"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skulle du vilja byta hus med dem?

Lettland är det landet inom EU som har drabbats hårdats av den ekonomiska krisen. Människor som hade det svårt redan innan krisen har fått det ännu sämre och många familjer lever idag under existensminimum. Den tidigare så hoppfulla ekonomiska tillväxten i Lettland som pumpades upp av bl a de svenska storbankernas aggressiva utlåning har helt avstannat och landet har gått in i en djup ekonomisk depression. Trettio procent av befolkningen mellan 18 och 40 år har sökt sig utomlands på jakt efter ett arbete så att den kan försörja sina familjer, många av dem har i bästa fall lämnat sina barn hos far- eller morföräldrar och träffar dem bara högst ett par gånger per år. I en del fall har föräldrarna bara försvunnit och ingen vet var de är...


I det här huset utanför Taurupe bor en pensionär © Mikael Good, 2008


I det här huset i Riga bor en trebarns familj och två pensionärspar © Mikael Good, 2006


Arbetslösheten i Lettland stiger i och med att den ena arbetsplatsen efter den andra går i konkurs. Alkolismen och hopplösheten breder ut sig. Kommuner slås ihop och hälsovårdsmottagningar, mataffärer och post avvecklas och lönerna sjunker. Detta samtidigt som priserna på mat och varor stiger. Myndigheterna saknar resurser till ordentliga pensioner, barnbidrag och arbetslöshetsersättningar. De största förlorarna är, som alltid, de som redan är svaga och utsatta; barn, pensionärer, ensamstående mammor och pappor, sjuka, handikappade och arbetslösa.


I det här huset i Riga bor en fembarnsfamilj och två pensionärspar © Mikael Good, 2006


I det här huset i Riga bor fyra stycken pensionärer © Mikael Good, 2008


Det stora problemet är att det är väldigt få personer i Sverige och de övriga EU-länderna som egentligen har förstått den fulla vidden av den ekonomiska krisen i Lettland. Jag har i ett stort antal artiklar och reportage, genom utställningar och i mina bägge bloggar försökt göra förståelsen för den totala vidden av letternas ekonomiska katastrof större och det har glädjande nog resulterat i ett stort antal penningåvor till några av de mest utsatta i Lettland. Men jag är medveten om att mitt arbete bara är en liten droppe i havet av alla behov.


I det här huset i Riga bor uteliggare på den utbrunna undervåningen och på övervåningen bor en ensamstående mamma med sina två barn © Mikael Good, 2006


I den här lägenheten i Salite bor en mamma, pappa, son och en mormor © Mikael Good, 2006

Så här kan du hjälpa människorna i Lettland:

http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/ge-en-gava/julpaket.html

Dagens låt: In The Gettio - Papa San

//Chasid

 

Added 2010-09-06 16:46 | Read 6160 times. | Permalink
Bankerna hade nog lite väl roligt i gamla öst. Det är ett helt fantastiskt arbete du lagt ner på det här och jag är full av beundran.
Svar från Chasid 2010-09-06 17:11
Det var direktörernas feta bonusar som drev dem att långa ut pengar utan vett och reson och enligt Uppdrag Granskning så har de inte sparkats utan i många fall befodrats!!!

Även om mitt arbete bara är en droppe i havet så säger jag som Moder Theresa: - Den droppen vill jag vara :)
//Chasid
Det må vara att regeringen är pank, med något slags program för ekonomiskt rekonstruktion måste de väl ändå ha? Om inte de ansvariga politikerna gör något alls, då lär situationen inte bli så mycket bättre, småskalig hjälp till trots.
Svar från Chasid 2010-09-06 18:09
Regeringen i Lettland gör så gott den kan men sparkraven är tuffa och det gör att de måste gå igenom ett ekonomiskt stålbad av allra värsta sort för att möjligtvis ta sig i genom och få snurr på ekonomin igen och de är så vitt jag vet tacksamma för all typ av extern hjälp!
//Chasid
Du gör en fin gärning med ditt engagemang för våra fattiga grannar i öst. Ett av de största problemen med världsbanken och valutafonden är att de reflexmässigt ordinerar stålbad, nedskärningar och utförsäljningar för att ge möjlighet till finansiell hjälp. Det är lite som att ordinera sträng diet till befolkningen i en svältkatastrof.
-affe
Svar från Chasid 2010-09-07 08:18
Du glömde ett namn på listan Affe!
Anders Borg har varit väldigt agressiv gentemot den lettiska regeringen och har ställt tuffare krav på landet än vad världsbanken och valutafonden gjort. Man kan ju ställa sig frågan varför Sveriges finansminister är så angelägen över Lettlands politik, Lettland är ju ändå ett fritt och demokratiskt land! Herr Borgs engagemang har nog med svenska pengar att göra, 550 miljarder närmare bestämt och vad gäller pengar så är Herr Borg i det närmaste beredd att gå över lik...
//Chasid
Bra och enkla bilder som fyller en funktion. Det är sann fotografi.
/Jonas
Svar från Chasid 2010-09-07 08:19
Fotografi ska aldrig bli för komplicerat, det ska vara rakt och enkelt! Kul att du gillar bilderna Jonas!
//Chasid
Dina bilder av den Lettiska misären är i alla fall himla bra foto. Jag antar att det inte är det första du vill att man ska tänka på, men man är ju lite miljöskadad som fotograf.

Självklart är all hjälp välkommen, stor eller liten, det förstår man ju.
Svar från Chasid 2010-09-07 08:26
Alla faktorer är viktiga för att väcka ett intresse och bilderna är bra på att dra blicken till sig :)
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer