"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Zeissoptik för Canon EOS 40D

Jag fick en fråga i min mail, en fråga som jag tror har lite större allmänintresse för återvinnare av Carl Zeissoptik, därför så delar jag med mig av den här i min blogg. För er som inte är intresserade av att läsa om Carl Zeiss optik så har jag lagt in en av mina analog/digitala målningar i slutet av inlägget!

Frågan som jag fick mailad löd: Vilken Carl Zeiss optik och vilka adaptrar rekommenderar du till min Canon EOS 40D?

Till Canonkameror med 1.6 crop så rekommenderar jag Carl Zeiss T* 28/2.8 (45), Carl Zeiss T* 50/1.7 (80) eller Carl Zeiss T* 50/1.4 (80), Carl Zeiss T* 85/2.8 (136) och Carl Zeiss T* 135/2.8 (216) siffrorna inom parantes motsvarar ungefärlig brännvidd på en kamera med 1.6 crop. För den som önskar vidare vinklar till sin kamera med 1.6 crop så är det knivigare att finna lämpliga kandidater Carl Zeiss T* 18/4 (29) är ganska så dyr begagnad (4000-9000 kr) men för den som absolut vill ha fasta vidvinklar till sin kamera med 1.6 crop så rekommenderar jag Tokinas AT-X 17/3.5 Pro (27) annars så finns det även en uppsjö av olika vidvinkelzoomar till kameror med 1.6 crop att ta till.

Vad gäller Contax - EOS adaptrar så rekommenderar jag adaptrar från HappyPage HK, de är välbyggda, de ger snabb fokusindikering, de är relativt billiga och det går att få dem med EXIF-information för varje enskilt objektiv. OBS! Undvik att köpa billigare Contax-EOS adaptrar med fokusinidikering som du kan hitta på ex. eBay, jag har läst på ett forum att några användare har råkat ut för kortslutning i sina kameror när de använt billiga och slarvigt gjorda adaptrar med fokusindikering från Kina och Ukraina.

Varför ska man välja gammal manuell Carl Zeiss optik till sin Canon?
Carl Zeiss optik byggdes enligt tuffa anvisningar det fanns helt enkelt inget utrymme för måndagsexemplar alla objektiv testade och den optik som var sämre än referenserna kasserades eller monterades om. Skärpemässigt så går det nog att hitta likvärdig optik från Canon i deras billigare semiproserie men oskärpan är mycket snyggare med Carl Zeiss optiken. Vidare så är färgteckningen, kontrasten, hög- & lågdagerteckningen i Carl Zeiss optiken bättre än motsvarigheterna från Canon. Vinjettering, CA eller andra färgfel existerar knappt på den utmärkta optiken från Carl Zeiss.

Den enda nackdelen är att optiken behöver fokuseras manuellt samt att man får ställa bländaren själv om man nu ser det som en nackdel d.v.s, att ställa fokus kan vara lite trixigt med de små sökarna som finns på kameror med 1.6 crop men med hjälp av en extra sökarförstorare och adapter med fokusindikering från Happypage HK så går det oftast tillräckligt snabbt att ställa in skärpan. Nyare kameror har även Liew View vilket underlättar precisionsinställning med manuell optik!

För den som inte vill lägga ut en halv förmögenhet på plånboks- och glastung L-optik men som ändå har höga krav på slutresultatet och inte vill sitta och lägga ned en massa tid på att korrigera vinjettering, CA och andra färgfel i Photoshop så är Carl Zeiss optik med adapter på Canon ett bra alternativ och skulle du en dag ta steget upp till fullformat så har du utmärkt optik som fungerar på de mest optikkräsna sensorerna! Det går att hitta begagnad Carl Zeiss T* till Contax för riktigt rimliga pengar idag, om du kollar av begagnatbörserna regelbundet så kommer du säkert att hitta de objektiven du söker för riktigt rimliga pengar!

Att använda manuellt fokuserad Carl Zeiss T* optik på sin digitala Canon är något för aficionados och inte för den stora massan av fotografer. Man blir inte en bättre fotograf med Carl Zeiss T* optik på sin kamera. Jag fotar gärna med enklare objektiv som jag köpt för några tior, men när jag väljer att inte begränsas av objektiven så är Carl Zeiss optiken utmärkt. 

Vill du inte kompromissa med kvaliteten och är beredd att ställa skärpan och bländaren manuellt så är Carl Zeiss T* optik ett utmärkt val, men eftersträvar du snabbhet före kvalitet så är det nog bättre att lägga pengarna på ett par ljusstarka Canonzoomar istället.The Scream from the Wilderness. Tusch, Akryl, Yoghurt, sprayfärg, scanner, Fractal Design Painter och Photoshop

Dagens låt: I'm Losing You - The Faces//Chasid

Added 2008-07-23 11:21 | Permalink | Comments (4) | Comment

Ondskan finns mitt i bland oss

Natten mellan lördag och söndag mördades en liten pojke i en lägenhet i ett bostadsområde några hundra meter från mitt hus på söder i Husqvarna. När sådana här fruktansvärda brott kryper nära inpå knutarna blir de mer påtagliga och skrämmande än när man läser om dem i tidningarna.

Nu har en mammas lilla ögonsten bragts om livet och han kommer aldrig mer att förgylla hennes vardag med sitt skratt, leende och roliga kommentarer, det enda som finns kvar av honom är ljusa minnen.

Mina tankar går till mamman, pojkens syskon, vänner och grannar och jag ber att de ska få tröst i sin mycket svåra och obeskrivliga sorg.

Vad är det som gör att människor mördar små oskyldiga barn? Finns det egentligen någon större ondska än att mörda små och oskyldiga barn?I det här bostadsområdet i Husqvarna mördades en liten oskyldig pojke...

//ChasidAdded 2008-07-22 08:18 | Permalink | Comments (6) | Comment

Jim Jarmusch

Äntligen kommer det något som gör det värt att betala den förhatliga TV-licensen. Jag har länge tänkt skaffa Jim Jarmuschs utmärkta filmer på DVD, men nu såg jag till min stora glädje att SVT kommer att visa 5 x Jarmusch! Först ut är Jim Jarmuschs utmärkta debutfilm Stranger than Paradise . Se den eller spela in den!The Opening.
Prag Juni 1996

Dagens låt:
I Put A Spell On You - Screamin Jay Hawkins//Chasid

Added 2008-07-21 10:45 | Permalink | Comments (4) | Comment

Intressanta MTF-tester för återvinnare!

När jag surfade runt efter information om ett nytt objektiv som jag tänkte köpa så ramlade jag över en intressant sida som jag tänkte att jag skulle dela med mig av till alla er som är intresserade av att återanvända gammal fin Carl Zeiss och Leicaoptik på era Canonkameror. Det finns även en del tester av nyare optik från Canon om någon skulle vara intresserad:
SLR Lens & Camera Review

Den objektivtrio som jag redan har propagerat en hel del för tidigare i min blogg är utmärkta köp för den som vill ha ut det där lilla extra stinget ur sin digitala fullformatare. På SLR Lens & Camera Review har de testat objektiven betydligt mer ingående än vad jag själv har gjort men konklusionen är ändå ungefär den samma!
Leica Summicron-R 35mm f/2 (E55)
Carl Zeiss Distagon T* 28mm f/2.8 (C/Y)
Carl Zeiss Planar T* 50mm f/1.4 (C/Y)

Om du har svårt för det engelska språket så kan du alltid översätta sidorna till engelska med hjälp av http://translate.google.com/translate_t?sl=en&tl=svVårvärme. Digital fullformatare + Summicron-R 35mm f/2 (E55)
Här kan du se fotot i större formatHusqvarnaån. Digital fullformatare + Distagon T* 28mm f/2.8
Här kan du se fotot i större formatBorgholm. Digital fullformatare + Planar T* 50mm f/1.4

Dagens låt: Guns Of Brixton - The Clash//ChasidAdded 2008-07-17 11:14 | Permalink | Comments (1) | Comment

Utmaningen mark III

I går blev jag utmanad av Daniel Malmberg (FS)

Jag skickar vidare utmaningen - till vilka står längst ner.

Reglerna består av att först Beskriva reglerna (vilket jag gör nu) och sedan Svara på alla frågor. Därefter Välja ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din samt Låta personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen!
 
5 saker som finns på din "Att göra"-lista idag?
- Köpa in asfaltband och asfaltfogmassa
- Reparera takrännor och stuprör
- Måla om källardörren
- Måla ett fönster
- Laga kvällsmat
 
Vad gjorde du för 10 år sedan?
Var arbet(slö)s, tittade på film, slappade och drack alldeles för mycket alkoholhaltiga drycker tills levern slutligen sa ifrån... (jag är nykterist sedan nio år tillbaka)

Ställen jag bott på?
Jag har bott på olika platser i landet lite längre och kortare perioder.
Numera bor jag i Huskvarna

5 saker du skulle göra om du blev biljonär?
- Betala tillbaka lånen.
- Byta tak och takpannor samt sätta in nya fönster på huset.
- Reparera bilen (eventuellt köpa en miljöbil).
- Köpa en begagnad M7'a och en M8'a samt några bra objektiv
- Starta en stiftelse för att förmedla hjälp till självhjälp till alla mina fattiga bröder och systrar i tredje världen samt resa runt till olika platser i världen och dokumentera orättvisor och förtryck.
 
Personer du vill veta mer om?
Människor som jag möter, de flesta har intressanta och spännande levnadsberättelser!

Jag utmanar:
- Bengt Björkbom
- Johan Ericson
- Silja Sjödin
- Susanne Andersson
- Lena Grantun
- Magnus RydströmHönö Röd. Återanvänd kamera och 28 mm med T*.

Dagens låt: Once I was - Tim Buckley//Chasid

Ps: Det är högst frivilligt att anta utmaningen eller inte, om någon väljer att inte anta utmaningen så har jag full förståelse för det!Added 2008-07-14 11:29 | Permalink | Comments (4) | Comment
First Prev 1 2 3 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer