"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

London en fascinerande blandning av dåtid och nutid

London, en metropol där doften av historia och mångfald hänger i luften, är inte bara en turistmagnet utan även en utmärkt plats för gatufotografering. Bland de välkända turistmålen gömmer sig en mängd platser som bara väntar på att upptäckas.

Förra året begav jag mig till London med familjen och lyckades förena nytta med nöje genom att fånga bilderna som illustrerar denna artikel. Gatufotografi kräver koncentration och närvaro, och att resa med familjen är inte alltid det optimala valet. För att inte låta dem vänta på mig allt för länge anpassade jag mig och fångade många bilder i farten eller passade på under deras shoppingutflykter.

Många gatufotografer väljer att jobba med vidvinkel, men för mig som har bildreportage-tänket djupt rotat i ryggmärgen, har ett 28-200mm-objektiv blivit mitt val. Tamrons 28-200mm f2.8-5.6 är ett objektiv som jag varmt rekommenderar och som ger möjlighet att snabbt växla mellan olika utsnitt för att skapa bredd och variation.

Bland mina Londonbilder kan du stöta på några välkända ansikten. För mig spelar en persons kändisstatus ingen roll; jag fokuserar på att fånga intressanta situationer. Respekt för människors integritet är dock avgörande, och jag undviker att fotografera dem som befinner sig i utsatta situationer. Mina redaktionella reportage om utsatta människor har alltid skapats med största respekt för individen och på deras villkor!


Valet av kamera och objektiv är viktigt, men valet av skor är ännu viktigare. Londons gator kräver ordentligt skodon, och jag kan varmt rekommendera Reebok Ridgerider 6 Gore-Tex, en utmärkt och prisvärd sko för långa promenader på hårda ytor, och de håller fötterna torra om regnet skulle falla.


London är dyrt, mat och resor kostar betydligt mer än i Sverige, men stadens rika utbud av upplevelser gör kostnaderna väl värda resan. Även om det var trevligt att utforska London tillsammans med familjen rekommenderar jag starkt att resa ensam eller med en kompis om du främst är ute efter gatufotografering. I annat fall får du göra som mig och passa på att rasta kameran medan resten av familjen gör något annat.

Bilderna i den här artikeln är bara ett litet urval av de bilderna som jag tog i London med omnejd i april förra året. På resan använde jag mig av en Sony A9+28-200 samt en Ricoh GR III i reserv. Jag har varit ute på mängder av reportageresor runt om i världen och har lärt mig att bara plocka med det mest nödvändiga, oftast inte mer än att allt plus en MacBook Air ryms i handbagaget. En kameraväska kan bli väldigt tung om man ska bära runt på den en hel dag, och då är det bra att ha med sig en slimmad utrustning.

Text och foto: Mikael Good

Added 2024-02-13 07:40 | Read 2245 times. | Permalink
Superb samling av bilder! Man känner igen din stil direkt. Något så pass sällsynt som riktigt BRA gatufotografi, och mycket av varan dessutom!
Svar från Chasid 2024-02-15 08:12
Tack för din vänliga kommentar Per!
/Mikael
Gatufoto lämnar mig i regel ganska oberörd, det är inte min grej helt enkelt. Men detta är mycket god fotografi!
Svar från Chasid 2024-02-15 08:16
Tack för din kommentar Peter! Egentligen är jag ingen gatufotograf utan en ganska så renodlad dokumentärfotograf, som tänker bildreportage än i enskilda bilder. Och jag är öppen och tydlig med vad jag gör och interagerar gärna, vilket renodlade gatufotografer oftast inte gör.
/Mikael
Du har verkligen lyckats fånga gatans människor. Skulle du fått en bättre bildserie utan familjen i stan? Kanske undvikit konflikter.
Tror Eric
Svar från Chasid 2024-02-15 08:22
Tack för din kommentar Eric! Det blev inte så många konflikter, det var ju jag som betalade för resan och uppehället! :) Och jag fick mitt lystmäte vad gäller bilder. Framförallt var det väldigt lätt att fotografera människor i London. Jag är van vid betydligt mindre sammanhang, där det inte alltid är så lätt att smälta in.
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer