"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fattigdomen är djup mitt i Europa


För sex år sedan var jag i Rumänien på reportageresa. Jag besökte bland annat ett par byar varifrån många av dem som tigger på gatorna i Sverige, Tyskland och Österrike kommer. Trots att jag tidigare har rapporterat om fattigdom runt om i världen var jag inte riktigt beredd på den djupa fattigdom som jag mötte mitt i Europa.

Aldrig tidigare har jag mött en så extrem fattigdom och utanförskap i ett annat EU-land som i de romska byarna som ligger vid foten av de transsylvanska bergen. Med en rejäl klump i halsen gjorde jag mitt bästa för att dokumentera det jag såg med min kamera och med min penna. Min målsättningen var att sprida vidare mina bilder och artiklar till så många som möjligt för att de med egna ögon skulle få se vilka vidriga förhållanden som romer i Rumänien tvingas leva under. Redan dagen efter mitt besök fick jag möjlighet att dela mina intryck från byarna till en större grupp människor när jag blev intervjuad live från Rumänien i Sveriges Radio P4:as eftermiddagsprogram.

Men samtidigt som jag fick möta djup och omskakande fattigdom i byarna så träffade jag många glada och trevliga människor som släppte mig in på livet och glatt lät mig dokumentera deras vardag. Kvinnan på bilden kom fram till mig och frågade om jag ville fotografera henne och hennes söta lilla bebis. Självklart ville jag det och tog ett par bilder och tackade sedan glatt för att jag fick fotografera dem. När jag fotograferar människor i en utsatt situation är jag tydlig med vad jag gör, och frågar om det är ok att jag tar bilder. Att smyga omkring med teleobjektiv och försöka vara som en fluga på väggen är ingenting jag rekommenderar för seriösa bildjournalister och reportrar. 

De flesta som tigger i Sverige och andra europeiska länder skulle inte göra det om de hade ett annat arbete. Att tigga är bara en desperat lösning för att kunna försörja sig själva och familjen. Förbud mot tiggeri leder ingenstans, det kommer bara att leda till att utsatta människor blir ännu mer utsatta och diskriminerade. Det är den strukturella diskrimineringen av romer som grupp som först måste upphöra i Europa, och romerna måste ges samma rättigheter och möjligheter som övriga medborgare i den Europeiska unionen, och få samma rätt till hälsovård, utbildning och försörjning, som oss andra. När så sker är jag övertygad om att tiggeriet kommer att upphöra.

Text och foto: Mikael Good


Added 2020-11-18 12:01 | Read 4702 times. | Permalink
Bra blogg men sjukt att det ska vara så här. Som vanligt är det dom rikaste som vill ha bort tiggarna. Kan det vara det dåliga samvetet som gör sig gällande när dom ska gå in i affären och handla. Gav vad jag kunde till en familj här i Valbo. När han var tvungen att flytta på sig lämnade han ett tackbrev till mig. Idag vet jag inte hur det gått för familjen. På grund av en skada slutade jag jobba när jag var 58 och det syns på pensionen idag. Men hur taskigt jag än har så har dom här det betydligt sämre.
Sten
Svar från Chasid 2020-11-18 20:19
Tack för din kommentar Sten! För många är det svårt att få Europas fattiga på sin tröskel oavsett om de har gott om pengar eller inte. Men de allra flesta som kommer hit gör det på grund av diskriminering och brist på arbete. Om EU gemensamt ställde tuffa krav på länder som Bulgarien och Rumänien att verkligen göra något åt de mest utsatta minoriteterna i sitt land och satte hårt mot hårt och frysa EU:s ekonomiska stöd tills de gett romer och andra nationella minoriteter samma rätter som etniska bulgarer och rumäner. Risken att de skulle lämna EU pga sådana påtryckningar finns, men den är ändå minimal med tanke på att exempelvis Rysslands ekonomiska situation är rätt så svag för tillfället, och den union som de tänkte bygga i öst tillsammans med länder som Belarus och Ukraina har havererat.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer