"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Melodifestivalen = mediokratins triumf



De flesta vet att det inte går att tävla i musik men i melodifestivaltider bänkar sig ändå fem miljoner svenskar framför TVn för att se hur det går.



Efter att ha sett första omgången av Melodifestivalen kan jag inte låta bli att tänka - kan vi inte bättre? Som rockfotograf har jag haft nöjet att fotografera och snacka med både kända och okända artister som har kapacitet att vinna hela tillställningen. Många av dem har skickat in bidrag med förhoppning att komma med, men har mötts av kommentarer såsom; ”höjer sig inte över mängden”, ”för slätstruket”, ”för mycket dansband”, ”för mycket 80-tals schlager”. 



Om kvaliteten på bidragen och artisterna som kommer med i sändning hade hållt hög internationell klass hade jag förstått kommentarerna. Men jag kan inte förstå att begåvade artister med både hitkänsla och stor scennärvaro stängs ute från melodifestivalen när större delen av startfältet är mediokert och en del bidrag är rent utsagt usla.



Den 4 februari bevakade jag Bullock Hearts releasespelning av sin nya lätt countrydoftande singel "Ride Like a Lightning" på Scenen Sofiehof Underjord i Jönköping. Bandet spelar intelligent popmusik med mycket själ och hjärta. Om de hade fått vara med i melodifestivalen är jag övertygad om att de hade gått vidare. Nu har istället melodifestivalen förvandlats till något som mest kan liknas vid mediokratins triumf, där talangbefriade och tondöva artister får sina 15 minuter i rampljuset.

Text och foto: Mikael Good

Added 2018-02-12 09:31 | Read 14797 times. | Permalink
Vi såg på Melodifestivalen i fem minuter, se'n sa min fru, det här e ju pinsamt! :)
Men smaken verkar ju vara delad vad jag förstår! ;)
/B
En helt medioker ickehändelse. Musikaliskt ett rent pekoral. Dessutom har anhängarna av jippot ifråga en utpräglad hybris. Man menar att halva svenska folket tittar, medan den andra halvan påstår att dom inte tittar - men gör det ändå. Jag tittar inte, men retar mig på att andra program pausar för att inte konkurrera med mello. Man motar alltså in publiken till detta program. Titta nu gott folk, och inse att vi gör överlägsen underhållning.

Hur kan jag då veta något om mello om jag inte tittar? Jo - det räcker med dom snuttar man ser i andra program. Det står då med pinsam fullständighet klart, att detta skall man inte ha med att göra.
Det är väl så att både du och jag är egentligen för gamla för det här programmet.. det är inte vi som är målgruppen, det är 'kidsen' som är det.. Och tävla i musik är ju väldigt konstigt och svårt.. Däremot så blir det ett 'underhållningsprogram' att kunna sända sex lördagar i rad (tror att det är sex gånger). Och jag tror också att det är så att de 'sämsta' deltagarna visas upp i de första programmen, så det kan nog bli bättre underhållning i programmen framöver.. så har det varit tidigare år i alla fall är min uppfattning.
Hälsn!
Svar från Chasid 2018-02-12 10:47
I och med att jag fotar och recenserar musik har jag en ganska bred musiksmak. Jag lyssnar gärna på musik där attityd och känsla är viktiga ingredienser och ja, jag lyssnar en hel del på ny musik och har fortfarande bra koll. Men i mina ögon är melodifestivalen en slätstruken tillställning som inte har något att ge mig vare sig musikaliskt eller som underhållning.
/Mikael
ehrsa 2018-02-12 11:12
Säger inte emot dig alls, men nog har Melodifestivalen också levererat bra musik de senare åren! Se bara på Loreen.. Men jag tror och tycker också att andelen 'trista' låtar har ökat bara de senaste 2-3 åren.. Men det är ju en egen subjektiv känsla.. tror att programmen numera görs lite 'billigare', det slår över även på musiken..
Hälsn!
Med risk för att svära i kyrkan: Det är väl som att tävla i foto. Resultatet baseras inte på objektiva mätbara saker utan på en känsla, något man gillar, och resultatet blir olika beroende på vilken domare/jury man har.

Och, nej jag tittar inte på melodifestivalen. Men jag tittar gärna på andras fotografier och en del gillar jag, andra gillar jag inte.

//Anders
ehrsa 2018-02-12 10:30
Bra sagt! Det är ofta jag ser bilder som anses bra, som jag själv tycker är riktigt tråkiga.. Smaken är verkligen olika!
Hälsn!
En "tilldragelse" som jag helt undviker, läser inte ens vad tidningarna skriver efteråt. Gör likadant med sport f ö.

Det finns så många människor som med talang och kraftansträngning åstadkommer vettiga saker. Hade varit bättre med lite mer uppmärksamhet åt dem än detta upphaussande av rena nonsensprestationer...

Sålunda talade gruffgubben....
Kollade första deltävlingen, efter ca 10 minuter förstod jag att det inte var Barnkanalen jag tittade på.
Det är precis som med foto, trots att det inte går att säga hur bra ett foto är eller vilket som är bäst deltar massor av fotografer, amatörer och proffs i fototävlingar för att se hur det går, märkligt/ Björn T
PS Såg först i efterhand att Anders sagt ungefär samma 😀



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer