"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Rysskräcken är djupt rotad i svensk media

 I Sverige säljer vi ut folkhemmet till dom som bjuder högst… Sverige har blivit ett kallt land att leva i och jag skäms över hur regeringen behandlar dom svagaste grupperna i samhället. Men i vårt östra grannland Ryssland är det tvärtom.

För mig är det en självklarhet att värna om dom svagaste grupperna i samhället och när jag läser i tidningarna om riskkapitalbolag som låter gamla människor lida bara föra att dom ska tjäna lite extra pengar så blir jag riktigt irriterad... Framförallt blir jag irriterad över att regeringen genom sina beslut ser till att fylla fickorna på dom som redan har så att det räcker och blir över med våra skattemedel...



Jag sitter och skriver på ett socialreportage från Ryssland och för att artikeln ska bli så rätt och riktigt som möjligt så har jag gjort en djup research. Det som slår mig är att den ryska regeringen gör precis tvärt om, dom satsar hårt på fattigdomsbekämpning och på att minska klassklyftorna i det ryska samhället, man skulle faktiskt kunna säga att dom till viss del har det gamla svenska folkhemmet som förebild!

Men det står det inget om i svenska tidningar och sannolikheten att jag får in reportaget i någon svensk tidning är minimal för det stämmer inte med utrikesministerns eller medias bild av Ryssland. Rysskräcken är djupt rotad i svensk media och bevakningen av Ryssland blir tyvärr där efter… Jag tror att det största felet som svensk media gör är att se på Ryssland med svenska ögon, när dom egentligen behöver läsa på och försöka se på Ryssland med ryska ögon.

Märk väl att jag inte tycker att allt som sker i Ryssland är rätt och riktigt. Men vi Svenskar borde verkligen se om vårt eget lilla glashus innan vi börjar att kasta sten i något annat. Sverige har tidigare varit en stormakt och utrikesministern agerar fortfarande som om vi vore det…

Jag jobbar helt ideellt med socialreportaget från Ryssland. Om jag skulle få det publicerat och i så fall få betalt för det kommer jag i så fall att deklarera det på mitt kassakort. Trots att vi lever i ett tjuvsamhälle är jag alltid mycket noga med att göra rätt för mig, även om skatten skulle gå till att finanisera verksamheten för ett ljusskyggt riskkapitalbolag i något skatteparadis...



All Images © Mikael Good 2011. All Rights Reserved.

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: Limonchiki - Amsterdam Klezmer Band

//Chasid 

Added 2011-11-11 09:18 | Read 6382 times. | Permalink
Väldigt intressant ämne du skriver om här, jag skulle gärna läsa artikeln du arbetar på.

/Niklas
Svar från Chasid 2011-11-11 11:33
Tack för din kommentar Niklas :)
Jag ska försöka få in artikeln i någon svensk tidning, men den ska även översättas till engelska när den är klar. Det är så gott som spikat att den kommer att dyka upp i en utländsk tidning antingen på webben eller i tryckt form.
//Chasid
"Framförallt blir jag irriterad över att regeringen genom sina beslut ser till att fylla fickorna på dom som redan har så att det räcker och blir över med våra skattemedel..."

Jag blir alltid lika nyfiken på vad det är du och andra avser med sådana uttalanden:-) Vilka är det som betalar mest skatt? De som tjänar mest. Lätt att "glömma" det och tycka att folk som har bra betalt är ogina, trots att det är de som bidrar med mest pengar till staten (oss) och får minst tillbaka i förhållande till vad de tjänar.

Fina bilder annars, men lite överarbetade i efterbehandlingen kan jag tycka:-)
Svar från Chasid 2011-11-11 12:19
Tack för din kommentar Martin :)
Jag tänker först och främst på ägarna av dom utländska riskkapitalbolagen dit våra skattepengar går. Som jag har skrivit tidigare så anser jag inte att det är fel att tjäna pengar om man gör det på ett sunt sätt! Men själv så tjänar jag hellre andra människor än pengar :)
//Chasid
Makten 2011-11-11 14:07
Om skattepengar GÅR till utländska riskkapitalbolag så är vi helt överens. Men gör det verkligen det? Hur då, i så fall?
Svar från Chasid 2011-11-11 16:26
Det är nog första gången som vi är helt överens Martin :)
Du kan läsa mer om vad våra skattepengar går till här: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vardskandaler-satter-skattemoral-pa-spel_6628786.svd
//Chasid
Jo det gäller att hålla liv i rysskräcken, hela försvarsetablissemangets överlevnad står ju på spel, bland mycket annat. ;)
Sedan tror jag att Ryssarna fick en verklig insikt i hur den helt otyglade kapitalismen fungerade strax efter Sovjetunionens fall.
Samtidigt måste man väl tillstå att utvecklingen mot ett bättre samhälle knappast verkar gå med raketfart, jag tror att det är ganska mycket korruption till exempel som tar tid och är svårt att komma åt. Ett annat problem som de delar med andra är supandet som nått nivåer där det till och med påverkat medellivslängden kraftigt om jag förstått det hela rätt.
Men Ryssland är ju ett rikt land sett till naturtillgångar och Ryssarna är ett strävsamt folk så jag hoppas och tror att det skall bli bra i slutändan.
-affe
Svar från Chasid 2011-11-11 19:33
Tack för din kommentar Alf :)
Det är först sedan Vladimir Putin tog över rodret från Boris Jeltsin som den ryska ekonomin har börjat ta fart. Vladimir har rätt så hårda nypor men det är vad som behövs för att reda ut alla dom problemen som företrädaren lämnade efter sig. Vi får inte glömma att många ryssar är fostrade i ett system där det var staten som alltid hade det yttersta ansvaret. Därför har ryssarna för tillfället behov av en stark ledare som pekar med hela handen och säger åt dom vad de ska göra.

Många är oroliga för dom inskränkningarna i demokratin som har skett i Ryssland dom senaste åren men jag tror att det är övergående och inom en femårsperiod kanske ryssarna är mogna för att anamma en västerländsk form av demokrati igen. Det första demokratiförsöket slutade ju som bekant i en ekonomisk katastrof med många personliga tragedier som följd och en handfull oligarker skodde sig ordentligt på sina landsmäns bekostnad...

Alkolhol- och drogproblemen är enorma i Ryssland och jag kommer bland annat att ta upp det i mitt reportage men jag kan redan nu avslöja att den ryska regeringen tar i ordentligt för att få ned supandet genom att skapa fler arbetstillfällen och därmed en meningsfull framtid för sina medborgare.
//Chasid
Dina bilder visar tydligt den Ryska regeringens satsning på de äldre! Fortsätt med din djupresearch! /Peter-L
Svar från Chasid 2011-11-11 20:33
Tack för din kommentar Peter :)
Det var en ung tjej som bodde i lägenheten båda hennes föräldrar hade fallit offer för alkoholen. Även om lägenheten var i riktigt bedrövligt skick så hade hon fått löfte om hjälp med att renovera upp den med stöd från kommunen.
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer