"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bilden på Gica är årets mest publicerade bild

En av de mest publicerade bilderna i Sverige det här året är bilden på Gica, en hemlös 48-årig rumän som misshandlades till döds av ett gäng tonåringar vid sin sovplats i Smedbyparken i Huskvarna natten mellan den 7 och 8 augusti.

Jag lärde jag känna Gica i och med mitt engagemang för utsatta EU-medborgare. Med hjälp av tolk kunde jag ha ett par djupare samtal med honom. Vid ett av de tillfällena frågade jag honom om det var ok att jag tog en bild på honom, han tackade vänligen men bestämt nej, han tyckte inte om att vara med på bild. Det var svårt att komma Gica in på livet. Han ville inte prata om sitt förflutna, och jag upplevde det som om han var på flykt från något. I samtal med hans syskon och närmaste vänner, efter hans död har jag fått den känslan bekräftad. Men han hade inte gjort något brottsligt, utan det var högst personligt skäl som gjorde att han lämnade sitt hemland för 10-15 år sedan, och gav sig ut på luffen genom Europa. En resa som fick ett mycket tragiskt slut i Huskvarna natten mellan den 7 och 8 augusti 2018.

Den enda bilden som jag har av Gica tog jag under ett informationsmöte för utsatta EU-medborgare på Hannas vardagsrum i Huskvarna den 14 april 2016. Tekniskt sett är det inte någon bra bild, men det är den enda bilden som jag har av Gica. I och med att jag har dokumenterat utsatta EU-medborgare i Huskvarna under ett par års tid, hörde media av sig till mig och frågade om jag hade någon bild av Gica. Efter att jag konsulterat Kyrkhjälpens ordförande bestämde vi att vi ville ge den mördade mannen ett ansikte, och lät dem publicera bilden på Gica. Jag profiterar inte på andra människors olycka, och bildarvodet som kommit in har gått till att täcka en del av kostnaderna för Gicas begravning i sin hemby i Rumänien.

När alla papper är klara kommer Gica att transporteras hem till Rumänien för att begravas i sin hemby. 150 000 kronor har samlats in för att täcka kostnaden för transport och begravning. Överskottet kommer att gå till Kyrkhjälpens arbete för utsatta EU-medborgare i Sverige, och i Rumänien. Klockan 13.00 i dag kommer åklagare, polis och socialförvaltning att hålla en presskonferens, där de kommer att meddela om vilket beslut som kommer att fattas mot den 14-åriga pojken och den 16-årig yngling som misstänks ha torterat och misshandlat Gica till döds.

Bilden på Gica är en av de mest publicerade i Sverige i år, men det är inte något som jag är stolt över. Jag hade hellre sett att den inte behövde publiceras, och att Gica fått leva, och kunnat återförenas med sina barn och sina syskon hemma i Rumänien.

Jag oroas över det mörker som breder ut sig över Sverige, och som sakta men säkert kväver oss. Det är dags att alla vi som tror på en bättre framtid reser oss upp, tänder ett ljus och skrämmer bort mörkret, och ger tillbaka människovärdet till alla dem som berövats det. Det är dags att vi öppnar våra hjärtan för de minsta och svagaste i samhället, oavsett deras härkomst. Det är dags att återta medmänskligheten och sätta den i centrum där den hör hemma!

Relaterade artiklar:
Misstänkt mord på en utsatt EU-medborgare i Huskvarna
Tonåringar i Huskvarna dödade en sjuk, svag och försvarslös man
Huskvarna tände ljus för mördad rumän

Text och foto: Mikael Good

Added 2018-11-19 09:42 | Read 12231 times. | Permalink
Ja, den bilden känner man igen.. Vad bra att du dokumenterat så mycket! Tycker nyhetsrapporteringen om detta hemska får en ytterligare dimension när man får ett ansikte så här.. det är lätt att det blir anonymiserat annars, och jag tror att man kanske inte berörs lika mycket.. tyvärr..
Hälsn!
Svar från Chasid 2018-11-22 21:03
Tack för din kommentar Jan. Jag tror att det är viktigt att man ger människor ett ansikte, den avhumaniseringen som pågår i samhället skrämmer mig, och jag vill vara med och motverka den.
/Mikael
Fruktansvärt är det som hänt, det hör till sådant jag inte förstår, inte ur någon aspekt. Däremot uppskattar jag att du berättar om din bild som jag såg senast ikväll på TV-nyheterna Och bra att du skriver om det! Hälsingar/ Björn T
Svar från Chasid 2018-11-22 21:06
Tack för din kommentar Björn. Det är många som inte kan förstå varför det hände, jag tror att det har börjat med att Gica blivit avhumaniserad och reduserad till en tiggare. Därför är det viktig att det skapas mötesplatser där människor kan träffa och lära känna varandra och lära sig av våra olikheter.
/Mikael
Världen är full av ondska och mer blir det när det pratas så mycket om att vissa inte skall få vara här ....det är helt förfärligt när vi är så rika i Sverige o har det så bra då kan vi ta hand om dessa som lever livet i så enkelt o fattigt..vi måste hjälpas åt stå mot ondskan och tro att godheten kan sprida sig som ett virus.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Chasid 2018-11-22 21:08
Tack för din kommentar Gun-Inger. Det finns mycket ondska i världen, men även mycket gott. Jag tror att man kan använda det goda till att bekämpa det onda. Ljuset är i vart fall mycket starkare än mörkret.
/MIkael
Din bild blir mycket betydelsefull i den här historien med så många förlorare. All heder til dig.
Svar från Chasid 2018-11-22 21:10
Tack för din kommentar Gunnar. Du har rätt i att det finns många förlorare i den här historien. Pojkarna som begick det fasansfulla brottet riskerar att förföljas av det som hänt livet ut, man kan undra varför ingen vuxen satte stopp innan det var försent.
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fiftyfive as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer