"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Porträtt med Leica - Портрет с Лейкой

Jag är egentligen inte så mycket för eletism och små slutna grupper. De har en otäck tendens att bli grupper för inbördes beundran och inte för uppbyggelse och utveckling.

När jag fick en inbjudan från en erkänd dokumentärfotograf från Ukraina som även är en Leicaprofet av stora mått att vara med i en sluten Leica M-grupp för dokumentärfotografer hade jag egentligen inte något annat val än att tacka ja. Möjligheten att få kritik och feedback på mina bilder och projekt av namnkunniga dokumentärfotografer var ett mycket tungt vägande skäl för mig att tacka ja till inbjudan.

De flesta fotograferna i gruppen är verksamma eller har sina rötter i Östeuropa. För många dokumentärfotografer från öst är Leica M och dokumentärfoto i stort sett synonymt. Det är egentligen inte så konstigt om man betänker att de har vuxit upp med mätsökarkameror såsom Kiev och Fed. Nu när de har lite mer pengar i plånboken så kör många av dem med Leicakameror som de precis som mig drömde om att äga och använda på 70- 80- och 90-talet.

Ibland dyker frågan om hur svensk dokumentärfotografi egentligen mår upp? Jag har egentligen inte något bra svar på den frågan trots att jag själv är aktiv som dokumentärfotograf. Men jag kan säga att samtida rysk och ukrainsk dokumentärfoto lever och frodas i all önsklig välmåga. Det finns många riktigt bra kvinnliga och manliga dokumentärfotografer i Ryssland och Ukraina som förtjänar att upptäckas av en större publik.

Портрет с Лейкой - Porträtt med Leica

Text och foto: © Mikael Good, 2012, All Rights Reserved.

Added 2012-12-06 11:42 | Read 5900 times. | Permalink
Du kan väl länka till några exempel.
Svar från Chasid 2012-12-06 14:21
Tack för din kommentar Thomas :)
Jag vill undvika "namnedropping" och överlämnar istället sökandet åt mina läsare.
/Mikael Good
Svar från Chasid 2012-12-06 16:39
Okej då :) Här kommer namnet på en av mina favoritfotografer, Aleksey Myakishev, bättre än så här kan det knappast bli: http://myakishev.viewbook.com/
Urr 2012-12-06 17:06
Mikaels exempel på dokumentärbilder från öst var verkligen av hög klass.
Svar från Chasid 2012-12-06 17:12
Tack för din kommentar Urban :)
Jag har fått förmånen att få se ett smakprov på Aleksys kommande projekt och de bilderna är bland de bästa jag sett på riktigt länge.
/Mikael Good
Jo, det är fullt begripligt att östfotograferr är svaga för Leica. Deras FED ock KIEV var ju Leica, respektive Contax av 1930-talutförande. Nu kan dom vältra sig i lite senare mätsökarteknik. Vi tycker att dom är traditionalister - medan dom själva känner sig hypermoderna.
Det där med grupper har även jag svårt för - och av samma skäl som du. Det finns ett antal kotterier här i stan, men jag håller mig mestadels undan. Dom tror väl att jag är snorkig.
Svar från Chasid 2012-12-06 14:25
Tack för din kommentar Peter :)
Har man en gång fastnat för mätsökarkameror är det svårt att sluta :) I vanliga fall så håller jag mig långt borta från små slutna sällskap men i det här fallet kunde jag inte tacka nej.
/Mikael Good



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyone as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer