"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Dödsmisshandeln som skakade Sverige



Natten mellan den 7 och 8 augusti 2018 misshandlades den hemlöse rumänen Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu till döds av två tonårspojkar i Smedbyparken i Huskvarna. Den fruktansvärda händelsen borde blivit en väckarklocka mot det besinningslösa våldet, tyvärr blev den inte det och våldet mot utsatta människor ökar i Sverige.

I samband med ettårsdagen av Gicas död förra året bestämde jag mig för att skriva ihop en artikel om honom. Jag ville visa att Gica inte var en "råtta" som han kallades av sina antagonister, utan en människa av kött och blod precis som du och jag. Gica var inte något helgon men ingen förtjänar att över tid utsättas för sådan utstuderad mobbing och trakasserier som han gjorde, och sättet som han dödades på var både rått och brutalt.

Genom åren träffade jag Gica vid ett flertal tillfällen och jag hade möjlighet att prata lite mer med honom med hjälp av tolk vid några av dessa tillfällen. Jag kan inte säga att jag kände Gica på djupet, det gjorde egentligen ingen, han valde att inte släppa in någon på livet. Gica ville själv ta hand om sina problem utan någon annans inblandning. Efter hans tragiska död skrev jag ihop en längre artikel om Gica delvis för att få ett avslut och för att berätta om vem Gica var och varför han hamnade där han hamnade.

I samtal med Gicas bekanta, släktingar, personer från frivilligorganisationer och kyrkor, samt vid genomläsning av förundersökningsmaterialet kunde jag sakta men säkert pussla ihop en grovkornig bild av hans liv. Jag hade ofta en rejäl klump av sorg i halsen när jag gjorde det, särskilt när jag läste om händelseförloppet på mordkvällen.  På årsdagen för Gicas död förra året publicerade jag artikeln med rubriken "Dödsmisshandeln av Gica skakade Huskvarna" på Facebook samt i min blogg på Blogger.

Gärningsmännen eller rättare sagt pojkarna och deras vänner avhumaniserade Gica och kallade honom för "råttan". Med min artikel vill jag rehumanisera Gica och visa att han var en medmänniska som på grund av olika omständigheter i livet hamnade snett, en människa som förtjänade ett betydligt bättre slut på sitt liv. Det som hände Gica borde aldrig ha fått ske. Det fanns vuxna personer som visste vad Gica utsattes för, men de valde att fegt titta bort och några av dem hejade på.

Tyvärr ökar våldet mot utsatta människor enligt polisen. Många människor som har flytt fattigdom, främlingsfientlighet, religiös extremism, krig, våld och hat har kommit till Sverige de senaste åren. De flesta av dem har behandlats väl men det finns tyvärr de som utsätts för hat, misshandel och till och med ond bråd död.

Med tanke på det hårdnande samhällsklimatet tror jag att det är viktigt att vi som tror på solidaritet och medmänsklighet inte gömmer vår blick för utsatta människor utan ger dem en chans att resa sig, för att i förlängningen kunna bidra till vår gemensamma välfärd. Ett första steg vore att erbjuda en tak över huvudet garanti åt alla hemlösa, ingen ska behöva sova på gatan.

Jag är bekännande kristen. Över 2000 bibelverser handlar om fattiga och förtryckta. Jesus står på de minsta och svagastes sida. Ett samhälle som inte tar hand om fattiga och förtryckta och som fokuserar på den starkes överlevnad vill jag inte att mina barn ska växa upp i och därför vill jag vara en motkraft mot detta synsätt.

Klicka här för att läsa artikeln om Gica

Text och foto: Mikael Good

Added 2020-08-07 07:42 | Read 6239 times. | Permalink
Håller med om allt du skriver! Solidaritet är ett begrepp som måste tillbaka i samhället, efter de sista 25 årens avhumanisering och egoism. Det var inte bättre materiellt tidigare, men klyftorna var mindre och vi tänkte mera på varandra.
Svar från Chasid 2020-08-09 09:12
Tack för din kommentar Nils! Förr fanns det en plats för alla i samhället, jag skulle också vilja komma tillbaka till det tänket, jag tror att det skulle kunna vara en lösning på många av de problemen som vi ser i samhället idag.
/Mikael
En stark bild har du skapat! Jag läste artikeln, välskrivet och fantastiskt om ett tragiskt människoöde. Jesus står på de svagastes sida, när jag läste det tänkte jag på Jesu ord: "Det är inte de friska som behöver läkare, utan de sjuka. Jag har inte kommit för att kalla rättfärdiga till omvändelse, utan syndare.”
Svar från Chasid 2020-08-09 09:14
Tack för dig kommentar Ragnar! Överallt där jag har fått se väckelse dra fram över världen har det varit bland marginaliserade och utsatta grupper det är främst de som är mottagliga till Jesu ord.
/Mikael
Brutaliseringen är en trend över hela Europa, ja även globalt.
Historien brukar upprepa sig och jag ser likheter mellan nutid och 1920-30 talet.
Nationalismen frodas och det rustas.

Mvh Janne
Svar från Chasid 2020-08-09 09:17
Tack för din kommentar Janne! Även om det är en starkt bidragande orsak så kan vi inte enbart skylla brutaliseringen och främlingsfientligheten på nationalisterna. I ett land som Rumänien är det socialdemokrater och liberaler som står i det främsta ledet i diskrimineringen av deras nationella minoritet romerna.
/Mikael
Vad för för ont hade han gjort mer än då försöka överleva och däri vilar ingen ondska...
😥
Svar från Chasid 2020-08-09 09:20
Tack för din kommentar Hans-Åke! Det är viktigt att vi aldrig glömmer det som hände Gica och står upp för de svaga som utsätts för de starkas trakasserier.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer