"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Den första boken i en serie om fyra är på gång



Jag har tidigare skrivit om mitt kommande bokprojekt. Nu har jag funderat färdigt och har bestämt mig för att inte bara göra en bok utan fyra.



Till den första boken hade jag plockat fram lite mer än tusen bilder. Efter en första sållning är de nu nere i 862. Snart ska jag sätta igång och sålla ytterligar bland bilderna och välja ut drygt 200 bilder, och av dem ska jag välja ut dem som ska vara med i boken. När det är klart kommer jag att layout boken i Indesign, och skriva eventuell text till den innan jag skickar in den till provtryck antingen på MyFujifilm eller Blurb.



Om allt går som det ska kommer den första boken att ges ut i år och den kommer sedan följas av en eller två böcker nästa år och en fjärde om två år. Helst av allt vill jag duplextrycka boken för att bildkvaliteten ska bli den bästa. Det kostar lite mer men å andra sidan har jag lärt mig att man inte ska snåla med pengarna. Det kanske även går att få ett stipendium till boken, om du har något bra tips på en stipendiegivare får du gärna tipsa mig. Ett annat alternativ är att ge ut boken via Blurb och låta dem som är intresserade av den beställa den därifrån.



Formatet på boken är inte riktigt spikat ännu, men det lutar åt att det kommer att bli en relativt stor bok med hårdpärm då bilderna kräver det. Några av bilderna i inlägget kommer att vara med i den första boken. Bilderna tog jag i några samhällen i Valakiet vid randen av de Transsylvanska bergen i Rumänien för drygt sju år sedan.





Text och foto: Mikael Good

Added 2021-07-11 11:49 | Read 6749 times. | Permalink
Ett intressant jobb du har framför dej.
Svåraste blir väl att sålla blanda alla de fina fotona.
// Conny
Svar från Chasid 2021-07-12 11:22
Tack för din kommentar Conny! Det är alltid svårt att sålla bland bilder men jag har gjort många fotouställningar och har så att säga vanan inne. Det jag kommer att ha svårast med är ordningen på bilderna vilken som ska ligga först, sist och därimellan.
/Mikael
Längmanska kulturfonden är kanske värt ett försök, likaså Allmänna arvsfonden. Ditt uppsåt verkar vara på rätt spår för deras preferenser.
Idag trycker man ofta fullsvart istället för duplex. Skillnaden är ytterst svår att se om ens alls. FM-raster är värt att fundera på men då drar det nog iväg i kassan. Har inte prisbilden aktuell för mig nu.
Lycka till med projektet!
Svar från Chasid 2021-07-12 11:27
Tack för din kommentar Gunnar! Tack för tipsen om fonder, jag ska även kolla upp tipset om fulsvart. När jag jobbade som originalare på ett tryckeri var det duplex som gällde om man ville ha snygga svartvitabilder. Det går att göra boken på Blurb eller MyFujifilm och kvaliteten därifrån är inte så dålig men nackdelen är att styckpriset blir högt en tryckt bok, antingen i offset eller digitaltryck med en upplaga på 100-200 exemplar blir billigare per enhet.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer