"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Moje braće i sestre



Under de senaste två åren har jag besökt södra Serbien vid ett flertal tillfällen, och där har jag lärt känna många serbiska romer i olika åldrar. När jag rör mig ute i staden i Vranje och dess omgivningar stöter jag alltid på någon som jag känner.





Min stora fotografiska förebild är Josef Koudelka. Framförallt hans böcker Gypsies och Exiles har varit stora inspirationskällor för mig. Josef var inte någon passiv åskådare utan en aktiv deltagare, han levde nära dem han porträtterade och delade deras liv. På så vis vann han deras förtroende. Efter ett tag kunde han dokumentera deras tillvaro, på ett sätt som ingen icke rom gjort tidigare.





Det är mycket möjligt att bilderna på mina romska vänner kommer att resultera i en bok en dag. Men framförallt är jag tacksam för att jag vunnit deras förtroende, och att de har släppt in mig i sin gemenskap. Jag har fått Serbien och framförallt landets romer på mitt hjärta och kommer att återvända fler gånger till landet. ”Moje braće i sestre” är serbiska och betyder mina bröder och systrar.










Bilderna i inlägget är ett litet urval från min senaste resa i början av oktober. Jag har använt en Sony A6500 med ett 18-135 samt en Ricoh GR II till bilderna.

Text och foto: Mikael Good

Added 2019-11-24 16:48 | Read 9682 times. | Permalink
Fina berättande bilder, och tekniskt mycket bra.
/Bengt H.
Svar från Chasid 2019-11-25 18:36
Tack för din kommentar Bengt!
/Mikael
Som vanligt - mycket bra bilder, ett stämningsmättat berättande.
Jag funderar - hur går det med språket? Hur kommunicerar ni?
//GöranR
Svar från Chasid 2019-11-25 18:40
Tack för din kommentar Göran! Jag brukar blanda tyska, ryska, engelska och krydda med ett och annat ord på romani. Många serbiska romer har gästarbetat i Tyskland, och en del har bott och jobbat i Sverige. Jag har träffat några serber som pratar perfekt svenska!
/Mikael
Inbillar jag mig eller har romerna i Serbien en bättre ställning i samhället än i Rumänien och Bulgarien? Hur som helst en fin bildserie.
Mvh
Mats
Svar från Chasid 2019-11-26 12:09
Tack för din kommentar Mats! Du inbillar dig rätt! Situationen för Serbiens romer är bättre än i de flesta grannländerna. Serbien vill gå med i EU och i förhandlingarna har de tuffa krav på sig att förbättra villkoren för minoritetsgrupper. Hatbrotten och diskrimineringen mot romer och andra utsatta grupper har minskat sedan dess. Tyvärr ställdes inte samma krav på Slovakien, Ungern, Bulgarien och Rumänien innan de gick med i EU. I de länderna ses romerna som andra klassens medborgare, hatbrotten är vanliga, och i många fall utsätts de för ren och skär apartheid. Romerna som jag lärt känna i Serbien har arbete och de flesta har gått ut gymnasiet. De flesta rumänska romer som jag känner är analfabeter och arbetslösa, eller hänvisade till de sämst betalda jobben i sina hemländer.
/Mikael
Vad glad jag blir i hjärtat mitt. Det verkar som du visar med din dokumentation lyckligare romer än de bilder jag sett från Rumänien. Dessa romer behöver kanske inte iväg till Sverige för att sitta med muggar och tigga.

Det bästa som kan visas är dokumentationer som visar verkligheten som jag hoppas dessa bilder gör. Du kan detta med att komma nära inpå människor. Helt underbara bilder på alla sätt.

Ha en fortsatt bra dag.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Chasid 2019-11-28 22:56
Tack för din kommentar Gun-Inger! I Serbien är romerna inte lika diskriminerad som i Bulgarien och Rumänien. Arbetslösheten bland romer är låg i Sverige. Jag har aldrig hört talas om att serbiska romer kommer hit för att tigga, men det är inte ovanligt att de kommer till Sverige för att arbeta. För mig är det viktigt att dokumentera verkligheten, jag har lärt känna många av dem som är med på bilderna, och jag har fått en unik möjlighet att dokumentera det andliga skeendet bland romer i södra Serbien i både text och bild. Men först och främst betjänar jag människor med mina andliga gåvor som jag har fått när jag är där, i andra hand dokumenterar jag.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer