"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En liten och kompetent fujikamera för reportage



Jag tycker om Fujis kameror! De har knappar, och rattar på precis rätt ställen, vilket gör kamerorna lättarbetade och omtyckta av reportage- och gatufotografer. Men på ett par viktiga punkter fallerar de tyvärr.



De senaste åren har jag haft en del olika Fujikameror, det är kameror som designats av entusiaster för entusiaster, och alla knappar och vred sitter precis där de ska. Men trots detta har jag aldrig varit riktigt nöjd med kamerornas egenskaper på höga ASA, eller autofokusens förmåga i dunkla miljöer. Till sist blev mitt missnöje allt för stor och jag valde att gå tillbaka till Sony, som har kameror som är betydligt bättre på höga ASA, och som ställer fokus snabbt och exakt. Men jag måste erkänna att jag gillar känslan i Fujis kameror, och skulle gärna se att både Sony och Fuji slog sina kloka huvuden ihop, och tog fram ett par riktigt bra kameror för entusiaster. 



Trots att jag har sålt bort det mesta av min Fujiutrustning har jag valt att behålla en Fujikamera – XE-2. Det är en liten smidig och kompetent kamera som fortfarande levererar trots att den har fem år på nacken. Särskilt bra blir det i svartvitt, den är en av de bästa digitalkamerorna för svartvitt. I mitt tycke har XE-2:an den bästa Fujisensorn, den har hyffsat snabb autofokus, och den levererar filmlika RAW-filer på höga ASA, tyvärr lider den av smearing i JPG, men kör man i RAW kommer man förbi det problemet.



Det enda som jag saknar är bildstabilisering, vilket är väldigt användbart vid fotografering i dunkla miljöer. Det är lite märkligt att Fuji inte kan bygga in stabilisering i ett kamerahus som är något större än Sonys A6000-serie som har stabilisering. I en kommande XE-4 vore det ultimat om Fuji inkluderar bildstabilisering. De får gärna ge den bättre egenskaper på höga ASA, och något snabbare autofokus. En sådan kamera skulle kunna bli mumma för reportagefotografer. 



Jag använder oftast XE-2:an med ett Fuji 18/2, ibland i kombination med en Ricoh GW-3 vidvinkellins. Bilderna i inlägget tog jag förra året med en Fujifilm XE-2 och ett 18/2 under en reportageresa till södra Serbien. Tanken var att jag skulle återvänt dit i maj för att besöka mina romska vänner, och fortsätta mitt arbete med att dokumentera den pågående karismatiska väckelsen bland romer i landet, men Coronaviruset satte käpparna i hjulet för mig denna gången...





Text och foto: Mikael Good

Added 2020-04-05 18:29 | Read 6494 times. | Permalink
Dina bilder är PROFFSKLASS, 110 %. Ett nöje att betrakta din serie.
- hawk
Svar från Chasid 2020-04-05 20:46
Tack för din uppmuntrande kommentar Håkan!
/Mikael
Grymt fint blogginlägg igen, vilken bildkvalité!

(Den nya xt-4 har ibis.)
Svar från Chasid 2020-04-06 10:07
Tack för din kommentar Ragnar! XT-4 har ibis men tyvärr är den inte så bra på höga ASA. Min A9 går att använda upp till 12 800 ASA med gott resultat.
/Mikael
Hej Mikael. Problemet med den kameran är att sökaren blir väldigt mörk i
motljus och sidoljus i starkt solsken. Därför bytte jag till Sony A7 R III
Fina bilder som alltid i din blogg.
/Bengt H..
Svar från Chasid 2020-04-06 10:03
Tack för din kommentar Bengt! Jag är medveten om det problemet och det är därför som jag har en extern 28mm sökare på kameran. När jag kör med vidvinkeladapter kör jag med en 21/28mm sökare. Även om jag mest kör med Sony idag, så händer det gång efter annan kör med XE-2:an för att den är så grymt bra på svartvitt..
/Mikael
bassa 2020-04-06 11:59
Hej Igen. En smart lösning.
Nu förstår jag att du har koll på bilderna.
Var rädd om dig.
/Bengt H.
Synnerligen såväl läsvärt som sevärt reportage. Som vanligt alltså 😀
//GöranR
Svar från Chasid 2020-08-03 18:26
Tack för din kommentar Göran! :)
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer