"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leitz Summicron-C 40/f2,0

Nu har jag äntligen fått tag på ett Leitz Summicron-C 40/f2,0 i perfekt skick och därför tänkte jag att det kan vara på sin plats att tipsa om ett av de mest prisvärda Leicaobjektiven som går att köpa begagnat.



Jag köpte mitt första Summicron-C 40mm som ett substitut för Summicron-M 35/f2,0. Efter att ha testat Summicron C mot ett Summicron-M 35/f2,0 Version IV kom jag fram till att Summicron-C 40mm i princip var lika bra som sitt dyrare syskon. I den vevan bestämde jag mig för att försöka få tag på ett Summicron-C som var i bättre skick än mitt välanvända och lätt rackliga exemplar.

Det finns en nackdel med objektivet och det är att brännvidden är 40 mm vilket göra att jag får tänka lite innanför 35 mm ramarna när jag använder det på min Leica. Med tanke på att det har den där unika Leicakänslan i bilderna är det dock lätt att bortse från eventuella nackdelar. Oftast får man punga ut med betydligt mer än ett par tusenlappar för att få den bildkvaliteten som Summicron-C 40mm ger. Märk väl att bildkvalitet inte är synonymt med skärpa för mig. Känsla, karraktär, färgåtergivning och ett snyggt skärpesläpp är oftast viktigare än skärpan för mig.

Nu har jag ett perfekt Summicron C 40mm i min hand och det kommer att bli flitigt använt. Jag har fäst mig vid det lilla objektivets speciella karaktär och jag kommer inte att byta ut det mot ett Summicron-M 35/f2,0 ASPH även om det senare objektivet säkerligen är ett och annat strå vassare. Kör du med Konica Hexar RF, Leica M, Voigtländer eller Zeiss kan jag varmt rekommendera dig att köpa ett Leitz Summicron-C 40/f2,0. Det är den äkta varan till Voigtländerpris! 



Om du har en liten stund över tycker jag att du ska ta en koll på den här tidningen: 

Klicka här om den ovanstående länken inte fungerar

Text och foto © Mikael Good, 2012. All Rights Reserved.

Added 2012-10-11 16:22 | Read 5302 times. | Permalink
Har för mig att detta objektiv gjordes och lancerades för Leica CL när den kom i början på sjuttiotalet. Objektivet ligger begagnade på 3-4000, jag har inte hittat nåt billigare. Får nöja mig med mitt Voigtländer 15 Till CL:en tills vidare, det är också prisvärt.. Funkar fint. Men ett C40 står på önskelistan
Svar från Chasid 2012-10-11 17:16
Tack för din kommentar Björn :)
På tradera ligger priserna mellan 2500-3500 kronor för ett fint exemplar och det är mycket billigt om man jämför vad samma objektiv går för på ebay. Jag hade turen att ropa in ett objektiv som i princip var oanvänt.
/Mikael Good
Om du fixar så att 50 mm ramen speglas in i stället för 35 mm så får du ram som ligger närmare objektivet, i det närmaste exakt utom på näravstånd där den klipper lite.
-affe
Makten 2012-10-11 19:25
Mja, det är precis tvärtom! Använder man objektiven på en vanlig M-kamera så kommer ramen för 50 mm upp, och det stämmer inget vidare. Däremot stämmer ramen för 35 mm utmärkt på många M-kameror.

För övrigt har objektivet en väldigt stor nackdel, och det är att skärpefältet är gruvligt krökt. Man kan få extremt oskarpa hörn om man inte aktar sig.
alf109 2012-10-11 19:36
Tänkte baklänges där, man får ju med mer än vad ramen visar så tvärt om skall det ju mycket riktigt vara. Hur som helst blir det bättre om man anpassar inspegligen till det som inte visas normalt alltså till 35 mm i detta fall.

Inte för att göra någon ledsen men jag har aldrig kommit överens med bokehn i 40:an oavsett Leica eller Minolta, tycker att den ofta blir ganska orolig.
-affe
Svar från Chasid 2012-10-11 21:08
Tack för din kommentar Affe :)
Jag har filat till mitt gamla 40mm så att det automatiskt speglar in 35mm ramarna, det stämmer ganska så ok men jag får med lite mindre än vad ramen visar. Undrar just om jag får göra samma sak med mitt nya 40mm som är i mint condition, jag är rädd för att samlarna kommer att börja jämra sig ifall jag gör det :)

Jag har inte testat den nya ASPH modellen men Summicron-C 40 stod sig som sagt förvånansvärt bra mot Summicron-M 35 IV när jag körde dem mot varandra. Det här med bokeh handlar i mångt och mycket om personligt tycke och smak. I mitt tycke tecknar Summicron-C oskärpan snyggt, om den inte gjort det hade aldrig köpt ett till :)
/Mikael Good
Svar från Chasid 2012-10-11 21:16
Tack för din kommentar Martin :)
Vad menar du med krökt skärpefält? Jag har inte sett att mitt objektiv lider av sådana hyss trots att jag använt det flitigt. Det kanske rör sig om konstruktionsmässiga variationer. En icke bekräftad källa har sagt att Summicron-C serien var lågbudgetobjektiv som inte genomgick samma rigorösa slutkontroll som M-objektiven. Enligt samma källa testar Leica alla objektiv och de som inte håller måttet kasseras eller monteras om. Det kan i vart fall vara en liten förklaring till att Leicas objektiv är så dyra.
/Mikael Good
Makten 2012-10-11 22:06
Jag menar att fokus ligger mycket närmare i hörnen än i mitten (eller om det var tvärtom) när man fokuserar på några meters håll och bortåt. Det kan ge väldigt oskarpa hörn i till exempel landskapsbilder, medan skärpeplanet verkar just plant på nära håll. Bländar man ner ordentligt så försvinner problemet naturligtvis.

Jag tror inte det har något alls med kvaliteten att göra, för ett så kompakt objektiv kan omöjligen korrigeras särskilt bra på alla sätt och vis med tanke på den höga ljusstyrkan. Voigtländer 35/1,4 Nokton beter sig exakt likadant för övrigt och det är en liknande konstruktion.
Jag har ett Summicron 2/35 från 1966 som jag köpte 1982. Vilken version det är och vilka för och nackdelar olika varianter av optiken har optiskt har jag inte en aning om. Men jag har alltid gillat det objektivet. Det är mitt favoritobjektiv alla kategorier. Inte minst för att det är så litet och nätt. Jag har ett Nikon 2/35 Ai också, och det är en bjässe jämfört med Leicas lilla 35:a. Närgränsen på 0,7 m är enda nackdelen, men det är ju inte till macro jag använder detta objektiv.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer