"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Zeissoptik för Canon EOS 40D

Jag fick en fråga i min mail, en fråga som jag tror har lite större allmänintresse för återvinnare av Carl Zeissoptik, därför så delar jag med mig av den här i min blogg. För er som inte är intresserade av att läsa om Carl Zeiss optik så har jag lagt in en av mina analog/digitala målningar i slutet av inlägget!

Frågan som jag fick mailad löd: Vilken Carl Zeiss optik och vilka adaptrar rekommenderar du till min Canon EOS 40D?

Till Canonkameror med 1.6 crop så rekommenderar jag Carl Zeiss T* 28/2.8 (45), Carl Zeiss T* 50/1.7 (80) eller Carl Zeiss T* 50/1.4 (80), Carl Zeiss T* 85/2.8 (136) och Carl Zeiss T* 135/2.8 (216) siffrorna inom parantes motsvarar ungefärlig brännvidd på en kamera med 1.6 crop. För den som önskar vidare vinklar till sin kamera med 1.6 crop så är det knivigare att finna lämpliga kandidater Carl Zeiss T* 18/4 (29) är ganska så dyr begagnad (4000-9000 kr) men för den som absolut vill ha fasta vidvinklar till sin kamera med 1.6 crop så rekommenderar jag Tokinas AT-X 17/3.5 Pro (27) annars så finns det även en uppsjö av olika vidvinkelzoomar till kameror med 1.6 crop att ta till.

Vad gäller Contax - EOS adaptrar så rekommenderar jag adaptrar från HappyPage HK, de är välbyggda, de ger snabb fokusindikering, de är relativt billiga och det går att få dem med EXIF-information för varje enskilt objektiv. OBS! Undvik att köpa billigare Contax-EOS adaptrar med fokusinidikering som du kan hitta på ex. eBay, jag har läst på ett forum att några användare har råkat ut för kortslutning i sina kameror när de använt billiga och slarvigt gjorda adaptrar med fokusindikering från Kina och Ukraina.

Varför ska man välja gammal manuell Carl Zeiss optik till sin Canon?
Carl Zeiss optik byggdes enligt tuffa anvisningar det fanns helt enkelt inget utrymme för måndagsexemplar alla objektiv testade och den optik som var sämre än referenserna kasserades eller monterades om. Skärpemässigt så går det nog att hitta likvärdig optik från Canon i deras billigare semiproserie men oskärpan är mycket snyggare med Carl Zeiss optiken. Vidare så är färgteckningen, kontrasten, hög- & lågdagerteckningen i Carl Zeiss optiken bättre än motsvarigheterna från Canon. Vinjettering, CA eller andra färgfel existerar knappt på den utmärkta optiken från Carl Zeiss.

Den enda nackdelen är att optiken behöver fokuseras manuellt samt att man får ställa bländaren själv om man nu ser det som en nackdel d.v.s, att ställa fokus kan vara lite trixigt med de små sökarna som finns på kameror med 1.6 crop men med hjälp av en extra sökarförstorare och adapter med fokusindikering från Happypage HK så går det oftast tillräckligt snabbt att ställa in skärpan. Nyare kameror har även Liew View vilket underlättar precisionsinställning med manuell optik!

För den som inte vill lägga ut en halv förmögenhet på plånboks- och glastung L-optik men som ändå har höga krav på slutresultatet och inte vill sitta och lägga ned en massa tid på att korrigera vinjettering, CA och andra färgfel i Photoshop så är Carl Zeiss optik med adapter på Canon ett bra alternativ och skulle du en dag ta steget upp till fullformat så har du utmärkt optik som fungerar på de mest optikkräsna sensorerna! Det går att hitta begagnad Carl Zeiss T* till Contax för riktigt rimliga pengar idag, om du kollar av begagnatbörserna regelbundet så kommer du säkert att hitta de objektiven du söker för riktigt rimliga pengar!

Att använda manuellt fokuserad Carl Zeiss T* optik på sin digitala Canon är något för aficionados och inte för den stora massan av fotografer. Man blir inte en bättre fotograf med Carl Zeiss T* optik på sin kamera. Jag fotar gärna med enklare objektiv som jag köpt för några tior, men när jag väljer att inte begränsas av objektiven så är Carl Zeiss optiken utmärkt. 

Vill du inte kompromissa med kvaliteten och är beredd att ställa skärpan och bländaren manuellt så är Carl Zeiss T* optik ett utmärkt val, men eftersträvar du snabbhet före kvalitet så är det nog bättre att lägga pengarna på ett par ljusstarka Canonzoomar istället.



The Scream from the Wilderness. Tusch, Akryl, Yoghurt, sprayfärg, scanner, Fractal Design Painter och Photoshop

Dagens låt: I'm Losing You - The Faces



//Chasid

Added 2008-07-23 11:21 | Read 6812 times. | Permalink
I dag har jag inte läst din blogg,kanske nästa gång. Ha de morsom.
Kenneth
Svar från Chasid 2008-07-24 11:41
Hej Kenneth!
Dagens blogginlägg kanske intresserar dig lite mer!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer