"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Välkommen till förorten - stort bildreportageDe flesta känner mig säkert som en reporter som reser världen runt och berättar om människor och miljöer. Men lika viktigt är det för mig att berätta om människor i mitt närområde. Under några år har jag rört mig på Österängen och Öxnehaga två förortsområden som ligger på promenadavstånd från mitt hem.Jag bodde på Österängen i elva år innan jag gifte mig och flyttade till Huskvarna för 16 år sedan. Trots att det fanns mycket spännande och färgstarka människor i mitt grannskap på den tiden valde jag tyvärr inte att dokumentera dem, vilket jag ångrar idag. Nu har åren gått och många av dem finns tyvärr inte kvar förutom i minnet. Under tiden som jag bodde där var jag själv en del av förorten, vilket gör att jag har lätt för att smälta in. Detta tillsammans med att jag är öppen med vad jag gör, och att många känner igen mig, gör att jag kan röra mig och fotografera ganska så fritt.
I många länder som jag rest i lever människorna sina liv på gatan i betydligt större utsträckning än i Sverige. I och med att förortsområdena ofta består av en blandning av människor från många olika kulturer och bakgrunder är det ett annat folkvimmel än i så kallade "svennegetton" där livet ofta kretsar runt det egna huset. I förortsområdena är barn ute och leker och spelar fotboll, äldre rör sig runt på områdena, eller träffas i centrum för att snacka eller ta en fika. Jag tycker om multikultur och trivs i förorten, där det finns liv och rörelse, och en möjlighet att möta människor och byta några ord.
Jag försöker inte romantisera förorten som en del politiker och kulturarbetare tenderar att göra. Det finns problem i förorten men jag tror att det går att göra något åt problemen. Under några år var jag själv en del av problemen och sedermera arbetade jag volontärt mot dem. Ska man nå en positiv förändring i förorten ska man hålla röstfiskande politiker så långt borta som möjligt och låta civilsamhället (församlingar, föreningar och privatpersoner) samverka tillsammans med bostadsbolag och kommun med uppbackning av områdespolis. Just områdespoliser är viktiga, då de bygger relationer med människorna på orten, och känner de flesta barnen och ungdomarna. Andra poliser ses ofta som fiender, och ibland utsätts de tyvärr för glåpord, raketbeskjutning och stenkastning vilket är helt förkastligt! 
Under de första åren i början av 2000-talet engagerade jag mig volontärt i Österängens gym tillsammans med några andra "gubbar" i 30-års åldern, vi kom från olika kulturer och bakgrunder och en del av oss hade vuxit upp på området. Vi var starka och bra på kampsport och vann snabbt förortsgrabbarnas respekt. Vi blev deras förebilder, de lyssnade på oss, och när vi behövde sätta gränser gjorde de som vi sa. De flesta grabbarna som vi lärde känna bröt med den våldsamma gängkulturen och är idag stadgade familjefäder.Förorten är ett av projekten som jag jobbar med över tid, och det är inte helt omöjligt att projektet kommer att utmynna i en bok eller en utställning någon gång i framtiden. Bilderna i inlägget tog jag under våren och sommaren 2019 med en Sony A7rII och en Leica M 240.  I år är många rädda för coronaviruset, och det är inte alls samma folkvimmel på Öxnehaga och Österängen som tidigare år. Förhoppningsvis återkommer folklivet när faran för pandemin blåses av. Text och foto: Mikael Good

Added 2020-06-12 12:00 | Read 2966 times. | Permalink
Underbart Mikael!
Så fina bilder. Äntligen bilder som sticker ut och har något att berätta.
Trevlig helg/per-erik
Svar från Chasid 2020-06-12 12:30
Tack för dina uppmuntrande ord Per-Erik! En trevlig helg önskar jag dig också!
/Mikael
Härligt inlägg med många jättefina svartvita bilder. Så här bra blir det när text och bild samverkar.
Tack!
MVH Janne
Svar från Chasid 2020-06-12 17:30
Tack för din uppmuntrande kommentar Janne!
/Mikael
Toppen, ånyo! Alltid lika intressant att ta del av text/bild!
Svar från Chasid 2020-06-12 17:31
Tack för din uppmuntrande kommentar Ragnar!
/Mikael
Fin serie bilder du bjöd på Mikael
Svar från Chasid 2020-06-12 17:31
Tack för din uppmuntrande kommentar Ronny!
/Mikael
Jättefint reportage med många fina bilder. Den lilla flickan i vit tyll sticker ut alldeles särskilt. Kul att se ett angeläget fotografi här på FS.
/Gunnar S
Svar från Chasid 2020-06-14 10:21
Tack för din uppmuntrande kommentar Gunnar! Socialt engagerad fotografi blir tyvärr allt mer ovanligt, men jag hoppas att jag med mina bilder kan få vara med och påverka en och annan ung fotograf att söka sig i den riktningen.
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twelve as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer