"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Huskvarnas landmärke "The Broccoli Tree" har vandaliserats



I tisdags upptäckte en förbipasserande sågspån vid “The Broccoli Tree” i Huskvarna. Vid en närmare anblick syntes det att vandaler hade sågat djupt med motorsåg i flertalet av trädets stammar.



Enligt polisen vandaliserades trädet förmodligen i helgen. När parkförvaltningen i Jönköpings kommun inspekterade trädet upptäckte de att flera grenar var genomsågade och utgjorde en risk för allmänheten. När nyheten spred sig att “The Broccoli Tree” höll på att sågas ned samlades många Huskvarnabor för att ta ett sista farväl. Alla som jag pratade med på platsen var bestörta över det som hänt och ingen kunde riktigt förstå vad det var för vettvilling som hade förstört deras vackra träd.
- Om jag inte var en fattig pensionär skulle jag utlysa en belöning för att få tag på förövaren, sa en äldre Huskvarnabo som jag pratade med.



- Vi var tvungna att såga ned trädet akut, det kan ramla när som helst. Oset är en populär utflyktsplats och vi vill inte att någon ska få en gren i huvudet. Men vi kommer att spara stubbarna och med tiden kommer det att komma nya skott. Men det kommer nog aldrig mer att bli ett broccoliträd utan det kommer snarare att se ut som ett gräslöksträd. Sa parkförvaltaren Glenn Öster från Jönköping kommun när jag pratade med honom.




Många turister och förbipasserande har passat på att ta en sväng in till Osets badplats i Huskvarna för att titta på det världsberömda trädet som även finns utmärkt som en kulturell sevärdhet på Google Maps. Under dagen kommer resten av trädet att sågas ned och endast stubbarna kommer att återstå av “The Broccoli Tree” i Huskvarna.



Fotografen Patrik Svedberg har dokumenterat “The Broccoli Tree” sedan 2013. Han skapade Instagramkontot “thebroccolitree” där han har lagt upp 250 bilder. Patriks bilder har satt “The Broccoli Tree” på kartan och trädet var ett av Huskvarnas viktigaste landmärken. Tills en vandal bestämde sig för att förstöra det i september 2017...



Jönköpings kommun har polisanmält skadegörelsen och uppmanar personer som vet något att kontakta Polisen på 114 14.

Text och foto: Mikael Good

Added 2017-09-27 12:59 | Read 16202 times. | Permalink
Helt osannolikt o alldeles för jävligt! LO
Svar från Chasid 2017-09-28 15:44
Jag kan inte förstå hur någon kan få för sig att förstöra ett träd som så många uppskattar!
Det går många sjuka människor lösa där ute.. ytterligare ett bevis på det.. Det är inte så att det ligger nån fastighet i närheten där någon tycker att trädet skymmer sikten..? Sånt händer här i Stockholm ibland.. Sorgligt!
Hälsn!
Svar från Chasid 2017-09-28 15:45
Trädet skymmer inte någons utsikt. Det är med största sannolikhet ett nidingsdåd.
ehrsa 2017-09-28 22:03
Tänk vad konstiga en del människor kan vara.. Ett oskyldigt träd som så många dessutom tycker om.. antagligen är det just därför som någon gillar att såga ner det.. svårförklarligt! Undra på att det blir så mycket krig i världen, mest hela tiden.. Eller så tänker jag för 'stort'..
Hälsn!



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifty as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer