"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Förintelsens minnesdag 27 januari 2021



I dag är det den 27 januari vilket är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau av sovjetiska trupper. 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag.
Runt om i Sverige anordnas minnescermonier men till följd av pandemin sker de allra flesta digitalt.

Drygt 6 miljoner judar, och uppskattningsvis 1 miljon romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer under förintelsen. Nazisterna förde noggrann bok över antalet judar som mördades. Men varken de eller deras kollaboratörer var så noga med att föra bok över hur många romer som mördades. Därför kan man bara grovt uppskatta antalet romska offer, en del källor nämner 500.000 medan andra nämner 2 miljoner. Även forskningen kring folkmordet på romer är bristfällig. Men man vet att en stor del av europas romer mördades under det andra världskriget.

I dag ser vi åter hur människor behandlas illa på grund av sitt ursprung, sin tro och sin etnicitet. Rasismen, antisemitismen och antiromanismen (antiziganismen) ökar kraftigt. Extrema religiösa och politiska grupper på högerkanten sprider hat mot judar. Sociala medier fylls med konspirationsteorier med udden riktat mot judar. I flera europeiska länder har hatbrotten mot judar ökat och allvarliga terrorattentat har riktats mot judar. Människor misshandlas och mördas för att de är romer och judar. I de östra delarna av Europa ekar slagord som hetsar mot romer på gatorna. Både romer och judar som grupp görs på olika sätt till syndabockar för majoritetssamhällets motgångar särskilt så här i corona-tider. Därför är det är de än mer viktigt att vi inte glömmer vår historia, och därför är förintelsens minnesdag extra viktig för oss, låt oss aldrig glömma det fruktansvärda som hänt!

Barnen på bilden överlevde Auschwitz, de befriades av sovjetiska soldater den 27 januari 1945. Den har tagits ur en film som visar befrielsen av Auschwitz som gjordes av filmenheten från 1:a ukrainska fronten. Barnen på bilden heter Tomasz Szwarz, Alicja Gruenbaum, Solomon Rozalin, Gita Sztrauss, Wiera Sadler, Marta Wiess, Boro Eksztein, Josef Rozenwaser, Rafael Szlezinger, Gabriel Nejman, Adek Apfelbaum, Hillik Apfelbaum, Mark Berkowitz, Pesa Balter, Rut Muszkies, Miriam Friedman samt tvillingarna Miriam Mozes och Eva Mozes som bär stickade hattar.

Minnesceremonin som sker i Stockholms stora synagoga är digital och kan följas via den judiska församlingens hemsida. Sändningen börjar klockan 18.30. Israels vice ambassadör Efrat Hochstetler och Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia närvarar. Det kommer bland annat att bjudas på ljuständning, musik, vittnesmål av förintelseöverlevaren Eva Byk, prisutdelning, tal och bön.

Samtidigt inleds en digital minnescermoni för förintelsens romska offer i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm, sändningen börjar klockan 18.30, och kan följas via Facebook Live.

Text: Mikael Good. Foto: Alexander Voronzow/SUB/Wikimedia

Added 2021-01-27 09:14 | Read 4613 times. | Permalink
Att folk inte lär sig av liknande händelser visar hur snabbt vi glömmer och också vilken ondska som finns bland människor och att även helt till synes normala människor i rätt sammanhang( eller fel är kanske rättare sagt) har en benägenhet till ondska också. Just därför är det alltid aktuellt att ta upp och minnas tyvärr.
Svar från Chasid 2021-01-27 17:15
Tack för din kommentar Martin! Det är viktigt att vi ständigt påminns om det som har skett för att förhindra att det sker igen.
/Mikael
Hej Mikael
Tack för att du visar detta och påminner oss.
Ha de gott
Jerry
Svar från Chasid 2021-01-27 17:16
Tack för din kommentar Jerry! Jag lovade en judisk förintelsöverlevare att inte glömma bort det fruktansvärda som hänt, och det löftet kommer jag att hålla tills jag dragit mitt sista andetag.
/Mikael
Påminnelser är bra. Många invaggar sig i en falsk säkerhet i stil med att; de tyska nazisterna var en särskild sorts onda människor, men dom är nu en gång för alla är borta ur historien. "Vi skulle aldrig..."

Tyvärr tror jag att civilisationens fernissa är tunn. Jag tror att redan vid måttliga påfrestningsnivåer förfaller många till just den sortens grymt barbari. Vi skall inte heller glömma att det inte var nazisterna som började med avancerad grymhet mot judar. Judeprogromer hade länge varit regelbundet återkommande i Europa – och det var vanligt folk som stod bakom.

I dagens Sverige finns det ingen egentlig antisemitism – med två huvudsakliga undantag. Det ena är extrema högergrupperingar som NMR. Det handlar om mycket små marginaliserade grupper utan inflytande på samhällslivet. Dessutom ger dom sig sällan på judar direkt (det är mest hatiska ord).
Det andra är den militanta politiska islamismen vars glödande judehat är centrerat i Malmö. Detta har en avsevärd inverkan på samhällslivet, då judarna tvingas lämna Malmö. Många utvandrar till Israel.
Detta är förfärande och för Sverige genanta omständigheter. Svenska medborgare tvingas att i större mängd flytta från sina hem, och i många fall emigrera - för att dom utsätts för avancerad antisemitisk förföljelse. Judiska kretsar har protesterat – till och med officiellt från Israeliskt håll. Det dom får höra är det gamla vanliga: ”Oacceptabelt, oacceptabelt – bla, bla, bla...”

Det här tycker jag är en mycket passande sak att ta upp på minnesdagen av förintelsen.
Svar från Chasid 2021-01-27 17:41
Tack för din kommentar Peter! Jag håller med dig att civilisationens fernissa är tunn, det har visat sig flera gånger efter nazismens fall. I Sverige fortsatte på sätt och vis utrotningen av minoriteter såsom romer, resande och samer långt efter nazitysklands fall. Bland annat tvångssteriliserades kvinnor, barn togs från sina föräldrar och sattes på uppfostringsanstallt och förstördes för livet. Tvångsaborter genomfördes på kvinnor från dessa minoriteter i vissa fall precis innan födseln. Allt gjordes med regeringens och dess samarbetspartier goda minne i rasbiologins namn, målet var att man på sikt skulle göra sig av med icke önskvärda minoritetsgrupper. I det svenska folkhemmet fanns det inte plats för dem som inte rättade in sig i ledet. Det är mer än dags att vi inrättar en sanningskommission för att reda ut vårt mörka förflutna.
/Mikael
syntax 2021-01-27 18:51
Jag håller med dig! Det behövs en sanningskommission för att reda ut denna skuldfråga. Det är obegripligt hur det i närtid har kunnat gå till i Sverige. Det gäller inte bara etniska grupper som romer – man kunde ta in vem som helst som man uppfattade som asocial. Om vederbörande inte hade stöd och uppbackning, kunde det gå till sterilisering.
Detta hindrar dock inte att vi är uppmärksamma inför vad vi har framför näsan i dag – nämligen hur radikala islamister bedriver en brutal och ohämmad antisemitism i Malmö.
Svar från Chasid 2021-01-29 17:20
Förföljelsen av judar i Malmö är en skamfläck för Sverige. Tyvärr har politikerna tidigare gullat allt för mycket med islamisterna, och det är först nu som de halvhjärtat har satt ned foten, och pekar med hela näven och säger att det är oacceptabelt. Det är politikernas beteende som är oacceptabelt och det måste vara nolltolerans och kännbara straff för antisemitism.
/Mikael
Att deras namn finns kvar till bilden är bra och vackert i sammanhanget. Vad får en del figurer att förminska detta fasansfulla till lögnaktigt och att det inte skett?
Svar från Chasid 2021-01-27 17:19
Tack för din kommentar Lars! Det är inte bara figurer som förnekar förintelsen, även hela länder förnekar det fruktansvärda som hänt trots att bevisnen är överväldigande.
/Mikael
Nazisterna var dom som på ett synnerligen sofistikerat och utstuderat sätt inledde ett grymt försök att utrota en hel folkgrupp. Industriellt och avskyvärt organiserat. Obegripligt att det kunde ske, men tur att den fria och demokratiska världen satte stopp för det, om än alldeles för sent, pga naivism och godtrogenhet. En naivism som vi tyvärr idag ser nya exempel på, även i vårt eget land. Lek inte med elden, som de tyska politikerna gjorde kring 1930-33. Ge dom inte lillfingret, för då tar dom hela handen och till slut både armen och hela dig.
Svar från Chasid 2021-01-27 17:27
Tack för din kommentar Nils! Genom att stegvis avhumanisera judarna fick nazisterna med sig folket i sin fruktansvärda plan att utrota judar, romer och andra icke önskvärda individer. Den demokratiska världen omfamnade till en början Hitler och såg honom som en förebild och garant för fred. Även svenska politiker och partier på både vänster, mitten och högerkanten beundrade Hitler, och det var inte förrän krigslyckan vände för nazisterna som svenskarna började byta fot. Rapporter om nazisternas grymheter nådde en del svenska företagare och diplomater som arbetade mot nazityskland men i de flesta fallen valde de inte att tro på uppgifterna och ignorerade dem.
/Mikael
Det är skrämmande att se hur helt vanliga och normalt funtade människor plötsligt låter sig bli lakejer till karismatiska rabulister, som skedde i Tyskland och gav Hitler den möjlighet och makt han sen tog. Dvs. fullständig kontroll.

Samma tendens kan ju beskådas i USA, när till synes hederliga människor plötsligt blivit fullständigt korrumperade av Trumpclownen och hans anhang. Plötsligt är republikanska senatorer pantfångar hos de väljare som valde att tro på rabulistens lögner, dvs. senatorerna vågar inte göra sig av med trumpen av rädsla för väljarna ...

Så svag är människan.

- hawk
Svar från Chasid 2021-01-29 17:28
Tack för din kommentar Håkan! Även om det som hände i USA är allvarligt är det på långt när inte lika allvarligt som det som skedde i Tyskland på 30-talet, det går inte ens att jämföra med Mussolinis Italien. Jag oroar mig främst över inskränkningarna i yttrandefriheten och det framväxande övervakningssamhället, samt över Kinas stormaktsambitioner och vapenskrammel. Om det skulle visa sig att Biden är en svag president kommer Kina att flytta fram sina positioner rejält och då kommer de inte att dra sig för att starta krig för att få sin vilja igenom.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer