, det är bara att komponera bilden, zooma på skärmen och ställa skärpan exakt där jag vill ha den! En fördel är om motivet är stilla men det fungerar även rätt så bra om motivet rör på sig.

Jag har testat att använda mig av detta förfarande till en hel del olika bildtyper och det fungerar utmärkt i stort sett varje gång även till gatufoto, att skjuta från höften med full koll i den digitala sökaren ger mig betydligt lägre fotograferingsvinklar än om jag använder den optiska sökaren! Det här med alternativexponeringar tillhör numera det förgångna för mig! Framförallt tycker jag att Live Wiev fungerar som bäst med mina gamla fina manuella Carl Zeiss och Leitz gluggar. Live Wiev påminner faktiskt lite om hur man tidigare ställde skärpan på en storformatare med hjälp av mattskivan, trots att funktionen är relativt ny på små smidiga systemkameror så är grundfunktionen gammal som gatan!

Long live Live Wiev!


Matheo © Mikael Good, 2009. CZ 50/1.4 (Gissa bländaren)

Dagens andra låt: Viva la Revolucion - The Adicts

//Chasid

Added 2009-03-25 11:24 | Permalink | Comments (1) | Comment

Chasid´s foto & låt del 74 (på bortaplan)


Bergama, Turkiet © Mikael Good, 2006
............................................................................................................
Dagens låt: Dennis Brown - Revolution

//Chasid

Added 2009-03-25 07:46 | Permalink | Comments (0) | Comment
First Prev 1 2 3 ... 8 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer