"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica R6 eller konsten att stå emot en frestelse

Att stå emot habegär är svårt, det viktigaste för mig är att stå emot impulsköpen och noga överväga för och nackdelar med eventuell ny utrustning! I förrgår var jag rejält frestad att köpa en Leica R6, en kamera som jag drömde om att äga i slutet av 80-talet, priset för en R6´a med tillhörande Summicron-R 35/2.0 var då nästan 20.000 kronor och det hade jag inte råd med då. Men priset på R6´an som jag såg igår var riktigt lockande och helt inom min budget. För er som inte känner till Leica R6 så kan man enkelt beskriva den som en mycket välbyggd helt mekanisk spegelreflexkamera utan en massa onödigt elektroniskt lull lull, en kamera för kenner und könner helt enkelt eller aficionados som Bengt Björkbom skulle sagt, Sebastio Salgado använde (använder?) förövrigt en Leica R6.


Flickor i De Yaqu © Mikael Good 2004. Analog kamera

För min del skulle en Leica R6 kunna bli en perfekt reskamrat till länder där el är en bristvara, om jag nu kommer att åka till sådana länder på uppdrag igen dvs. Det är lite av mitt dilemma jag har en förmåga att köpa på mig prylar som jag kan tänkas komma att behöva och det har gjort att jag alltid har haft för många olika prylar att välja mellan när jag ska åka iväg. En utrustning för reportagefoto i Europa och en för Asien och eventuellt Afrika. En utrustning för natur- och landskapsfoto och en utrustning för gatufoto. Nu har jag sålt av en stor del av mitt överskott och försöker istället att banta ned min utrustning så att jag bara har en Mini Trecker med kameror och objektiv som jag kan använda till många olika motivområden istället för tre full väskor.


Pojkar i De Yaqu © Mikael Good 2004. Analog kamera

Leica R6´an som jag funderade över är numera såld, men jag lyckades stå emot frestelsen och köpte den inte! Om jag skulle behöva en helt mekanisk kamera som inte är beroende av batterier så har jag fortfarade kvar min gamla Konica T3 med ett 40/1.8 och jag tror att den skulle göra ett minst lika bra jobb som en Leica R6 med ett Summicron 35/2.0!


Bygatan i  Damu © Mikael Good 2004. Analog kamera

Men en mekanisk mätsökarkamera av bästa snitt kanske skulle vara något för mig? Funderade jag  igårkväll? En fin Leica M2 med en 50/2.0 gjord i Wetzlar frestade mig för ett par timmar innan jag bestämde mig att den batterioberoende Fujica V2´an som jag fyndade på Myrorna för 75 kr förra året säkert gör jobbet lika bra som M2´an. Förhoppningsvis så är M2´an och objektivet sålt idag fredag och jag hoppas att det inte är jag som står som köpare, men man vet aldrig...


Fujica V2 ett mätsökarfynd

Dagens låt: New York Dolls - Looking for a Kiss

//Chasid

Added 2009-03-27 07:47 | Read 10648 times. | Permalink
Ha begäret är ett farligt tillstånd. Efter trogen tjänst sålde jag för några dagar sedan min Mamiya 7 med optik. Några timmar senare satt jag och ögnade igenom annonser på nätet. "Mmmmm...vad ska man köpa?" Nu har jag ju det jag behöver i kameraväskan och är således nöjd. Saknar dock min Leica M6 som såldes av något irrationella skäl och vi får se om det blir en till sådan eller något annat. För att mätta och möta mitt begär så blev det en Nikkor 35:a Ai-s att montera på min g:a F5:a. En tillfällig lösning om än väsentligt mycket tyngre och större än en M6:a. Fast mycket billigare. Hur resultat blir får vi se...

Ha en skön helg!

/Mats
Svar från Chasid 2009-03-27 14:30
Sedan jag började att minimalisera min utrustning i höstas har jag sålt tretton objektiv och två kamerahus! Nu har jag för mycket prylar innan hade jag alldeles på tok för många prylar! Men trots det stora överskottet på prylar tog det ändå inte mitt fokus från det väsentliga - skapandet!
Trevlig helg!
//Chasid
Det där med att du hade olika utrustningar för Afrika o Europa var kul,,,,varför det???? Varför ska du köpa en Leica R6, vilken klump,,,o gluggarna, svindyra,,,nej,,spara pengarna,,,när jag var i Afrika hade jag en Leica m6, den hade jag överallt och bara ett objetiv, 35mm,,, Varje resa hade jag med mig 50 rullar film, när filmen tog slut reste jag hem,,det brukade ta typ fem veckor. Ibland, när jag hade tråkigt, och ville hem o inte hade plåtat upp femtio rullar, då knäppte jag upp alla rullar jag hade kvar på en dag o sedan stack jag hem.
Svar från Chasid 2009-03-27 16:33
Nu var det här med olika utrustningar inte så allvarligt som det lät :) Kamerorna var de samma men objektiven i kameraväskan skilde sig något åt beroende på om det vankades transport med bil eller om apostlahästarna skulle begagnas! Nu tar jag inte med mig mer än vad handbagaget tillåter! Idealet för mig vore helt klart en kamera och ett objektiv och så fotar jag oftast till vardags. Men när jag åker iväg känner jag att jag behöver lite olika ljuspenslar att välja mellan!

Leica R6 är förvisso en rejäl klump, men gluggarna har jag redan och jag erbjöds att köpa R6´an för endast ett par tusenlappar! Trots det lockande priset avstod jag kameran och låter istället denna månads överskott få gå till både välgörenhet samt middag och biobesök med min älskade hustru vilket kan vara väl så välgörande :)

Afrika är helt klart en lockande kontinent och det är inte helt osannolikt att jag får åka dit och jobba inom ett par år! Då kanske jag har kommit lite längre i min minimalistiska strävan :)

Trevlig helg!
//Chasid
Jag håller med Micke B. En Leica-m och en 35;a, så klarar du dig överallt! :)
Svar från Chasid 2009-03-27 16:38
Slapp jag bara framkalla, scanna och bearbeta alla fotona och bära runt på en massa film så skulle Leica M vara ett alternativ för mig :) Faktum är att jag trivs ganska så bra med det digitala och behöver jag ta med mig en analogare som komplement så tar jag med mig XA´n som jag köpte av dig och ett tio-pack med film!
Trevlig helg!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer