"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Indisk sopsortering



I Indien är det inte ovanligt att ett sällskap som haft picknick lämnar skräpet efter sig. Men som tur är finns det de som städar efter dem. Först kom några hundar som slickade i sig resterna av maten från papperstallrikarna. Ett par kor fick också syn på de kvarlämnade läckerheterna, de jagade bryskt iväg hundarna och började sätta i sig både mat och papptallrikar. Plastbesticken och flaskorna lämnade kossorna kvar, de togs sedan om hand av människor som städade efter picknick-sällskapen.

Text och foto: Mikael Good

Added 2020-12-23 12:00 | Read 4175 times. | Permalink
Bra bild och text, tack Mikael!

För kanske 15 år sen hörde jag kungen hålla tal i ett akademiskt sammanhang. Han tog upp asgamarna i Indien. De stod för en viktig del av renhållningen men höll på att dö ut p g a miljögifterna. Kungen sa att resultatet var " ............. errrh ............... inte trevligt". Kroppsspråket sa "vedervärdigt". Sen sa kungen att vi måste skydda människor, djur och ekosystem.
Svar från Chasid 2020-12-23 19:32
Tack för din kommentar Måns! Även korna står för en viktig del av renhållningen i Indien, de äter i princip allt och deras magar bryter effektivt ned det mesta förutom plast. Indien är väldigt skräpigt, men det finns områden där det är rent och fräscht, ett av de ställena är Darjeeling, där är det böter på nedskräpning och betydligt renare än i Sverige.
/Mikael
Intressant. Och bra bild 'även om den är "ful"!
//GöranR
Svar från Chasid 2020-12-25 10:48
Tack för din kommentar Göran.
/Mikael
Jag har själv rest och bott i Indien och detta är en förenkling för det finns otroligt mycket skräp, sopor och biologiskt jox som ligger överallt. Visst äter hundar och kor en del men mycket ligger kvar på gator, diken och i högar runt staden. Det finns en typ av sopsortering i många städer och det är oftast de fattigaste som har hand om att ta hand om soporna. Men i praktiken finns det ton av plast som inte tar hand om och som förgiftar djur och människor.
Svar från Chasid 2020-12-25 10:53
Tack för din kommentar Jens! Jag håller med dig om att det överlag är väldigt nedskräpat i Indien förutom i vissa städer som Darjeeling där det är rent och fräscht och böter på nedskräpning. Picknickplatsen på bilden ligger vid randen av djungeln i ett skyddat område och där var nedskräpning förbjuden. Picknicksällskapen fick hyra sig en plats och i det priset ingick även städning. Men först åt hundar och kor det som gick att äta och sedan tog städpatrullen vid och städade upp resten. Vart de resterna tog vägen vet jag inte, men förmodligen använde de plasten till att elda med och eller att tändA sina brasor med.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightyone as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer