"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

¡Viva la Revolucion! Live Wiev!

Det är inte så ofta som jag stöter på en ny finess som kan komma att revolutionera mitt fotograferande. Men nu är det som så att jag har gjort det :)

Jag har länge beklagat mig åt alla som står med orangutangoutsträckta armar och fotar med displayen som sökare på sina små och stora kompaktkameror och skakat på huvudet åt detta konstiga fotograferingsförfarande. En kamera ska enligt min mening ha en riktig sökare, en sökare som inte är för liten eller för mörk utan en såndär sökare där man kan se hela motivet. Kunde tillverkarna göra sådana sökare på billiga kameror för bara 10-15 år sedan så borde de kunna göra sådana sökare idag också!

Men vad är det då som har revolutionerat mitt fotograferande? Det är helt enkelt en funktion som kallas Live Wiev som gör det möjligt att använda displayen som sökare på min digitala systemkamera precis som på en digitalkompakt. Men vänta lite nu! Tänker säkert vän av ordningen, gjorde du dig inte precis lustig över detta för en liten stund sedan? Det stämmer, men revolutionen består i en kombination av en gammal hederlig sökare och Live Wiev. Jag bländar ned mitt objektiv till största bländaröppning ställer skärpan manuellt i sökaren och kopplar över till Live Wiew, bländar ned, ställer in exponeringskompensation och trycker av och vips så har jag en korrekt exponerad bild på mitt minneskort! Att fota med bländare 1.4 eller bländare 2 är inte heller så speciellt trixigt längre, det är bara att komponera bilden, zooma på skärmen och ställa skärpan exakt där jag vill ha den! En fördel är om motivet är stilla men det fungerar även rätt så bra om motivet rör på sig.

Jag har testat att använda mig av detta förfarande till en hel del olika bildtyper och det fungerar utmärkt i stort sett varje gång även till gatufoto, att skjuta från höften med full koll i den digitala sökaren ger mig betydligt lägre fotograferingsvinklar än om jag använder den optiska sökaren! Det här med alternativexponeringar tillhör numera det förgångna för mig! Framförallt tycker jag att Live Wiev fungerar som bäst med mina gamla fina manuella Carl Zeiss och Leitz gluggar. Live Wiev påminner faktiskt lite om hur man tidigare ställde skärpan på en storformatare med hjälp av mattskivan, trots att funktionen är relativt ny på små smidiga systemkameror så är grundfunktionen gammal som gatan!

Long live Live Wiev!


Matheo © Mikael Good, 2009. CZ 50/1.4 (Gissa bländaren)

Dagens andra låt: Viva la Revolucion - The Adicts

//Chasid

Added 2009-03-25 11:24 | Read 4690 times. | Permalink
När man väl upptäcker vad det är bra för, så är det riktigt bra! Hade själv behövt det i höstas, när jag stod på en stege och sträckte upp kameran i luften för att fota en tavla. Det gick, men det tog ett antal kort att göra det och var verkligen inte smidigt.

För övrigt stavas "Wiev" åt andra hållet, alltså View :)



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventy as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer