"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Handla fotoprylar klimatsmart



Jorden håller på att tömmas på resurser. I mångt och mycket beror det på överproduktion och rovdrift i syfte att göra kortsiktigt ekonomisk vinning. Men det går att kämpa emot och tänka långsiktigt! Genom att handla begagnat kan efterfrågan på nyproducerade varor minska, och jordens resurser kan räcka lite längre.



Tillgång och efterfrågan styr produktions- och konsumtionsmönster. Ju större efterfrågan blir på klimatsmarta produkter, desto fler varor kommer att produceras. Vinstdrivande företag är inte sena att följa konsumenternas önskemål i syfte att tjäna pengar. I vårt grannland Polen är handeln med begagnade kläder och prylar en luckrativ verksamhet. Polska uppköpare köper upp kläder och andra begagnade prylar i Sverige, och säljer dem sedan vidare med god vinst i Polen. Att en del av det som säljs till Polen är kläder som skänkts i insamlingsboxar  i syfte att gå till bistånd eller för att säljas i second-hand butiker i Sverige, men istället säljs osorterat till polska uppköpare är en annan historia som vi sätter en annan reporter på.



Ända sedan jag började blogga har jag skrivit om det stora smörgåsbordet av begagnade prylar som finns på olika begagnatbörser och auktionssajter. Personligen har jag kunnat göra en hel del fynd på kameror och objektiv som jag inte skulle haft råd att köpa nya. Även om en kamera har ett par år på nacken, betyder det inte att den är dålig. I mitt jobb som multireporter har jag tillgång till TT:s stora arkiv. Ibland när jag letar bilder för att illustrera artiklar med får jag gå tillbaka till början av 2000-talet. Digitalkamerorna på den tiden var minst sagt begränsade, men bilderna håller fortfarande gott och väl för tidningstryck.



Det finns flera olika skäl till att jag väljer att köpa begagnat. Ett skäl är att jag inte vill bidra till överproduktion och utarmningen av jordens resurser. Om fler väljer att köpa begagnat tror jag att jordens resurser kommer att räcka lite längre. Ett annat skäl är att arbetarna som tillverkar objektiv och kameror inte alltid får den lön som de förtjänar. För mig är det en självklarhet att alla som arbetar ska få en lön som de kan leva av. Genom att inte köpa varor från företag som betalar för låga löner kan man sätta tryck på dem att betala skäliga löner. Ett tredje skäl är att jag är västgöte av födsel och ohjedad vana, jag tycker om att göra bra affärer, därför passar det mig bra att handla begagnat. Ett fjärde skäl är att andrahandsvärdet är bättre, när jag säljer utrustning som jag köpt begagnat får jag oftast tillbaka pengarna som jag lagt ut.



Det går att lägga hur mycket pengar som helst på fotoutrustning om man väljer att köpa nytt. Genom att handla begagnat har jag fått ihop en fotoutrustning som passar mig till ett relativt lågt pris. Nöjer man sig med det näst bästa finns det mängder av trevliga kameror och objektiv att välja mellan på begagnatmarknaden. Som grädde på moset får man vara med och spara på jordens resurser och bidra till att de räcker lite längre.



Kameran och objektivet på bilden köpte jag för några tusenlappar på Tradera. Nypriset för kameran var 23 500 kronor och 6290 kronor för objektivet. Kameran har några år på nacken men bildkvaliteten är fortfarande i paritet med nyare Sony kameror såsom A7 och A7 II. Om du som jag behöver en spegelreflexkamera för en del jobb är Sony A850 och A900 riktigt bra begagnat köp. Bilderna i inlägget är tagna med Sony A850, 24-105 och 150-600.






Text och foto: Mikael Good

Added 2019-06-02 15:02 | Read 16931 times. | Permalink
Kloka ord. Själv känner jag mig inte som något föredöme, men på sätt och vis kör jag också med begagnat... sånt jag begagnat själv, så att säga. Kläder kasseras först när de är utslitna, eventuella modesynpunkter intresserar mig inte. Bilen är från 2011, inga tankar på byte.

Samma med kamera: min trotjänare är en Leica M9 jag fick levererad i februari 2010. Snyggt insliten nu, men går säkert fint länge än. Och bildkvaliteten...

Och jag själv? Varit med sen 1942, mycket lågt andrahandsvärde nu. Men jag får duga ett tag till...;-)
Svar från Chasid 2019-06-02 17:29
Tack för din kommentar Per! :)
Att inte ryckas med av slit och släng samhälle, och använda ut grejerna är också ett sätt att vara klimatsmart på! :)
Leica M9 är i mångas och även mitt tycke den digitala M-Leican och även kameran överlag som producerar snyggast bildfiler. Färgbilderna påminner om Kodachrome och slår man över dem till svartvitt blir de närmast magiska. Min M9:a kommer jag att ha till den rasar ihop!
/Mikael
Har gjort många bra klipp på begagnade fotoprylar. Har man en åtta år kamera och sedan köper en begagnad som bara är fyra år så är ju det också ett rejält lyft. Man har ju inte det nyaste att jämföra med.
Svar från Chasid 2019-06-03 08:38
Tack för din kommentar Johan!
Det går att hitta en hel del spännande begagnat. När det kommer nya modeller brukar priserna på föregående modell störtdyka på begagnatbörserna. Ibland är det knappt något skillnad mellan den nya och den gamla förutom priset.
/Mikael
Jag har under flera år levt klimatsmart; försökt hålla nere konsumtionen på ett aldrig mer än högst nödvändig nivå. Tänker på förpackningar i mataffären, på var produkterna kommer ifrån (ju närmre geografiskt desto bättre - och att aldrig handla mer kläder än precis det jag använder/behöver.

Dessutom byts teve först när den gamla lägger av, kameror av samma orsak (måste verkligen inte ha det senaste, utan lägger all fokus på själva fotograferandet).

Dessutom flyger jag mycket sällan, är och har aldrig varit någon globetrotter - hittar det mesta och det mest spännande alltid på nära håll (är trogen närmiljön). Det enda där jag känner att samvetet inte är bra är just bilen, men kommer framöver att uppgradera mig inom närmsta åren med hybrid eller elbil.

Sorterar givetvis soporna, men har som mål att producera så lite sopor som möjligt - vilket jag lyckats rätt så bra med. Undviker sedan en längre tid alla former för engångsartiklar.

Har sett att flera fotografer börjar prata och skriva om just detta. Vilket jag tycker inte är en dag för tidigt.

Mycket bra inlägg Mikael!

Mvh Terje
Svar från Chasid 2019-06-03 08:50
Tack för din kommentar Terje!
Min fru har en farbror som levt klimatsmart sedan slutet av 1970-talet. Han bor på en liten gård på landet och hans sopor består av några alluminiumburkar, och lite plast. Allt annat återvinner han.
Precis som du skriver finns det mycket att se och uppleva i närmiljön. Jag har dokumenterat min hemstad under 14 år. Under den tiden har jag samlat på mig ett gediget material om Huskvarna som en dag kommer att bli till både bok och utställning som sedan kommer att tillfalla hembygdsföreningen.
/Mikael
(Digital)kameror har jag oftast köpt nya, medan merparten av objektiven är begagnatköp. Det tycker jag är en bra kompromiss mellan modernitet och hållbarhet. Objektiv åldras ju dessutom inte alls lika snabbt som kameror.

(PS. Min bil är från 2010. :-)
Svar från Chasid 2019-06-03 08:53
Tack för din kommentar Per!
Begagnad optik är inte att förakta. Jag har några Zeiss-gluggar från slutet av 1970-talet och de håller fortfarande måttet gentemot nyare optik.
/Mikael
Sten-Åke Sändh 2019-06-03 16:27
Ja jag har ju aldrig ägt någon bil trots att jag t.o.m. jobbat med bilar när jag var ung. Körkort har jag haft sedan 18. I vårt klimat är bilar mest ett problem om man som jag alltid bott i tätorter, så jag har aldrig tyckt att strulet uppvägt fördelarna. Där jag bor är det dessutom mer praktiskt att åka båt.

Eftersom jag ju ligger mycket på plus i jämförelse med resten av landets manliga befolkning, av att jag aldrig slöåkt bilar, så bryr jag mig över huvudtaget aldrig om att hålla mig med flygångest. Bilar kan heller i allmänhet inte ta mig dit jag verkligen vill åka.
Läsvärt. Tänkvärt.
- hawk
Svar från Chasid 2019-06-03 08:51
Tack för din kommentar Håkan!
/Mikael
Mycket tänkvärt och bra! Köper själv gärna begagnat, t.ex. 2 av mina 3 senaste kameror och mitt nyaste objektiv 16-35/4L IS :) Sedan använder jag oftast grejerna så länge det går, man måste inte alltid ha de senaste av allt. Tar man inga bra bilder med en 5D mkII tar man inga bra bilder med en 1DX mk II heller ;) Visst, vissa funktioner (som snabb autofokus) är förstås användbara till vissa typer av foto men allt för många rycks med i hetsen kring nya prylar och stirrar sig så blinda på tester att de glömmer bort att ens fota. En kamera som man inte kan dra upp skuggorna med +5 exponeringssteg är SÅÅÅÅÅÅÅÅÅ värdelös enligt vissa. Själv suckar jag lite och fortsätter att glädja mig åt själva fotograferandet istället. Jag har tagit astrofoton med en begagnad 1100D som klår vad många gör med CCD-kameror för 10, 20 och 30 gånger så mycket pengar. Försöker pressa ut max ur mina grejer och sen uppgradera när det krävs.
Kör visserligen en relativt ny bil (2015), men den går på biogas så jag känner mig inte som nån stor miljöskurk på den fronten i alla fall :)
Svar från Chasid 2019-06-03 09:30
Tack för din kommentar Martin!
Det är inte kameran som gör bilden utan fotografen. Det går att ta riktigt bra bilder med en 1100D. För ett par dagar sedan valde jag bilder från en demonstration till en artikel, bilderna var tajta och hade mycket närvaro. När jag kollade EXIF-informationen såg jag de tagits med en Canon EOS 30D!
/Mikael
Jag har visserligen en "ny" digitalkamera som har bara ett par år på nacken, men jag kan använda alla mina gamla objektiv på den, från mellanformat till småbild. Och det är dom jag använder mest. Jag har köpt en del begagnade objektiv, det äldsta från slutet av 1940-talet, också som används flitigt, både på den digitala och de analoga kamerorna. Mina äldre analoga kameror använder jag också fortfarande och även där är det begagnat som gäller. Har ju en del helmekaniska kameror som fungerar utan batterier, även det bra att tänka på, bara exponeringsmätaren kräver batterier, såvida man inte kör med Sunny16. Återbruk är bra.men dagens kameror håller kanske inte lika bra som förr? 50 år gamla analoga kameror kan fungera utmärkt att använda fortfarande. Gör de digitala och de senare analoga elektroniska plastmojängerna det om 50 år?
Svar från Chasid 2019-06-03 09:40
Tack för din kommentar Nils!
Det är kul med gamla objektiv! Jag är lite av pionjär vad gäller att använda gamla objektiv med adapter på nyare kameror. Genom åren har jag provat mängder av objektiv, men de som har stått ut är mina Zeiss-gluggar för Contax. Trots att de är designade i mitten av 1970-talet är de fortfarande i paritet och i vissa fall bättre än nyare alternativ. Även om det är några år sedan jag körde analog har jag kvar en gammal helmekanisk Konica T3 och ett 40mm objektiv, det är en fantastisk kamera som har varit i min ägo sedan början av 1990-talet jag tror att den kommer att hålla i många år till.
/Mikael
Jag var en klimatbuse när jag gick och köpte ett kamerahus som bara var "förra" generationen när jag köpte en begagnad D810 då andra rusade efter D850. Tidigare har jag inte köpt nyare än tre eller fyra generationer bakåt.
Man får nog analysera lite mera vad som är klimatsmart. Köper man t.ex. en gammal analog kamera tillkommer en massa förbrukningsmaterial som film och kemikalier som kan påverka miljön negativt. Köper man en ny kamera bör man kunna utgå från att den tillverkats på ett mera miljövänligt sätt en äldre kameror.
Slutar alla att köpa nya kameror kommer det snart inte att finnas några begagnade att köpa heller och det vore ju tråkigt. De digitala lär det inte gå att hålla liv i mer än något tiotal år hur väl man än sköter dem då de innehåller elektronik och material som åldras. Reservdelar finns inte heller att få tag i.
Sten-Åke Sändh 2019-06-03 17:35
Ta det lugnt Hans Erik! Det kommer vara många före dig i gisseltåget som skanderar "Mea culpa!", när det kommer marscherande förbi Riksdagshuset. Du kan bara inte tillhöra de värsta syndarna.

Det kommer uppenbarligen inte bara vara de i "Mogadon-bältet" efter västkusten som famlar efter sömntabletterna så det är väl en bra idé att köpa några att ha på lut i god tid
Svar från Chasid 2019-06-04 08:14
Tack för din kommentar Hans Erik!
Vi kan inte enbart köpa begagnat, hjulen måste hållas i rullning annars kollapsar samhället. Men vi som konsumenter behöver ställa krav att barn eller slavar inte producerar varorna, att arbetarna får skäliga löner och skäliga arbetsförhållanden, att varorna tillverkas och transporteras på ett miljövänligt sätt. Det är inte marknaden som styr oss, det är vi som styr marknaden och det som vi efterfrågar kommer de att ge oss. Marknadens mål är att tjäna pengar hur de gör det spelar ingen roll för dem.
/Mikael
Kloka tankar. Jag har köpt ett fåtal kameror nya, men jag tror faktiskt inte ett enda objektiv. Mitt senaste objektivköp var på sätt och vis ett riktigt kap, en Nikon 300/4 som jag fick mycket billigt på grund av början till fungus. Kanske behöver det inte ens åtgärdas, men tanken var att även om det krävs att det åker in på verkstad för rengöring och priset till sist blir helt normalt, är det bättre att ta hand om det som finns.

Sen finns det knepigare val. Jag och min fru är båda av åsikten att det är bättre att laga och underhålla det man en gång skaffat än att köpa nytt. Frågan är om det gäller vår relativt törstiga, femton år gamla bil. Kanske.
Jag har köpt många begagnade kameror i mitt liv. Enda anledningen var att jag inte hade råd med någon ny. Andra anledningen är att jag de senaste 15 åren samlar på gamla analoga kameror.
Numera köper jag bara nya kameror då jag har kommit till den del av livet då jag har råd att göra det.

Jag har en 3 år gammal bil som jag köpte ny av den anledningen att den drar mindre bensin än den förra jag hade, så jag har råd att fortsätta ta mig till jobbet. (Mitt jobb ligger på samma avstånd från hemmet oavsett bensinskatt).

Jag flyger flera gånger om året på semester utomlands, vilket också beror på att jag har råd. Men tidigare i mitt liv har jag aldrig tagit flyget för att ta mig någonstans. Mitt co avtryck är nog så försvinnande litet att jag har inget dåligt samvete för att jag köper en och annan kamera ny.

Det är en fin tanke att man är villig att betala mer för en kamera för att arbetarna ska få bättre löner och förhållande i fabrikerna. Det är jag också villig att göra om jag på ett säkert sätt kan få det bevisat att pengarna går dit de ska.
När en kamera kostar 12k kr här i Sverige kan jag köpa samma kamera för 8k kr utomlands. Moms, tull, miljöavgifter och fanochhansmormor skatter läggs på till absurdum. Lägger man på en tusenlapp på en kamera för att jobbarna ska få högre lön är det endast staten som kommer att tjäna på det. Rättvisemärkta prylar är tyvärr bara ytterligare ett spel för galleriet precis som kravmärkt och ecomärkt mat. (Bonden kör sin traktor lika många gånger över åkern men får ut mindre grödor per areal).



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer